Μέτρα και «κόφτης» τρομάζουν τους κυβερνητικούς βουλευτές -Το Μαξίμου τους δελεάζει με το χρέος - iefimerida.gr

Μέτρα και «κόφτης» τρομάζουν τους κυβερνητικούς βουλευτές -Το Μαξίμου τους δελεάζει με το χρέος

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Βασικός μοχλός πίεσης αποτελεί για βουλευτές και κόμμα το θέμα της ρύθμισης του χρέους, ώστε η κυβέρνηση να περάσει αναίμακτα από τη Βουλή και το τελευταίο πακέτο σκληρών μέτρων.

Οι άτυπες συσκέψεις του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη και στενούς του συνεργάτες δεν έχουν τέλος και οι ρυθμοί ανεβαίνουν μιας και ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για το eurogroup της 24ης Μαΐου. Σήμερα, ο πρωθυπουργός συγκαλεί την καθιερωμένη άτυπη κυβερνητική σύσκεψη στις 10 στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Και χθες, όμως, δεν έλειψαν οι διαβουλεύσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με βασικό αντικείμενο την προετοιμασία του νομοσχεδίου και την πρόταση της Αθήνας για το χρέος. Η ελληνική πλευρά περιμένει από το ΔΝΤ να ακούσει "μια καλή κουβέντα".
Ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο iefimerida.gr, δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος και εκτιμά ότι ο Β. Σόιμπλε προτιμά να αφήσει το θέμα του χρέους για το μέλλον και "σίγουρα για μετά τις εκλογές του 2017, στη Γερμανία". Πιθανόν ο Σόιμπλε να αποδεχθεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος και δεν απαιτείται καμία νομοθετική παρέμβαση.

Πυρετός για τον κόφτη
Σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση πάντως, αγκάθι παραμένει ο τρόπος που θα λειτουργήσει ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η πλευρά των δανειστών αξιώνει να συγκεκριμενοποιηθεί το εύρος των δαπανών και δεν αρκείται σε γενικόλογες διατυπώσεις. Κατά πληροφορίες του iefimerida.gr κυβερνητικά στελέχη και νομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού είχαν συνεχή ανταλλαγή στοιχείων με στόχο το αποτέλεσμα να είναι κοινής αποδοχής.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έστειλε και το δικό του μήνυμα και μέσα από συνέντευξή του στην Realnews υπογραμμίζοντας πως "ο μηχανισμός σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο", εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Τελευταίος κάβος
Με φόντο τα παραπάνω και με δεδομένο οτι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στο καθοριστικό eurogroup της 24ης Μαΐου, με όλα τα προαπαιτούμενα υλοποιηθέντα, το πολυνομοσχέδιο-σκούπα θα έρθει προς ψήφιση την Κυριακή 22 Μαΐου.

Ανησυχία για "διαρροές" δεν υπάρχει, αλλά σε κάθε περίπτωση άπαντες στο Μαξίμου θέλουν να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα και από την τελευταία δοκιμασία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ