Η ομάδα της δημοφιλούς αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς "House of Cards" έστειλε σήμερα ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter με το οποίο απευθυνόταν με έντονα σκωπτική διάθεση στον πρωθυπουργό της Γαλλίας.
Το μήνμυμα ηρθε μετά και την απόφασή του Μανουέλ Βαλς να παρακάμψει τη γαλλική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ ο ιδιος ο πρωθυπουργός απάντησε στην ανάρτηση με ένα απόφθεγμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Προκειμένου να υιοθετηθεί αύριο η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του εργασιακού δικαίου, ο Βαλς ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφύγει στο άρθρο 49-3 του γαλλικού Συντάγματος που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο. Με βάση το άρθρο αυτό, εάν δεν υπερψηφιστεί κάποια πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο θα υιοθετηθεί χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις.
«@manuelvalls η Δημοκρατία είναι τόσο υπερτιμημένη» (σ.σ. το κεντρικό σύνθημα του πρωταγωνιστή της τηλεοπτικής σειράς) ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter της σειράς, παραγωγής της αμερικανικής εταιρείας προβολής προγράμματος μέσω διαδικτύου Netflix.
To tweet συνοδεύεται από ένα αρχείο .gif (μια κινούμενη εικόνα) του κεντρικού πρωταγωνιστή της σειράς, Φρανκ Άντεργουντ (Κέβιν Σπέισι), ενός βουλευτή χωρίς ηθικές αναστολές που είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να ανέλθει στην εξουσία.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δεν δίστασε να απαντήσει, μία ώρα αργότερα. Έγραψε το μήνυμα:
«Αγαπητέ Φρανκ, η Δημοκρατία είναι η χειρότερη μορφή διακυβέρνησης, με εξαίρεση όλες τις άλλες», παραπέμποντας στο γνωστό απόφθεγμα από μια ομιλία του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1947.
Και το tweet του Γάλλου πρωθυπουργού συνοδευόταν από μία φωτογραφία: εκείνη του άλλοτε πρωθυπουργού της Βρετανίας να φοράει κοστούμι και παπιγιόν και να σχηματίζει με τα δάκτυλά του το σήμα της νίκης.
«Άρνηση της δημοκρατίας» για τους πολέμιούς της, η παράγραφος 3 του άρθρου 49 βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των επικρίσεων των Γάλλων κοινοβουλευτικών –ιδίως όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση– έχει ωστόσο χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 80 φορές μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος της 5ης Δημοκρατίας το 1958.