Στα χαρτιά έμειναν πρόστιμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Στα χαρτιά έμειναν πρόστιμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών δεν κατάφερε να εισπράξει πρόστιμα επί εμμέσων φόρων και κυρίως ΦΠΑ, το ύψος των οποίων έφτανε σχεδόν το 1,3 δισ. ευρώ και είχαν επιβληθεί από τις εφορίες για το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες κατάφεραν να εισπράξουν μόλις 29 εκ. ευρώ.

Αττική και Κεντρική Μακεδονία είναι οι πρωταθλήτριες καθώς εκεί παρατηρούνται οι χειρότερες επιδόσεις είσπραξης των προστίμων. Στο αντίποδα οι υπηρεσίες Νοτίου Αιγαίου φαίνεται πως τα πήγαν πολύ καλύτερα.

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι το ποσό των προστίμων που διεγράφησαν είναι σχεδόν διπλάσια από τις εισπράξεις καθώς φτάνουν τα 57,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με «Τα Νέα» οι διαγραφές προστίμων κρίνονται από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών η οποία εξετάζει περιπτώσεις συμβιβασμών (καταβολή, για παράδειγμα, του ενός τρίτου με διαγραφή του υπολοίπου) ή περιπτώσεις όπου τα πρόστιμα αποδεδειγμένα είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, όπως σε επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει χωρίς περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με τους εφοριακούς πάντως τα μόνα πρόστιμα που εισπράττονται είναι αυτά των συμβιβασμών και το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα να έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Το σύστημα παραμένει διάτρητο από τη στιγμή που στα δικαστήρια εκκρεμούν 165.000 φορολογικές δίκες και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα για την επιτάχυνση της διαδικασίας», υποστηρίζουν.

Η μη είσπραξη των προστίμων και η κωλυσιεργία που δείχνουν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του. Αναμένεται λοιπόν να τοποθετηθούν 2.335 ελεγκτές Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ