Ενέργεια, τουρισμός και άμυνα θα βρεθούν στο τραπέζι των συναντήσεων του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας Σταύρο Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Είναι η πρώτη επίσκεψη κυβερνητικού αξιωματούχου του Ισραήλ, μετά την αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης και αποτελεί επιβεβαίωση μιας σημαντικής εταιρικής σχέσης σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του Ισραήλ η στρατηγική σχέση των δύο χωρών που εγκαινιάστηκε με την ανταλλαγή επισκέψεων Παπανδρέου-Νετανιάχου και τη σύνοδο μεικτού διυπουργικού συμβουλίου, στα μέσα του 2010, επιβεβαιώνει το στρατηγικό βάθος στις διμερείς σχέσεις.
Επίκεινται και νέες συναντήσεις
Οι συναντήσεις που επρόκειτο να επαναληφθούν το 2011, καθυστέρησαν λόγω της εμπλοκής της Αθήνας σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ωστόσο θα γίνουν, επισημαίνουν από ισραηλινής πλευράς, όταν η Αθήνα θα είναι έτοιμη. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας ανωτάτου επιπέδου συναντήσεων βρίσκεται από σήμερα για διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα και ο Ν. Αγιαλόν.
«Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι εταίροι στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες», υπογραμμίζει η ισραηλινή πλευρά η οποία κάνει λόγο για δέσμευση δυνάμεων των δύο πλευρών, κυρίως της Διασποράς «προκειμένου να συνεργαστούν προς όφελος των δύο χωρών», δηλώνουν οι ίδιες πηγές.
Τριμερές μνημόνιο μεταξύ Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου
Όπως είναι αναμενόμενο, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η Κύπρος και οι υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν εντός της ΑΟΖ της μεγαλονήσου. Ήδη προωθείται δυναμικά η ιδέα της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, μέσω σχέδιο τριμερούς Μνημόνιου Συνεννόησης (MOU), που αφορά και τη διαχείριση των υδατικών πόρων και το οποίο αναμένεται να υπογραφεί σύντομα. Η συνεργασία αυτή δίνει κομβική θέση διαμετακομιστικού σταθμού στην Ελλάδα, λόγω της γειτνίασής της με την ευρωπαϊκή αγορά.
«Ειναι μία συνεργασία που εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πολιτική διαφοροποίησης των πηγών, των μορφών και των οδών ενέργειας», υπογραμμίζουν οι Ισραηλινοί.
Περιφερειακή ασφάλεια, Τουρκία και «Αραβική Άνοιξη»
Κομβικό ρόλο στις σχέσεις των δύο χωρών έχει και η αμυντική συνεργασία. Στόχος Ελλάδας και Ισραήλ είναι η περιφερειακή ασφάλεια στην ιδιαιτέρως ρευστή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι Ισραηλινοί δεν κρύβουν το φόβο ότι το ακραίο Ισλάμ μπορεί να καλύψει το πολιτικό κενό που δημιουργεί η «Αραβική Άνοιξη» ενώ αστάθμητος παράγοντας είναι και η Τουρκία.
Αναδυόμενος τομέας συνεργασίας είναι και ο τουρισμός, καθώς η μέχρι τώρα συνεργασία έφερε εφέτος στην Ελλάδα 400.000 ισραηλινούς τουρίστες, ενώ σχεδιάζεται και η πραγματοποίηση επενδύσεων από Ισραηλινούς επιχειρηματίες σε τουριστικές υποδομές.
«Η Ελλάδα και η ελληνική κουλτούρα είναι πολύ δημοφιλής στο Ισραήλ και την έχουμε αγκαλιάσει», δήλωσε χαρακτηριστικά Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος.