Σε μία εβδομάδα έρχεται το πρώτο κύμα εργασιακής εφεδρείας, καθώς θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συμπλήρωσει 33 χρόνια υπηρεσίας και έχουν ξεπεράσει το 53 έτος της ηλικίας τους. Ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας θα βγουν στη σύνταξη.
Εντός της ημέρας μάλιστα αναμένεται να δωθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διευκρινιστική εγκύκλιος για το θέμα της υπαγωγής δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου σε καθεστώς εφεδρείας. Ο υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης αναμένεται να αποσαφηνίσει ότι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και άλλα ταμεία μπορούν να τεθούν σε εφεδρεία μόνο εάν στο τέλος του 2011 έχουν 36 έτη προϋπηρεσίας και είναι άνω των 58 ετών.
Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι μετακινήσεις του προσωπικού από τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» την ίδια ώρα στις διευθύνσεις προσωπικού των υπηρεσιών στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τρέχουν με εκατό, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και πρέπει να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.
Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν βάσει του παλιού μισθολογίου. Για τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου αυτής της κατηγορίας εφέδρων η αποζημίωσή τους θα συμψηφιστεί με το ποσό αποζημίωσης που θα λάμβαναν σε περίπτωση που έβγαιναν σε σύνταξη με τη συμπλήρωση των ετών προϋπηρεσίας.
Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος των 30.000, τότε θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα, ώστε να ενταχθούν στην εφεδρεία εργαζόμενοι με προϋπηρεσία ακόμα και 10 ετών.
Τα τρία στάδια εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας
Η εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013 και θα έχουν αποχωρήσει 150.000 υπάλληλοι.
- Το πρώτο στάδιο ολοκληρώνεται στις 28-11-2011, όπου θα τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας οι μόνιμοι υπάλληλοι που είναι 53 ετών και έχουν 33 χρόνια προϋπηρεσίας.
- Η δεύτερη φάση ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους, αφού θα πρέπει να τεθούν σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία από την 1-1-2012 οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που χρειάζονται 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. Παράλληλα θα πρέπει να τεθούν σε εφεδρεία και οι εργαζόμενοι ΥΕ και ΔΕ με τη μικρότερη προϋπηρεσία από τους φορείς υποδοχής των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων οργανισμών.
- Στην τρίτη φάση, που θα ξεκινήσει την 1-1-2012 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, μετά την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων θα πραγματοποιηθεί καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού.
Ποιοι είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι που εξαιρούνται της εφεδρείας:
Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου σύμφωνα με την εγκύκλιο είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση εξαίρεσης όσοι υπάλληλοι δεν συμπεριλαμβάνονται στην εφαρμογή του μέτρου.
- Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, οι ερευνητές και οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες.
- Οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου και όσων κλάδων του υπ. Εξωτερικών εξομοιώνονται με τους διπλωματικούς υπαλλήλους καθώς και όσοι υπηρετούν στην αλλοδαπή.
- Οι κληρικοί, οι δεσμοφύλακες και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
- Οι πυροσβέστες και όσοι κατέχουν θέση ευθύνης.
- Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των φορέων κοινωνικής πρόνοιας του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων.
- Το καλλιτεχνικό προσωπικό της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής και των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
- Οι υπάλληλοι που ο/η σύζυγός τους έχει ενταχθεί σε εφεδρεία.
- Οι υπάλληλοι που έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67%.
- Οι πολύτεκνοι με τέκνα που τους βαρύνουν φορολογικά.
- Οι προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών.
Από τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου που θέλουν δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν εξαιρούνται της εφεδρείας οι ερευνητές και οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, καθώς και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών 5-10 του παραπάνω πίνακα.