Επιμένει το ΔΝΤ για το χρέος -Χωρίς την Κριστίν Λαγκάρντ το Eurogroup της 24ης Μαΐου - iefimerida.gr

Επιμένει το ΔΝΤ για το χρέος -Χωρίς την Κριστίν Λαγκάρντ το Eurogroup της 24ης Μαΐου

Aris Oikonomou / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς την Κριστίν Λαγκάρντ θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup της 24ης Μαΐου, με το ΔΝΤ να εκπροσωπείται από τον Πολ Τόμσεν, εμμένοντας στις θέσεις στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σε ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οργανισμός καλεί τους Ευρωπαίους πιστωτές να παράσχουν «ευνοϊκότερους όρους δανείου» προς την Ελλάδα, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν παρατάσεις προθεσμιών λήξης των ομολόγων και χαμηλά επιτόκια, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

«Η ελάφρυνση θα μπορούσε να γίνει με επέκταση της περιόδου χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και πολύ χαμηλά επιτόκια», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

«Υπάρχουν πολλές πιθανές εναλλακτικές λύσεις για το πώς θα φτάσουμε στην ελάφρυνση του χρέους, με τις συζητήσεις να έχουν ξεκινήσει», δήλωσε ο κ. Ράις.

«Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδος», προσέθεσε.

Οσον αφορά τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδος και τους στόχους του προγράμματος του ESM, ο κ. Ράις επανέλαβε πως δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς τον στόχο πλεονάσματος του 3,5%.

«Αυτό θα σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί», τόνισε.

Μάλιστα, ο Τζέρι Ράις εμμέσως ισχυρίστηκε πως το Ταμείο είναι θετικό προς την ιδέα ο ESM να αγοράσει τα δάνεια της Ελλάδας από το Ταμείο.

«Δεν είναι σε γνώση του Ταμείου συζητήσεις σχετικές με την πρόωρη αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδος προς το ΔΝ», ωστόσο είπε ότι θα είναι λογικό να υπάρξει αντικατάσταση «ακριβού χρέους» με «φθηνότερο χρέος», καθώς «θα έχει θετική επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους».

Για το Eurogroup της 24ης Μαΐου ανέφερε πως το ΔΝΤ θα καταθέσει τις προτάσεις του, υποστηρίζοντας πως στο ελληνικό πρόγραμμα απαιτούνται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους για να συμμετάσχει το Ταμείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ ελληνικό χρέος Κριστίν Λαγκάρντ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ