Με έκθεση της για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η γνωστή τράπεζα επενδύσεων JP Morgan καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πλέον αναπόφευκτη.
Οι αναλυτές του οίκου, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια, επισημαίνουν ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η βιωσιμότητα του χρέους και υπολογίζουν ότι ακόμη και αν υπάρξει μια μείωση του χρέους αυτή δεν θα είναι η τελευταία πράξη του «ελληνικού δράματος».
Η έκθεση βλέπει ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους παρουσιάζεται από το 2023, καθώς μέχρι τότε η χώρα διευκολύνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού και την περίοδο χάριτος που της έχει δοθεί για τα δάνεια του EFSF, κάτι όμως που δεν θα ισχύει όταν το χρέος μετακυλισθεί στον ιδιωτικό τομέα.
Η ανάλυση που λαμβάνει υπόψη την αδυναμία εντός ευρωπαϊκού πλαισίου του κουρέματος της ονομαστικής αξίας του χρέους, επισημαίνει ότι τα πιθανά σενάρια είναι η δεκαετής επέκταση των ωριμάνσεων, καθώς και μια νέα 10ετης περίοδος χάριτος για τους τόκους των δανείων του ESM.
Ωστόσο η έκθεση εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι ικανό, αν και θα συμφωνηθεί από όλους τελικά τους Ευρωπαίους ως ένας λογικός συμβιβασμός με το ΔΝΤ, για να προσδωσει την απαραίτητη βιωσιμότητα.
Η JP Morgan εξετάζοντας δυο εναλλακτικά σενάρια για την επίτευξη του στόχου να βρεθεί το ελληνικό χρέος κάτω του 100% του ΑΕΠ της χώρας, εκτιμά ότι η όποια παραχώρηση προς την Ελλάδα θα της δοθεί υπό όρους, ώστε να συνεχίσει την δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ υπολογίζει επίσης ότι ισχυρός παράγοντας που θα επηρεάσει τις εξελίξεις θα είναι η δυναμική που θα αναπτύξει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, το επόμενο διάστημα.