Σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ανακηρύχθηκε στην Κομοτηνή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του με αφορμή την 96η επέτειο από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.
«Τιμούμε τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος για πολλά χρόνια δίδαξε στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα με σθένος, συνέπεια και μαχητικότητα το Συνταγματικό Δίκαιο και στάθηκε αμετακίνητος στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας σε χαλεπούς καιρούς για την πατρίδα μας», ανέφερε στην προσφώνησή του ο πρύτανης του Δ.Π.Θ., καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Αθανάσιος Καραμπίνης, ενώ τόνισε ότι «η σημερινή τελετή αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη και το αμείωτο ενδιαφέρον του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Θράκη και το πανεπιστήμιό μας».
Ο κ. Καραμπίνης χαρακτήρισε την ίδρυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης το 1974 σε Κομοτηνή και Ξάνθη αρχικά και στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα στη συνέχεια, ως «τη μακράν σοβαρότερη ενέργεια της σύγχρονης πολιτείας στην περιοχή μας».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «παρά την οικονομική κρίση το Δ.Π.Θ. υλοποιεί το όραμά του αναπτύσσοντας σημαντικές πρωτοβουλίες και συμβάλλοντας εκτός από την εκπαιδευτική και πνευματική του δράση, στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Θράκης με διεθνείς συνεργασίας που δικαιώνουν τον ρόλο για τον όποιο δημιουργήθηκε».
«Μέσα σε συνθήκες κρίσης μαχόμαστε στο Δημοκρίτειο ώστε το πανεπιστήμιο να διατηρήσει την τροχιά της αυτοδύναμης ανάπτυξης. Μέσα από την παραγωγή σύγχρονης γνώσης και υψηλού επιπέδου αποτελεσματικής σύγχρονης εκπαίδευσης, μαχόμαστε μέσα στο πλαίσιο των αξιών της δημοκρατίας και της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε ανίερα και ευτελή ατομικά συμφέροντα τα οποία προσπαθούν για προσωπικά οφέλη να πλήξουν το πανεπιστήμιό μας, να παραμείνει αυτό ψηλά και να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ανόδου και ανάπτυξης της Θράκης, που άλλωστε πολλαπλά της αξίζει. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα καταφέρνουμε πάρα πολύ καλά, παρά τις μεγάλες δυσκολίες» κατέληξε ο πρύτανης του Δ.Π.Θ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ως επίκουρος καθηγητής στη δεκαετία του ΄80, επισκέφθηκε πολλές φορές τη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ., είτε για μαθήματα είτε για να συμμετάσχει σε επιτροπές για διδακτορικές διατριβές.
«Αισθάνομαι τιμή που βρέθηκα εδώ στη γέννηση αυτού του τόσο σημαντικού πανεπιστημίου, πέραν του ότι πραγματικά το πανεπιστήμιο της εποχής εκείνης έχει σήμερα άλλη μορφή. Τιμώ αυτούς τους συναδέλφους, το ερευνητικό πνεύμα, την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα. Κράτησα της φιλίες μου όλα αυτά τα χρόνια γιατί ήξερα πραγματικά ότι αυτή η πανεπιστημιακή κοινότητα σού κρατάει την ψυχή σου, πραγματικά γεμάτη. Γιατί μέσα σε αυτή την ακαδημαϊκή κοινότητα έχεις την αίσθηση της δημιουργίας καθημερινά. Είναι πολύ σημαντικό -σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- αυτό που κάνετε, γιατί ξέρουμε διαχρονικά τι έχει στοιχίσει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας αυτή η περίοδος. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να στηριχτεί το πανεπιστήμιο και ιδίως αυτό εδώ το πανεπιστήμιο», τόνισε με έμφαση ο κ. Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος ανέπτυξε την καθιερωμένη επιστημονική ομιλία- μάθημα όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος-αμέσως μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και πραγματεύθηκε το θέμα της Συνταγματικής Κατοχύρωσης της Αστικής Ευθύνης του Δημοσίου, την οποία, όπως ανέφερε, υποστήριξε σταθερά σε όλη την πορεία της ακαδημαϊκής του διαδρομής.
Ως καθηγητής του δημοσίου δικαίου ο κ. Παυλόπουλος είχε επισημάνει ότι πέρα από τη νομοθετική ρύθμιση που εμπεριέχουν τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, τα οποία χαρακτήρισε «διατάξεις εμβληματικές και πρωτοποριακές σε παγκόσμιο επίπεδο», «η καθιέρωση μιας τέτοιας αστικής ευθύνης του δημοσίου μέσα στον ΑΚ, δεν μπορούσε να είναι αρκετή δεδομένου ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές παρεμβάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα είχαν τη δυνατότητα να περιθωριοποιήσουν αυτή την Αστική ευθύνη».
«Γι αυτό, χρειάστηκε να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα της Συνταγματικής κατοχύρωσης με την έννοια ότι το Σύνταγμα το ίδιο αμέσως ή εμμέσως κατοχυρώνει αυτό τον θεσμό, επομένως ο νομοθέτης δεν είναι εύκολο ούτε από πλευράς ουσιαστικού ούτε από πλευράς δικονομικού δικαίου να έρθει και να καταργήσει ή να περιορίσει αυτή την αστική ευθύνη. Η κυριότερη και σημαντικότερη απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση, που αποτέλεσε αφορμή της εισήγησής μου, είναι η απόφαση 1501/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία με καθαρό τρόπο έδειξε πού βρίσκεται η ρίζα της Συνταγματικής κατοχύρωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.
Πηγή: ΑΜΠΕ