Να «μην αφήσουμε την Ευρώπη να κατρακυλήσει», ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ,εξηγώντας πως τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της ευρωζώνης είναι άμεσα συνδεδεμένα.
«Το να αφήσουμε να κατρακυλήσει η Ευρώπη θα σημαίνει, αν συμβεί, ότι θα υπάρξουν σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις για άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των ΗΠΑ», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Λαγκάρντ στη δημοφιλή εκπομπή "60 minutes" του τηλεοπτικού δικτύου CBS.
«Το 20% των αμερικανικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ευρώπη. Υπάρχει μια ισχυρή διασύνδεση ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι σε αμερικανικές επιχειρήσεις και πολλοί Αμερικανοί εργαζόμενοι σε ευρωπαϊκές», σημείωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, η οποία αντιμετωπίζει τον διαρκώς αυξανόμενο σκεπτικισμό των Αμερικανών πολιτικών, που δε φαίνονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τα πακέτα διάσωσης των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών.
Άρθρο του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς κανόνες στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 2010, απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν δάνεια του ΔΝΤ «των οποίων η αποπληρωμή στο ακέραιο είναι αδύνατη». Δεν είναι λίγες οι φωνές στο αμερικανικό Κογκρέσο που ισχυρίζονται πως η Ελλάδα εμπίπτει σε αυτή την περίπτωση.
Ωστόσο η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει πως δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα, αφού «προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά. Και το κάνουμε με τους κανόνες και τα διαθέσιμα κεφάλαια, τα οποία θα αποπληρωθούν. Με άλλα λόγια, λέμε σε μια χώρα: θα σας δανείσουμε χρήματα, θα σας στηρίξουμε, θα σας βοηθήσουμε να βγείτε από αυτήν την κρίση, αλλά θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να διευθετήσετε τα προβλήματά σας».
Ο σκεπτικισμός του Κογκρέσου απέναντι στο ΔΝΤ οδήγησε την αμερικανική κυβέρνηση στο να μην αυξήσει προς το παρόν τους πόρους του Ταμείου, τους οποίους πολλά κράτη-μέλη του θεωρούν ανεπαρκείς σε σχέση με την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, μια κρίση την οποία η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή και πρωτόγνωρη».
«Είναι η συνέχεια του 2008. Πρέπει να το πούμε. Είναι η ίδια διαδικασία που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παρόλα αυτά η κ. Λαγκάντ δε χάνει την αισιοδοξία της, υπογραμμίζοντας πως είναι στο χέρι των χωρών να διορθώσουν τα κακώς κείμενα προκειμένου να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων. Δεν παρέλειψε όμως να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά, τονίζοντας πως αν τα κράτη δε λάβουν μέτρα οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα οδηγήσουν σε «απόλυτη αναταραχή».