Δραγασάκης: Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία που ίσως είναι καλύτερη από αυτή που περιμένουμε - iefimerida.gr

Δραγασάκης: Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία που ίσως είναι καλύτερη από αυτή που περιμένουμε

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία. Ίσως η συμφωνία να είναι καλύτερη από αυτή που περιμένουμε», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ιωάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Alpha.

«Έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σε μια κατάσταση που θα μπορούμε να ξαναβλέπουμε το μέλλον, να κάνουμε σχέδια και ως χώρα και ως πολίτες, και ως οικογένειες και ως επιχειρήσεις και να βάλουμε τις καινούργιες προτεραιότητες. Επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης.

Αναφερόμενος στην προοπτική συμφωνίας για το χρέος είπε πως ό,τι ισχύσει για την Ελλάδα, θα ισχύσει και για άλλες χώρες. «Γι΄αυτό βλέπουμε ότι η σύγκρουση θα είναι παγκόσμια. Δηλαδή, η ρύθμιση που θα έχουμε για το χρέος, εάν είναι καλή, αυτό θα είναι καλό και για τους Ιταλούς και για τους Ισπανούς και για άλλες χώρες. Διαμορφώνεται δηλαδή, ένα υπόδειγμα με άξονα την Ελλάδα. Αυτό μας κάνει, όλη την κυβέρνηση να νιώθουμε μια ανακούφιση, διότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα αλλά και μια εγκράτεια μέχρι να ολοκληρωθεί», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Σόιμπλε για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας και τις υποχρεώσεις που θα πρέπει προηγουμένως να εκπληρώσει η Ελλάδα για μια ρύθμιση του χρέους, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως η απόφαση του Eurogroup και το κλίμα είναι διαφορετικό καθώς η Ελλάδα έχει κερδίσει μια παγκόσμια αναγνώριση ότι δεν μπορεί να σηκώσει άλλη λιτότητα και ότι δεν μπορεί το χρέος να μην ρυθμιστεί. Είπε ακόμη ότι υπάρχουν οι προτάσεις του ρυθμιστή του χρέους που είναι ο ESΜ, προτάσεις ενδιαφέρουσες που έχουν πέσει στο τραπέζι. «Είναι ενδιαφέρουσες υπό την έννοια ότι εμείς θέλουμε μια ύφεση που θα επιτρέπει να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές και να μην εξαρτώμεθα διαρκώς από τους δανειστές διότι όταν δανείζεσαι από τους θεσμούς θα πρέπει να υπογράψεις μνημόνια και το δεύτερο είναι ότι το χρέος θα πρέπει να είναι εξυπηρετήσιμο. Εμείς είμαστε μια χώρα υπό ανασυγκρότηση, άρα έχουμε ανάγκη από πόρους», είπε ο κ. Δραγασάκης ο οποίος υπογράμμισε ότι το 2012 υπήρξε μια αόριστη τοποθέτηση για το χρέος αλλά η σημερινή κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθειες, έγινε και το δημοψήφισμα, «διότι αυτό που πρότειναν μέχρι τότε οι δανειστές, ήταν η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα και μετά θα βλέπαμε για το χρέος».

«Εμείς πάμε σε ένα σαφώς διατυπωμένο οδικό χάρτη ως προς τις υποχρεώσεις που θα έχουν οι δανειστές, οδικό χάρτη με τρεις δέσμες μέτρων», είπε και εξήγησε πως θα είναι μέτρα που θα παρθούν και θα εφαρμοστούν τώρα - και θα είναι λύση που θα μπορεί να δώσει ο ίδιος ο ESM - χωρίς να απαιτηθεί να παραπεμφθεί στα κοινοβούλια των κρατών μελών. Θα υπάρξει επίσης μια δέσμη μέτρων που θα προσδιοριστούν τώρα αλλά θα υλοποιηθούν με την ολοκλήρωση, με την υλοποίηση του προγράμματος και άρα μπορούν να ενσωματωθούν στους υπολογισμούς των επενδυτών, των αγορών κλπ και θα υπάρξει και μια ρύθμιση μακροπρόθεσμη. Στο σημείο αυτό ο κ. Δραγασάκης είπε πως αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι για την μακροπρόθεσμη δέσμη των μέτρων ρύθμισης του χρέους, να προσδιοριστεί ένα πλαφόν ώστε τις επόμενες δεκαετίες να μην πληρώνει η χώρα περισσότερα από τις δυνατότητές της.

«Αυτή η ρύθμιση που θα πετύχουμε ακόμη και αν είναι η καλύτερη που μπορούμε να φανταστούμε τώρα, δεν θα είναι η ριζική λύση», υπογράμμισε ωστόσο ο κ. Δραγασάκης και εξήγησε: «Εμείς και εγώ προσωπικά επιμένω, ότι αυτά που λέγαμε προεκλογικά ίσχυαν. Ριζική λύση θα απαιτούσε κούρεμα του χρέους και πολλά άλλα πράγματα. Αλλά μετά από το PSI έχουμε την ιδιομορφία, ότι το χρέος μας το πολύ δεν είναι προς τράπεζες. Χρωστάμε σε άλλες χώρες οι οποίες και αυτές έχουν πρόβλημα χρέους. 'Αρα για να έχουμε ριζική λύση για την Ελλάδα πρέπει να έχουμε λύση και για την Ιταλία, και για την Ιρλανδία και για την Πορτογαλία και γι΄ αυτό εμείς διεκδικούμε αυτό που μπορούμε να πετύχουμε τώρα αλλά κρατάμε και ως αίτημα προοπτικής και λύση, μια πανευρωπαϊκή λύση για το χρέος με όρους αμοιβαιοποίησης, με όρους κουρέματος».

Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης

Αναφερόμενος στο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων όπως οι περικοπές μισθών και συντάξεων, είπε ότι αυτές τις ημέρες υπάρχει μια δραματοποίηση του θέματος. «Υπήρχαν ορισμένες δυνάμεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι οποίες επένδυαν σε ένα σενάριο καταστροφής. Ζητούσαν εκλογές κλπ», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή η καταστροφή δεν ήρθε και τώρα προσπαθούν να δραματοποιήσουν κάποια υπαρκτά θέμα. Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε στο σημείο αυτό ότι αποτελεί αρχή ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης να έχεις ένα μηχανισμό για το τι κάνει μια χώρα αν δεν πετύχει τους στόχους. Θύμισε δε ότι και ο ελληνικός νόμος περί δημόσιου λογιστικού πριν τα Μνημόνια έλεγε ότι αν υπάρχει απόκλιση, πρέπει να υπάρχει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, «το οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν το έκαναν ποτέ αυτό και γι΄αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε». Ανέφερε ότι ο Ν. 4063/2012 είναι ο νόμος που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και προβλέπει να υπάρχει μηχανισμός διορθωτικός δημοσιονομικών αποκλίσεων, αν υπάρξουν αποκλίσεις.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι το ΔΝΤ πρόβαλε το «παράδοξο» αίτημα να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση προληπτικά μέτρα. «Αν το κάναμε αυτό θα ήταν καταστροφικό διότι θα ήταν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Για να αντιμετωπίσουμε λοιπόν αυτό το αίτημα του ΔΝΤ, εμείς προτείναμε οι ίδιοι αυτό που υπάρχει στη νομοθεσία τη δική μας και υπάρχει και στο μνημόνιο ως γενικός όρος, να το εξειδικεύσουμε. Και η επιτυχία μας είναι ότι η όποια συζήτηση γίνεται είναι στη βάση της δικής μας πρότασης», είπε ο κ. Δραγασάκης και σημείωσε ότι το μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης «μπορούμε και να τον δούμε θετικά διότι το να έχουμε αυτό το μηχανισμό μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε έγκαιρα όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί».

«Παραδείγματος χάριν, εάν φέτος ίσχυε αυτός ο μηχανισμός, το πλεόνασμα του 2015 ήταν μεγαλύτερο. 'Αρα δεν θα χρησιμοποιείτο αυτός ο μηχανισμός.», ανέφερε ακόμη και σημείωσε ότι, καθώς την άνοιξη του 2017 θα εξεταστεί αν έχουμε πιάσει το στόχο του πλεονάσματος για το 2016, η κυβέρνηση από τώρα σχεδιάζει να υπερβεί το στόχο. Το κάνουμε αυτό διότι θέλουμε να έχουμε περισσότερους πόρους για να επανασχεδιάσουμε το κοινωνικό κράτος, να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, είπε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση. «Αμέσως θα εξασφαλιστούν πόροι για να περάσουμε στην ανάκαμψη και να αντιμετωπιστούν έτσι τα υφεσιακά μέτρα. Διότι αν περάσει η οικονομία στην ανάκαμψη τότε μπορεί να βελτιωθούν και τα έσοδα».

Είπε ειδικότερα πως «μόλις κλείσει η αξιολόγηση θα λάβει η Ελλάδα ένα κονδύλι που θα επιτρέψει την εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες, 4-5 δισ. ευρώ. Δεύτερον, έχουμε δεσμευμένα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σίγουρα λεφτά από το ΕΣΠΑ 6,2 δισ. ευρώ μπορεί να γίνουν 7 ή 8 δισ.», και τα χρήματα αυτά θα μπουν στην οικονομία το δεύτερο εξάμηνο. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι επαρκές για να έχουμε την ανάκαμψη», είπε και πρόσθεσε ότι «μόλις τελειώσει η αξιολόγηση, η Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει για να αποφασίσει να γίνονται ξανά δεκτά τα ελληνικά επιτόκια, δηλαδή να μπορούμε να δανειζόμαστε σχεδόν με μηδενικό επιτόκιο». Παράλληλα η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει νομοθεσία, μια «εργαλειοθήκη ανάπτυξης» με αναπτυξιακό νόμο κ.α. ώστε να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό περιβάλλον. «Το συμπέρασμα στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι μπορεί κάποια από αυτά τα μέτρα να μην χρειαστεί να τα πάρουμε», είπε ερωτηθείς σχετικά με τα υφεσιακά μέτρα.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο ήταν να μείνει απέξω η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών (σ.σ. σε ερώτηση που του τέθηκε για την φορολογία), και ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να πάμε σε ένα περιβάλλον ανάκαμψης και όχι σε περιβάλλον ύφεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιάννης Δραγασάκης συμφωνία αγορές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ