Εν όψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα ο γερμανικός Tύπος δημοσιεύει πλήθος σχολίων κυρίως για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους. Πολλοί σχολιαστές τάσσονται υπέρ αυτής της προοπτικής.
«Θα επιζήσει η Ελλάδα από ένα τρίτο ‘πρόγραμμα διάσωσης';» διερωτάται η εφημερίδα TAZ από το Βερολίνο. Υπό τον τίτλο «Το καθυστερημένο τελεσίγραφο» η TAZ σημειώνει: «Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έθεσαν τελεσίγραφο στο Eurogroup, δηλαδή στον Σόιμπλε. Στην κρίσιμη συνάντηση της Δευτέρας θα πρέπει επιτέλους να συζητηθεί η απομείωση του χρέους, ζητούν η επικεφαλής του ΔΝΤ και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας. Δυστυχώς αυτό το τελεσίγραφο άργησε τουλάχιστον ένα χρόνο. Τον Μάιο του 2015 θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η επιβολή ενός μη βιώσιμου προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα. Τώρα η Λαγκάρντ και ο Γκάμπριελ θα μπορέσουν στην καλύτερη περίπτωση να δρομολογήσουν κάποιες αισθητικές επεμβάσεις. Μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο σκέψης δεν διαφαίνεται, ούτε στον Σόιμπλε ούτε σε άλλους 'σωτήρες του ευρώ'. Η Ελλάδα θα παραμείνει στον δύσκολο και επώδυνο δρόμο – δυστυχώς».
Η εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung δεν βλέπει άλλο δρόμο για την Ελλάδα από το κούρεμα. «Στ' αλήθεια πιστεύει ακόμη κανείς ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει οικονομία μόνο για να επανέλθει; Επτά χρόνια κρίσης και επτά χρόνια προγράμματος λιτότητας δείχνουν κάτι άλλο. Η χώρα βρίσκεται για άλλη μια φορά λίγο πριν τη χρεοκοπία. Παρά τα 300 δις του προγράμματος στήριξης, η Ελλάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι στην αρχή της κρίσης. Αυτό είναι παράλογο. Για να βγει η Αθήνα από τον φαύλο κύκλο της πολιτικής λιτότητας, της οικονομικής εξασθένησης και των χρεών θα πρέπει να σπάσουν κάποια ταμπού. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα, όπως την προτείνει η επικεφαλής του ΔΝΤ Λαγκάρντ. Το ότι το αρνείται αυτό η γερμανική κυβέρνηση δείχνει απλά ότι αρνείται την πραγματικότητα».
«Σκληρή αλλά σωστή η στάση Σόιμπλε»
Η εφημερίδα Bild από την άλλη πλευρά εμφανίζεται αντίθετη σε μια πιο ελαστική στάση απέναντι στην Ελλάδα, μένοντας σταθερή στις θέσεις που υποστηρίζει από την αρχή της κρίσης. «Μεριμνώντας για τους πρόσφυγες εγκυμονεί ο κίνδυνος να αναμειχθούν οι δύο κρίσεις. Παρά τα γεγονός ότι η Αθήνα καθυστερεί εδώ και μήνες με σημαντικές μεταρρυθμίσεις υπάρχουν και πάλι φωνές που ζητούν την ελάφρυνση χρέους – ως έκπτωση για την προσφυγική κρίση.
Επιπλέον η ελληνική οικονομία βρίσκεται εδώ και χρόνια στον πάτο επειδή η χώρα με την αποτυχημένη πολιτική διάσωσης και το ευρώ δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική.
Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε να διατηρήσει την σκληρή αλλά σωστή στάση του απέναντι στην Αθηνά – χρήματα μόνο έναντι μεταρρυθμίσεων».
«Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται»
Ανάλυση του κορυφαίου οικονομολόγου Μοχάμεντ Α. Ελ-Εριάν φιλοξενεί σήμερα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα οικονομικά τα προβλήματα μόνο εάν αλλάξει την προσέγγισή της. Συγκεκριμένα η Ελλάδα και οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα απομείωσης χρέους, το οποίο θα στηρίζει τις εσωπολιτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την αναζωογόνηση των μηχανισμών ανάπτυξης της χώρας και θα συντελέσει στο να συμπίπτουν οι εσωτερικές υποχρεώσεις με τις ικανότητες της χώρας. Μια τέτοια προσέγγιση, που το ΔΝΤ στηρίζει ξεκάθαρα, θα βελτίωνε τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
Εάν η ξεκάθαρη οικονομική λογική δεν είναι επαρκές κίνητρο για τους εταίρους της χώρας για να στηρίξουν ένα κούρεμα, τότε θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ο ρόλος της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης στην ιστορική προσφυγική κρίση. Μετά από οκτώ χρόνια έφτασε η ώρα να δοθεί στην Ελλάδα η βοήθεια που χρειάζεται, με τη μορφή μιας πραγματικής απομείωσης χρέους που έχει στόχο την ανάπτυξη.
Πηγή: Deutsche Welle