Μια ακόμα δέσμευση της κυβέρνησης- μετά από την επαναφορά της 13ης σύνταξης- «θάβεται» στο πεδίο της διαπραγμάτευσης: η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα πρότερα επίπεδα.
Μέσα σε μόλις μια παράγραφο, οι σημερινοί εργαζόμενοι καθώς και όσοι περιμένουν να μπουν- αν μπουν- στην αγορά εργασίας, διαπιστώνουν ότι η εργασιακή ασφάλεια που προ πολλού έχει διαρραγεί, χάνει και τις ελάχιστες ελπίδες να αποκτήσει πάλι μια «ομπρέλα», καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «ξηλώσει» ό,τι έχει απομείνει, στο όνομα των «βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών».
Ειδικά όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις κυβερνητικών στελεχών για την επαναφορά του στα πρότερα επίπεδα, η δέσμευση που αναλαμβάνει η κυβέρνηση δεν αφήνει ανοικτή την παραμικρή χαραμάδα ελπίδας: «έως ότου ολοκληρωθεί η επανεξέταση του ισχύοντος πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν θα γίνει καμία αλλαγή σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 103 του νόμου 4172/2013». Τι ορίζει αυτό το άρθρο; Τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με διοικητική πράξη και όχι μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων ήτοι χαιρετίσματα στην επιστροφή στα 753 ευρώ.
Ο κατώτατος μισθός δεν είναι το μοναδικό θύμα του νέου Μνημονίου, καθώς με πολύ σαφή χρονοδιαγράμματα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αλλάξει τα όσα ισχύουν σήμερα για τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Συγκεκριμένα, ως το Σεπτέμβριο- δηλαδή στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης- θα πρέπει να έχει προσαρμόσει τα σημερινά δεδομένα στα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και για να καταλάβει κανείς τι έρχεται, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά σε ένα από τα τελευταία «κάστρα» του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά: στην Γαλλία, όπου οι ανατροπές στις ώρες εργασίας έχουν προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.
Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία για το ότι αυτή η προσαρμογή θα οδηγήσει στην απόλυτη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, δεν έχει παρά να ανατρέξει σε μια μόνο γραμμή του νέου Μνημονίου: οι αλλαγές στην αγορά εργασίας δεν πρέπει να έχουν να κάνουν με επιστροφή στις παλιές πρακτικές, που δεν είναι συμβατές με το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.