Σε εξέλιξη βρίσκεται στην κυβέρνηση μια συζήτηση για τη χάραξη ενός οδικού χάρτη που θα αφορά στην χαλάρωση των capital controls, δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή στο Star ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Παράλληλα, όμως, σημείωσε όμως ότι δεν μπορεί να επεκταθεί γι' αυτό το θέμα.
Ο υπουργός σημείωσε ότι στο πλαίσιο της πορείας προς την ανάπτυξη θα συμβάλουν η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (της ΕΚΤ), ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το νέο ΕΣΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ενώ προχωράει η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις.
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι δεν είναι οι φορολογικοί συντελεστές το καθοριστικό ζήτημα για να πραγματοποιηθεί μία επένδυση στη χώρα μας. Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζεται σε ανθρώπινο δυναμικό με υψηλές δεξιότητες και αυτή είναι η βάση των επενδύσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση ώστε οι νέοι να έχουν δουλειά και αξιοπρεπείς μισθούς, και αυτές οι επενδύσεις αφορούν και την μικρομεσαία και νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα.
Για το φορολογικό και το ασφαλιστικό ο υπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ώστε να μην κοπούν περαιτέρω συντάξεις και μισθοί και να κατανεμηθούν με δικαιότερο τρόπο τα βάρη.
Για τα κόκκινα δάνεια επανέλαβε ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018 προστατεύεται η πώληση «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων σε ξένα funds, είτε στεγαστικά, είτε καταναλωτικά δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και έχουν υποθήκη έως 140.000 ευρώ.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η οικονομία έχει υποστεί μείωση από ακραίες πολιτικές και κακοδαιμονίες που κληροδότησε στη σημερινή κυβέρνηση η ΝΔ και υπάρχουν πλέον σήμερα σωρευμένες αδυναμίες από το πολιτικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον. Στόχος είναι να θεραπευτούν οι αδυναμίες, να ξηλωθούν οι κακοδαιμονίες και να γίνει το παραγωγικό μοντέλο πιο εξωστρεφές για προϊόντα και υπηρεσίες με στρατηγική και με κανόνες επιστροφής με σταθερότητα στην ανάπτυξη.
«Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι διεθνείς αγορές προεγγράφουν την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου μεταξύ 5% και 5,5% μετά την υπογραφή της συμφωνίας και στο 4,25% επιστρέφει μια οικονομία στις αγορές» κατέληξε ο υπουργός.