Το πόρισμα του ESMT του Βερολίνου επιβεβαίωσε και Γερμανός οικονομολόγος, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που πήρε η Ελλάδα από το ΔΝΤ και την Ευρώπη, δεν κατέληξαν στους Ελληνες.
«Ναι, τα περισσότερα χρήματα που πήραν οι Ελληνες από την Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν έφτασαν στην Ελλάδα. Με αυτά εξοφλήθηκαν τα ελληνικά χρέη προς τις τράπεζες», δήλωσε ο Φάμπιαν Λίντνερ, ερευνητής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης του Ιδρύματος Hans Böckler, το οποίο πρόσκεινται στην Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων.
«Αυτό ισχύει και για τις άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Ως εκ τούτου με τα δάνεια βοήθειας σώθηκαν κυρίως γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, οι μεγαλύτεροι δανειστές αυτών των χωρών. Οι Έλληνες δεν είχαν κανένα κέρδος από αυτά τα χρήματα, η οικονομία τους συρρικνώθηκε κατά το ένα τρίτο, η ανεργία συνεχίζει να ανέρχεται στο 25%», συμπλήρωσε ο Λίντνερ.
Ετσι, επιβεβαίωσε το πόρισμα του European School of Management and Technology (ESMT) του Βερολίνου, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και το οποίο ανέφερε ότι οι Ελληνες δεν πήραν ούτε το 5% των χρημάτων των δανείων και ότι η Ευρώπη έσωσε τις τράπεζές της και όχι του πολίτες της.
«Tο καθαυτό θέμα δεν είναι να κάνεις οικονομίες, αλλά η έκτασή τους. Από το 2010 μειώθηκαν (στην Ελλάδα) οι δημόσιες δαπάνες κατά το ένα τρίτο. Ιστορικά αυτό είναι συγκρίσιμο μόνο με την πολιτική λιτότητας της δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη δεκαετία του ΄30. Τότε η Γερμανία βρισκόταν στη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Η Γερμανία ήταν υπερχρεωμένη στο εξωτερικό και οι δανειστές, παρά την οικονομική καταστροφή, επέμεναν στην αυστηρή τήρηση των όρων τους. Η πολιτική της λιτότητας επιδείνωσε την οικονομική κρίση και οδήγησε σε μαζική ανεργία, μια σημαντική αιτία για την εκλογική νίκη των ναζί. Επομένως, θα έπρεπε ιδίως οι Γερμανοί να γνωρίζουν ότι η λιτότητα χωρίς μέτρο μπορεί να είναι καταστροφική όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά», τόνισε ακόμη ο Γερμανός Οικονομολόγος.
Ακόμη, ο ίδιος τόνισε ότι δεν περιμένει νέο «κούρεμα» του χρέους, κάτι που μπλοκάρει πάνω από όλα η γερμανική κυβέρνηση, αλλά πιο ήπια μέτρα. «Θα μπορούσε λ.χ. να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των νέων δανείων ή να μειωθούν τα επιτόκια. Θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί η εξόφληση του χρέους με την εξέλιξη των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά θα έδιναν ανάσα στην Ελλάδα. Επίσης και από τη σκοπιά των δανειστών θα ήταν καλές επιλογές, διότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να πληρώσει, επαπειλείται η άτακτη χρεοκοπία», εξήγησε.