Εκτός φαρμακείων θα μπορούν να πωλούνται 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), όπως προβλέπει νομοθετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο.
Η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ περιλαμβάνονταν στο τρίτο μνημόνιο, που υπογράφηκε τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των δανειστών. Την υποκατηγορία των 216 σκευασμάτων με τη ονομασία «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» φάρμακα συγκρότησε ο ΕΟΦ με τη συμμετοχή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας για τα ΓΕΔΙΦΑ, τα οποία δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, θα πληρούν αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις, έτσι ώστε η εύκολη πρόσβαση να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Το ποσοστό των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων δεν ξεπερνά το 13%. Τα φάρμακα που θα κατατάσσονται σε αυτήν την υποκατηγορία, θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.
2. Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.
3. Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.
4. Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.
5. Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.
6. Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.
7. Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.