Το χαρακτηριστικό μοτίβο ταρτάν είναι το σήμα κατατεθέν του και ένα από τα πιο εμπορικά σήματα του κόσμου. Ολοι αναγνωρίζουν τον οίκο Burberry, ο οποίος είναι κυρίως γνωστός για τις καμπαρντίνες του, οι οποίες και δημιουργήθηκαν από τον εμπνευστή του, Τόμας Μπέρμπερι.
Πίσω από τη λάμψη των ανθρώπων του κόσμου που φορούν ρούχα του οίκου, βρίσκονται εκείνοι που κρατούν τη βελόνα και την κλωστή. Κανείς μα κανείς, όταν φορά ένα ένδυμα δεν σκέφτεται την... διαδρομή, που έχει κάνει μέχρι να φτάσει στα χέρια του.
Μια διαδρομή υψηλής ραπτικής και χιλιάδων βελονιών.
Ο οίκος διαθέτει δύο εργοστάσια: ένα στο οποίο κατασκευάζονται παλτό στο Κάστλφορντ και ένα κλωστοϋφαντουργίας στο Cross Hills.
Γυναίκες πάνω από ραπτομηχανές μοχθούν για τα τζιν, τα T-Shirt και τις θρυλικές καμπαρντίνες.
Ο Guardian κατάφερε να μπει μέσα στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, στο οποίο δεν επιτρέπονται κάμερες.
Υπό τον Κρίστοφερ Μπέιλι, ο οίκος πήρε νέα πνοή, δημιουργώντας 200 περισσότερες θέσεις εργασίας παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είμαι μεγάλος οπαδός της βρετανικής κατασκευής, των βιοτεχνιών και των δεξιοτήτων που έχουμε εδώ. Εχουμε 800 απίστευτους τεχνίτες στα δύο εργοστάσιά μας στο Γιορκσάρι, με την παράδοσή μας να είναι στοιχείο για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι και πρέπει να αξιοποιήσουμε και να προωθήσουμε στην παγκόσμια σκηνή», αναφέρει ο σχεδιαστής.
Οι μακροβιότεροι εργαζόμενοι του εργοστασίου βρίσκονται εκεί εδώ και 40 χρόνια, με τα πλάνα του οίκου να τους ζητά να ταξιδέψουν στο κοντινό Λιντς για να βρίσκονται κάτω από τη στέγη του νέου εργοστασίου.
Για να δημιουργηθεί η θρυλική καμπαρντίνα του οίκου, που στοιχίζει περίπου 1.400 ευρώ, χρειάζονται 5.000 βελονιές, ενώ για τις ζώνες χρειάζεται απόλυτη ακρίβεια στην κοπή.
Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κερδίζουν περίπου 10 ευρώ την ώρα και παίρνουν έως και 0,50 λεπτά μπόνους εφόσον αγγίξουν το μάξιμουμ παραγωγικότητας και τους στόχους ποιότητας.
Χρειάζεται 4 ώρες εντατικής δουλειά για να κατασκευαστεί μία καμπαρντίνα, σχεδόν διπλάσιος3 χρόνος απ' ότι είναι αναγκαίο για ένα κοστούμι. Αυτός βέβαια είναι ο χρόνος που δαπανάται μόνο στις ραφές.
Μία καμπαρντίνα περιλαμβάνει 80 κομμάτια μαζί. Μόνο ο γιακάς είναι 8 κομμάτια, μιας και ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος για να μπορεί να κουμπώνει στον λαιμό και να κρατά την ψύχρα μακριά.
Η παρασκευή περιλαμβάνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όπως ένα μηχάνημα κοπής που διασφαλίζει πως το περίφημο καρό του οίκου δεν θα είναι ασύμμετρο, ενώ υπάρχουν και γκατζετάκια κατάλληλα για τις ζώνες.
Μερικά από τα μηχανήματα στο εργοστάσιο βρίσκονται εκεί από την εποχή του Τόμας Μπέρμπερι, όταν και ίδρυσε την εταιρεία το 1856.
Το εργοστάσιο στεγάζει 45 αργαλειούς, όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μέχρι 8 μέτρα χιτώνα πυκνής ύφανσης. Κάθε κομμάτι, εκτός από μαύρο, υφαίνει άλλα δύο χρώματα. Το κλασσικό μελί μπεζ και ένα πράσινο χρυσό που δίνει λάμψη.
Ενώ στην διαδικασία της ύφανσης έχουν αλλάξει ελάχιστα εδώ και δεκαετίες, οι υπόλοιπες εργασίες είναι μηχανοκίνητες.
Τα σχέδια του οίκου Burberry είναι να μετακομίσει σε νέο εργοστάσιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί από Stanton Williams και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019 και θα συνδυάζει την ύφανση και την κατασκευή κάτω από την ίδια στέγη.
Φωτογραφίες: uk.burberry. com & Instagram @burberry