Αντίθετα με τα παρμπρίζ που κάνουν καλή δουλειά, τα πλαϊνά τζάμια των αυτοκινήτων δεν προστατεύουν εξίσου καλά από την υπεριώδη Α ακτινοβολία (UV-A) του Ήλιου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Γι' αυτό, θα ήταν καλή ιδέα να φοράει κανείς γυαλιά ηλίου, αντηλιακό και ρούχα με μακριά μανίκια, ιδίως όταν οδηγεί για πολλές ώρες το καλοκαίρι.
Η υπεριώδης ακτινοβολία, που διεισδύει βαθιά μέσα στο δέρμα και διαπερνά ακόμη και τα σύννεφα, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ελλιπής προστασία από τα πλάγια του οχήματος εξηγεί εν μέρει γιατί οι οδηγοί παθαίνουν συχνότερα καρκίνο στην αριστερή πλευρά του προσώπου, καθώς και καταρράκτη στο αριστερό μάτι πιο συχνά από ό,τι στο δεξί.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπράιαν Μπόξερ Γουάχλερ του Ινστιτούτου Όρασης Boxer Wachler στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό οφθαλμολογίας "JAMA Ophthalmology".
Οι ερευνητές μέτρησαν την υπεριώδη-Α ακτινοβολία σε 29 μοντέλα 15 αυτοκινητοβιομηχανιών κατασκευής 1990-2014. Διαπιστώθηκε ότι τα παρμπρίζ μπλοκάρουν σχεδόν όλη την ακτινοβολία (το 96% κατά μέσο όρο), άσχετα αν πρόκειται για ακριβά ή φθηνά αυτοκίνητα. Αυτό οφείλεται ότι τα παρμπρίζ κατασκευάζονται από γυαλί με ειδική επικάλυψη για να μην σπάει εύκολα.
Αλλά στα πλαϊνά τζάμια -που δεν έχουν αντίστοιχη ενίσχυση- το αντίστοιχο μέσο ποσοστό προστασίας από την ακτινοβολία είναι 71%. Μόνο σε τέσσερα μοντέλα από τα 29 τα πλαϊνά τζάμια μπλόκαραν πάνω από το 90% της UV-A, ενώ μερικά αυτοκίνητα δεν μπλοκάρουν πάνω από 50%.
«Οι κατασκευαστές θα έπρεπε να εξετάσουν την αύξηση του βαθμού προστασίας από την UV-A στα πλευρικά παράθυρα των αυτοκινήτων τους», δήλωσε ο δρ Μπόξερ. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα μπορούσαν και μόνοι τους να τοποθετήσουν ειδικά φίλτρα για τα πλαϊνά τζάμια των οχημάτων τους.