Το ελληνικό χρέος μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στο 258,3% του ΑΕΠ, μέχρι το 2060, ή να πέσει σε επίπεδο ακόμη και 62,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την επίσημη ανάλυση για την τροχιά του χρέους.
Πρόκειται για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA), που ετοίμασαν οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας, στοιχεία της οποίας δημοσίευσε η Wall Street Journal. Η συγκεκριμένη ανάλυση, όπως και εκείνη που ετοίμασε το ΔΝΤ, παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στο Eurogroup.
Οι μεγάλες διαφορές στις προβλέψεις για το χρέος οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία τις επόμενες δεκαετίες και πόσα χρήματα θα μπορέσει να βάλει στην άκρη η χώρα μας, προκειμένου να αποπληρώσει το χρέος.
Το έγγραφο δείχνει τις σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο έφτασε στο 176,9% του ΑΕΠ στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Τα αποτελέσματα «αυτής της ανάλυσης δείχνουν τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Η ανάλυση εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και αξιολογεί το πώς θα διαμορφωθεί η αναλογία χρέους-ΑΕΠ, σε κάθε περίπτωση, έως το 2060. Σύμφωνα με το έγγραφο, το ελληνικό χρέος μπορεί να πέσει ακόμη και στο 62,6% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν σε συνάρτηση με τους κανόνες της ΕΕ, στο πιο ευνοϊκό σενάριο. Ομως, σύμφωνα με την πιο απαισιόδοξη εκδοχή, το χρέος μπορεί να ανέβει στο 258,3% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2060.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, που υποθέτει ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως τους όρους του προγράμματος διάσωσης, το χρέος θα κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ το 2016 και θα πεει στο 104,9% του ΑΕΠ έως το 2060.
Ακόμη και οι μικρές παρεκκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων και υψηλότερων επιτοκίων, θα ωθήσουν και πάλι το χρέος προς τα πάνω. Ενα τέτοιο σενάριο θα φέρει το χρέος στο 183,8% του ΑΕΠ έως το 2060, σύμφωνα με την ανάλυση.
Το έγγραφο εξετάζει και το πώς θα διαμορφωθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την ίδια περίοδο. Πρόκειται για το ποσό που χρειάζεται να συγκεντρώσει μία χώρα για να καλύψει το έλλειμμα, τους τόκους και το χρέος.
Σύμφωνα με τους δανειστές, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι ο καλύτερος δείκτης αξιολόγησης της ικανότητας μίας χώρας να αποπληρώσει το χρέος της. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτές πρέπει να είναι κάτω από το 15% του ΑΕΠ, προκειμένου να είναι βιώσιμο το χρέος. Ομως, σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, η Ελλάδα θα πρέπει να συγκεντρώσει έως και το 62,8% του ΑΕΠ έως το 2060. Ακόμη και με το βασικό σενάριο, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι κατά πολύ πάνω από το 15% για αρκετά χρόνια και θα ανέβουν στο 24,3% το 2060.