Τα δίνουν όλα για την αξιολόγηση, αλλά το χρέος παραμένει στον «αέρα»! - iefimerida.gr

Τα δίνουν όλα για την αξιολόγηση, αλλά το χρέος παραμένει στον «αέρα»!

Φωτογραφία: Eurokinissi

Μέσα από το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που φέρνει φοροτσουνάμι, αλλά και τη νομοθέτηση του «κόφτη» δαπανών, περνά η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο είναι «επί ποδός» για τις τελικές διαβουλεύσεις, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες με όλα τα προαπαιτούμενα υλοποιηθέντα. Επιπλέον, ο υπουργός οικονομικών θα ενημερώσει αύριο στις 10 το πρωί τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για τη διαπραγμάτευση για το χρέος, ώστε να αποφευχθούν τυχόν… μουρμούρες.

Κατά πληροφορίες του iefimerida.gr πέρα από τον «κόφτη», έτοιμο είναι και το πολυνομοσχέδιο - σκούπα και όλοι ετοιμάζονται για «το τελευταίο κατοστάρι».

Χωρίς δραστική λύση για το χρέος
Την ίδια ώρα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζονται εξόχως διστακτικοί για τη δέσμευση που αφορά στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, το οποίο παραμένει «αγκάθι».

Κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει πως πρόκειται για ένα ζήτημα που «το παρακολουθούμε με προσοχή», με δεδομένες τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μεταξύ ΔΝΤ - Βερολίνου.

Η εκτίμηση στο περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι ότι θα υπάρξει μια επιθετική πρόταση εκ μέρους του Ταμείου, την οποία θα επιχειρήσουν να εξισορροπήσουν οι Ευρωπαίοι. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Αθήνα δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να χαλάσει τις σχέσεις με τους συμμάχους της, με αποτέλεσμα να τηρεί στάση αναμονής.

Κρίσιμες επαφές Τσίπρα
Με στόχο να δώσει ώθηση στις συζητήσεις για το χρέος λίγες μέρες πριν το κρίσιμο eurogroup, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου στη Ρώμη για τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών σοσιαλιστών.

Εκεί, θα έχει συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Κουρείο» με ταβάνι 2% στις δαπάνες
Με φόντο τα παραπάνω, αλλά και τη συζήτηση που τόσο έχει φουντώσει για το «δημοσιονομικό φρένο», όπως το αποκαλούν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία εξειδίκευση για τα ποσοστά περικοπής δαπανών. Τέλος, κυβερνητικός αξιωματούχος υπογραμμίζει στο iefimerida.gr πως «το ταβάνι στις περικοπές δαπανών θα είναι της τάξεως του 2%», αν βέβαια κριθεί αυτό αναγκαίο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας χρέος αξιολόγηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ