Οι 5 αιτίες συντριβής ενός αεροπλάνου -Λιγότερο πιθανή η τρομοκρατική ενέργεια [βίντεο] - iefimerida.gr

Οι 5 αιτίες συντριβής ενός αεροπλάνου -Λιγότερο πιθανή η τρομοκρατική ενέργεια [βίντεο]

Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη μία αεροπορική τραγωδία να διαδέχεται την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί τα αεροπλάνα πέφτουν, παίρνοντας μαζί τους και δεκάδες ανθρώπους.

Μπορεί πολλοί να βλέπουν τρομοκρατικές επιθέσεις πίσω από κάθε συντριβή, ωστόσο, οι πιθανότητες τρομοκρατίας είναι 1 στις 10, με τις κακές καιρικές συνθήκες και τα ανθρώπινα λάθη να κερδίζουν έδαφος στις αιτίες πτώσης ενός αεροπλάνου.

Ο Σάιμον Ασλει Μπένετ, διευθυντής Μονάδας Ασφαλείας και Πολιτικής Ασφαλείας και στο Πανεπιστήμιου του Λέστερ, σε άρθρο του στο «The Conversation» περιγράφει τις πέντε βασικές αιτίες συντριβής ενός αεροσκάφους,.

1. Σφάλμα του πιλότου

Μπορεί τα αεροπλάνα ως κατασκευή να γίνονται πιο αξιόπιστα, ωστόσο, το ποσοστό ατυχημάτων από λάθος του πιλότου έχει αυξηθεί και αγγίζει πλέον το 50%. Τα αεροσκάφη είναι περίπλοκες μηχανές που απαιτούν άριστη διαχείριση. Οι πιλότοι ασχολούνται ενεργά με το αεροσκάφος σε κάθε στάδιο της πτήσης, υπάρχουν πιθανότητες να κάτι να πάει στραβά.

2. Μηχανική βλάβη

Οι μηχανικές βλάβες αντιστοιχούν περίπου στο 20% για την απώλεια ενός αεροπλάνου, παρά τις βελτιώσεις στον σχεδιασμός και την ποιότητα κατασκευής. Μερικές φορές, οι νέες τεχνολογίες εισάγουν νέους τύπους αποτυχίας.

Πρόσφατα, Qantas A380, που μετέφερε 450 άτομα, υπέστη πρόβλημα στη μηχανή πάνω από νησί της Ινδονησίας. Χάρη στις ικανότητες των πιλότων, το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια.

3. Καιρός

Οι κακές καιρικές συνθήκες προκαλούν περίπου το 10% των ατυχημάτων. Παρά την πληθώρα συστημάτων, ένα αεροπλάνο βρίσκεται αντιμέτωπο με θύελλες, χιόνι και ομίχλη.

Τον Δεκέμβριο του 2005, Southwest Airlines Flight 1248, σε πτήση της προς το Σικάγο από το αεροδρόμιο Βαλτιμόρης-Ουάσινγκτον έπεσε πάνω σε χιονοθύελλα.

Ξέφυγε από τον διάδρομο και συνετρίβη επάνω σε αυτοκίνητα, σκοτώνοντας ένα μικρό παιδί.

4. Σαμποτάζ

Περίπου το 10% των ζημιών προκαλούνται από δολιοφθορά. Οπως και με τους κεραυνούς, ο κίνδυνο σαμποτάζ είναι λιγότερο πιθανός, απ' ότι πολλοί πιστεύουν.

Παρ' όλα αυτά υπήρξαν συγκλονιστικές επιθέσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 1970, αεροπειρατεία από τρεις θιασώτες του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ανατίναξαν τρία αεροσκάφη.

5. Αλλες μορφές ανθρώπινου λάθους

Οι υπόλοιπες απώλειες αποδίδονται σε άλλους τύπους ανθρώπινου λάθους, όπως από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, τους διεκπεραιωτές, φορτωτές ή μηχανικούς συντήρησης.

Το 1990, έσπασε μέρος από το παμπρίζ σε πτήση της British Airways κόστισε τη ζωή στον πιλότο. Το λάθος αποδόθηκε στον μηχανικό συντήρησης, ο οποίος δεν το αντικατέστησε σωστά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ