Αλγεινή- αν μη τι άλλο- εντύπωση προκαλούν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις υποθέσεις που «λιμνάζουν» στα ράφια των εφοριών, σε μια περίοδο που το ίδιο το υπουργείο «καίγεται» να γεμίσει τα άδεια του ταμεία. Και μπορεί να υπάρχει ελαφρυντικό του μειωμένου προσωπικού για κάποιες εφορίες, ωστόσο μόνο και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει χαώδης διαφορά απόδοσης από εφορία σε εφορία, δείχνει ότι κάποιοι έφοροι είναι μάλλον πιο «χαλαροί» από τους υπόλοιπους.
Ξεκινώντας από τα γενικά στοιχεία, θα πρέπει να επισημάνει κανείς ότι οι υποθέσεις που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή σε όλες τις εφορίες, ανέρχονται στις 505.147. Αυτό που προκαλεί, δε, μεγαλύτερη εντύπωση ότι μέσα σε μια ημέρα «έπεσαν» στο σύστημα περίπου 210.000 φάκελοι υποθέσεων, καθώς ενώ τη 1η Νοεμβρίου εκκρεμούσαν 310.094 υποθέσεις, στις 2 του μήνα οι εκκρεμείς εκτινάχθηκαν στις 520.074 παραμένοντας σε αυτά επίπεδα έως και σήμερα.
Ειδικά όσον αφορά στην απόδοση ανά εφορία, ασφαλώς το ότι υπάρχουν Δ.Ο.Υ. με μηδενική ή σχεδόν μηδενική απόδοση, δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο και να θέτει ερωτήματα προς την ηγεσία του υπουργείου για το γιατί ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι στενάζουν υπό το βάρος των φορολογικών επιβαρύνσεων. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις εφορίες των ανωνύμων εταιριών, όπου στη καλύτερη περίπτωση- στη ΦΑΕ Αθηνών- η απόδοση φτάνει στο 53,93% κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι από την αρχή του χρόνου έχουν «κλείσει» 5.458 υποθέσεις αλλά εκκρεμούν άλλες 4.663. Με δεδομένο, δε, ότι από τις υποθέσεις που «έκλεισαν» βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 97,7 εκατ. ευρώ, είναι προφανές ότι εάν οι φάκελοι έκλειναν με μεγαλύτερη ταχύτητα- όχι μόνο στην εν λόγω εφορία αλλά συνολικά- τότε τα έσοδα θα βρίσκονταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Και για να έχουμε μια σαφή εικόνα της κατάστασης των εσόδων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο 10μηνο είχαν μπει στα δημόσια ταμεία 39,230 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας δηλαδή απόκλιση 1 δισ. ευρώ ακόμα κι έναντι του αναθεωρημένου στόχου! Αν λάβει, δε, κανείς υπόψιν τις αρχικές εκτιμήσεις για τη ροή των εσόδων, τότε μιλάμε για μια «τρύπα» που φτάνει στα 4,572 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη βασική αιτία για τα πρόσθετα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, όπως το νέο χαράτσι στα ακίνητα, η συρρίκνωση του αφορολογήτου, το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών...