Με κομμένη την ανάσα η Αθήνα περιμένει τα αποτελέσματα του EuroWorking Group. Οχι ότι περιμένει εκπλήξεις, αφού – μετά τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς – σχεδόν τα πάντα έχουν κλείσει και τεχνικές λεπτομέρειες αναμένονται να διευθετηθούν.
Η κυβέρνηση αγωνιά για την εκταμίευση των χρημάτων, κατά μείζονα λόγο.
Ο μηχανισμός αυτόματης περικοπής μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση που δεν πιάσει η Ελλάδα τους στόχους, ο περίφημος «κόφτης» θα νομοθετηθεί χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι πιέζουν να είναι με ακρίβεια ονοματισμένες οι δαπάνες που θα μπουν στον «κόφτη» όσο και εκείνες που εξαιρούνται.
Ενώ η καταιγίδα έμμεσων φόρων έρχεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και θα έχουν ψηφιστεί όλα μέχρι την Κυριακή 22 Μαΐου. Εφόσον το πολυνομοσχέδιο έρθει την ερχόμενη Τρίτη, θα κατατεθεί με την διαδικασία του επείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη θα περάσει από την αρμόδια επιτροπή και Παρασκευή - Σάββατο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί. Αν κατατεθεί πέραν της Τρίτης θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, όπου απαιτούνται 1 ημέρα συζήτησης στην Επιτροπή και άλλη μια στην Ολομέλεια.
Το EWG θα... νομοθετήσει για λογαριασμό μας
Στην ουσία το EWG θα «νομοθετήσει» για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. Επιπλέον, δεν αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για το χρέος.
Το EWG θα «νομοθετήσει» για λογαριασμό της Αθήνας
Στη συνεδρίαση αναμένεται να αποφασισθούν:
- Οι έμμεσοι φόροι που θα νομοθετηθούν μέχρι τις 21 Μαΐου, ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να πάει «έτοιμος» στο Eurogroup της 24ης του μηνός
- Το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογής τους, καθώς άλλα θα ισχύουν από τον Ιούνιο κιόλας, άλλα τον Ιούλιο, άλλα το 2017 και κάποια το 2018.
- Τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια,
- Το πλαίσιο λειτουργίας του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων
Οταν αυτά λυθούν και το Eurogroup αποφανθεί θετικά, θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα. Γιατί ποσά μιλάμε όμως και πότε;
Πότε θα γίνει η εκταμίευση
Κατ' αρχάς, η εκταμίευση αναμένεται να γίνει στις 24 Μαΐου, αμέσως μετά το Eurogroup.
Ωστόσο στα χρήματα αυτά δεν θα υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ καθώς η συζήτηση για το χρέος αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα, μετά τον Σεπτέμβριο.
Επιπλέον, μεγάλο μέρος των ποσών αυτών θα πάει για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να «ζεσταθεί» η αγορά.
Πόσα αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup
Το Eurogroup αναμένεται να δώσει σίγουρα το ποσό των 5,7 δισ. Ευρώ. Παράλληλα όμως, η Αθήνα αναμένει να εκταμιευθούν και άλλα χρήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Στην Ελλάδα έπρεπε να κατευθυνθούν 4,9 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2016 και άλλα 4,5 δισ. ευρώ για το β' τρίμηνο. Δηλαδή 9,4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν δόθηκαν στην Ελλάδα επειδή καθυστέρησε η αξιολόγηση.
Ωστόσο, είναι απίθανο να χορηγηθεί στην Αθήνα το συνολικό ποσό των 15,1 δισ. ευρώ καθώς το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στην παρούσα φάση.
- Σύμφωνα με το «καλό» σενάριο μπορεί να δοθούν μέχρι και 12 δισ. ευρώ,
- Σύμφωνα με το χειρότερο, με το ζόρι 8-9 δισ. ευρώ.