Στο ευρωπαϊκό σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο, καθώς και στην ανάγκη πιστής εφαρμογής του, για την αντιμετώπιση και του προσφυγικού ζητήματος, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε σε εκδήλωση που έγινε σήμερα το απόγευμα στο δημοτικό θέατρο Αργοστολίου «Κέφαλος», όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος, «έστω και "κατόπιν εορτής", έχοντας μπροστά μας, τόσο την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, όσο και τον ορατό κίνδυνο γιγάντωσης της παράνομης μετανάστευσης από τις χειμαζόμενες χώρες της Αφρικής, οφείλουμε, όλοι οι εταίροι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κατανοήσουμε την σημασία του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το 'Ασυλο και να προσηλωθούμε στην πιστή εφαρμογή του». Εφαρμογή, η οποία όπως υπογράμμισε, «μπορεί να θωρακίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα με όρους ανθρωπισμού, δημοκρατίας και πολιτισμού, από ακραία φαινόμενα που δεν ταιριάζουν στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της».
Κάνοντας μία αναδρομή ο Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι «τον Οκτώβριο του 2008, επί Γαλλικής Προεδρίας, θεσπίσθηκε το "Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το 'Ασυλο", το οποίο στηριζόταν σε πέντε θεσμικούς κίονες, οι οποίοι δεν εφαρμόσθηκαν καταλλήλως στην πράξη, ως την στιγμή κατά την οποία το οξύτατο προσφυγικό ζήτημα, μεσούντος του 2015, "σήμανε ευρωπαϊκό συναγερμό" και οδήγησε στην σύναψη της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, η εφαρμογή της οποίας μέλει να καταδειχθεί στην πράξη».
Ως προς τον πρώτο κίονα είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος «μάλλον δεν λήφθηκε, κατά την διαμόρφωση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής στο πλαίσιο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το 'Ασυλο, σοβαρά υπόψη η πραγματική δυνατότητα υποδοχής μεταναστών από την πλευρά του κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα το αντίστοιχο βάρος υποδοχής να πέσει μονομερώς στον ευρωπαϊκό νότο.»
Σχετικά με τον δεύτερο κίονα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως την εκδήλωση του προσφυγικού ζητήματος, υποτίμησε το αυτονόητο: Ήτοι την ανάληψη σοβαρών, γενικευμένων, πρωτοβουλιών σύναψης συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες καταγωγής ή διέλευσης των παράνομων μεταναστών, αφήνοντας στα επιμέρους κράτη-μέλη την σχετική ευθύνη.»
Αναφερόμενος στον τρίτο κίονα, τόνισε ότι «οι συνοριακοί έλεγχοι δεν απέκτησαν, και πάλι ως την εμφάνιση του οξύτατου προσφυγικού ζητήματος, τις βάσεις εκείνες, οι οποίες θα μπορούσαν να εγγυηθούν την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των παράνομων μεταναστών». Τούτο συνέχισε, «ισχύει κατά μείζονα λόγο για τους ελέγχους στα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ο FRONTEX, λόγω ανεπαρκούς δομής και δράσης, μάλλον είχε συμβολική παρουσία αποτροπής τόσο των παράνομων μεταναστών όσο και -αυτό δε είναι το σπουδαιότερο εν προκειμένω- των δουλεμπόρων». Οι οποίοι όπως πρόσθεσε «αποτελούν μάστιγα για την αξία του ανθρώπου και, άρα, πραγματικό στίγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Ως προς τον τέταρτο κίονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο μηχανισμός του ευρωπαϊκού ασύλου υπολειτουργεί, όταν μάλιστα οι φωτιές του πολέμου εξαπλώθηκαν ταχύτατα στις περιοχές της Μέσης Ανατολής». Και τούτο διότι, όπως σημείωσε, «η "λογική" της Συνθήκης "Δουβλίνο ΙΙ" "φορτώνει" όλα τα βάρη του ασύλου στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου -αφού αυτές συνιστούν, κατά κανόνα, πύλη πρώτης εισόδου των αιτούντων άσυλο- καθιστώντας έτσι την διαχείρισή του από άκρως δυσχερή ως κυριολεκτικώς αδύνατη». Μ' ό,τι αυτό συνεπάγεται πρόσθεσε, «ως προς την όλη εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την εγγύηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του». Εξ ού και σήμερα είπε «αναγνωρίζεται, γενικώς, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης "Δουβλίνο ΙΙ".
Σχετικά με τον πέμπτο κίονα, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι «η συνέργεια μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης μοιάζει με "πουκάμισο αδειανό" κατά τον σεφερικό στίχο». Διότι όπως συμπλήρωσε, «αποδεικνύεται ευχερώς στην πράξη από το 2008 ως σήμερα -ιδίως δε μετά την δραματική επιδείνωση της οικονομικής κρίσης- δύσκολα μπορεί να διακρίνει κανείς έστω και ίχνος ευρωπαϊκής αναπτυξιακής σύμπραξης με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης μεταναστών».
Προηγουμένως, ο αναπληρωτής πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό ρόλο που επιτελεί το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, προσθέτοντας ότι οι κόποι που καταβάλλονται από την διοικούσα επιτροπή του ΤΕΙ και τις αιρετές αρχές, για να κρατηθεί ζωντανό και αναπτυσσόμενο το ίδρυμα, πιάνουν τόπο. Μάλιστα, επικαλέσθηκε το αποτέλεσμα έκθεσης αξιολόγησης, που όπως είπε, κατατάσσει το ΤΕΙ σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και το αναφέρει ως κέντρο πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ζωής της τοπικής κοινωνίας.