Φίλοι με τον πρώην σας; Ισως είναι επικίνδυνο! - iefimerida.gr

Φίλοι με τον πρώην σας; Ισως είναι επικίνδυνο!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην σας θέλει να μείνετε φίλοι; Ερευνητές έχουν ήδη ψάξει το θέμα και έχουν δώσει κάποιες απαντήσεις.


Η τελευταία έρευνα έγινε από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Οκλαντ των ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο του 2016 και προσπάθησε να ρίξει φως στα άτομα που θέλουν να μείνουν φίλοι με τους πρώην τους και κυρίως στα κίνητρα που τους ωθούν για κάτι τέτοιο.
Οι γιατροί ψυχολόγοι Justin Mogilski και Lisa Welling μελέτησαν τις απαντήσεις που έδωσαν οι 861 συμμετέχοντες στην έρευνα σε δύο ερωτηματολόγια: το πρώτο αφορούσε την ερωτική τους συμπεριφορά πριν και το δεύτερο αφορούσε την περίοδο μετά την διακοπή της σχέσης.
Τα συμπεράσματά τους είναι αποκαλυπτικά: μόνο τα άτομα με ναρκισιστική ή ψυχοπαθολογική συμπεριφορά έχουν τάση να μένουν φίλοι με τους πρώην τους! Βόμβα.
Για να κατανοήσουν καλύτερα τα κίνητρα των ερωτηθέντων, οι ερευνητές τους κάλεσαν να απαριθμήσουν τους λόγους που τους ωθούν να διατηρήσουν μια φιλική σχέση με τους πρώην. Επτά λόγοι κυρίως αποκαλύφθηκαν. Πρώτος, η ικανοποίηση να έχει κάποιος έναν φίλο τον οποίο εμπιστεύεται και συμπαθεί. Αλλά οι υπόλοιποι λόγοι παρέμεναν πιο σκοτεινή και το σεξ βρισκόταν μεταξύ τους.
Το ενημερωτικό σάιτ Broadly των ΗΠΑ ρώτησε τον γιατρό Tony Ferretti, ειδικό σε θέματα ναρκισισμού, να δώσει κάποιες διαφωτιστικές εξηγήσεις πάνω στα αποτελέσματα της έρευνας.
«Οι νάρκισσοι μισούν να χάνουν ή να ηττώνται και θα έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν σχέσεις που δεν θέλησαν οι ίδιοι να διακόψουν. Οταν τους απορρίπτουν δύσκολα περνούν σε άλλη σχέση και δύσκολα θεραπεύονται», εξήγησε.
Οπως εξηγεί ο ίδιος οι ερωτικές σχέσεις είναι σημαντικές για την ψυχολογική υγεία και έχουν θετικές συνέπειες. «Τα άτομα που έρχονται κοντά, σε μια υγιή σχέση, είναι πάντα πιο δραστήρια σωματικά, πιο δραστήρια κοινωνικά, ζουν περισσότερο και βρίσκονται σε καλύτερη υγεία επειδή προσέχουν περισσότερο. Και είναι πιο ευτυχισμένα! Είναι φυσικό με τόσα πλεονεκτήματα να θέλει κάποιος να μη χάσει έναν πρώην του σύντροφο», προσθέτει.
Αλλά στους νάρκισσους κι άλλες θετικές συνέπειες λαμβάνονται υπόψιν. Για παράδειγμα, ο νάρκισσος μπορεί να νοιώθει ότι το κοινωνικό του status είναι καλύτερο δίπλα σε κάποιον σύντροφο. Για τον λόγο αυτό πολλοί εγωκεντρικοί άνθρωποι «ιδιοποιούνται» μια γυναίκα-τρόπαιο που τους δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Ο γιατρός Tony Ferretti επισημαίνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν και «σκοτεινές» προσωπικότητες που έχουν κατά νου τα ωφέλη από μια σχέση και γι'αυτό θέλουν να την διατηρήσουν και μετά την λήξη της. Πιθανόν, επισημαίνει, «κάποιοι θέλουν να διατηρήσουν τη σχέση γιατί σκέπτονται την περιουσία του. Αλλοι γιατί γνωρίζουν όλα τα μυστικά του χαρακτήρα και τις αδυναμίες του πρώην συντρόφου και θέλουν να τα χειρίζονται, ίσως και να επωφελούνται από αυτά, γεγονός που τους δίνει ένα αίσθημα ελέγχου και εξουσίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φίλοι πρώην έρευνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ