Αμμος υπάρχει παντού, από τις παραλίες ως τις οικοδομές και τα κινητά μας. Τη θεωρούμε δεδομένη, αλλά δεν είναι...
Η άμμος είναι ο δεύτερος σε ζήτηση φυσικός πόρος παγκοσμίως, μετά το νερό, γιατί πολύ απλά χρησιμοποιείται παντού.
Μόνο το 2014 εξορύχτηκαν 196 εκατ. τόνοι άμμου παγκοσμίως. Εως το 2018 η ζήτηση για άμμο εκτιμάται ότι θα αυξάνεται κατά 5,5% ετησίως.
Η άμμος χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων στην κυριολεξία. Από το 3500 π.Χ. Αιγύπτιοι και κάτοικοι της Μεσοποταμίας χρησιμοποιούσαν την άμμο που σχηματιζόταν καθώς ο άνεμος και το νερό έγδερναν τους βράχους. Ως οικοδομικό υλικό, επομένως, έχει αποδείξει την αντοχή του. Και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η ζήτησή του αυξάνεται διαρκώς. Ετσι, σήμερα, οικοδόμοι σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν άμμο από λατομεία, ποτάμια, θάλασσες, ωκεανούς και λίμνες για να ενισχύσουν πολλά από τα υλικά τους όπως το τσιμέντο και τα χρώματα.
Η ζήτηση για άμμο αυξάνεται το ίδιο παγκοσμίως. Η οικοδομική έκρηξη σε Κίνα, η οποία πέρα από κτίρια κατασκευάζει με γοργούς ρυθμούς υποδομές, όπως δρόμους και φράγματα, αλλά και ολόκληρη νησιά, και Ινδία έχουν αυξήσει τις ανάγκες. Στην ίδια κατηγορία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία μάλιστα εισάγουν άμμο παρότι βρίσκονται στην καρδιά της ερήμου και αυτό γιατί αυτή που βρίσκεται στις ερήμους δεν θεωρείται κατάλληλη για την οικοδομή.
Η ζήτηση είναι τέτοια που έχουν παρατηρηθεί ακόμη και φαινόμενα λαθρεμπορίας.
Οταν ερευνητές πήγαν πριν από έξι χρόνια στο Νεγκρίλ της Τζαμάικα βρέθηκαν μπροστά σε μια τεράστια έκπληξη. Για τη διάβρωση της δυτικής ακτής δεν οφείλονταν φυσικά φαινόμενα αλλά η τοπική μαφία! Ενοπλοι κουκουλοφόροι κατά τη διάρκεια της νύχτας πήγαιναν στις παραλίες και σήκωναν τόνους άμμου για να την πουλήσουν στη μαύρη αγορά!
Οι επιστήμονες διατείνονται ότι έχουν αρκετά αποθέματα άμμου ακόμη αλλά λόγω της υπερβολικής χρήσης γίνεται σπάνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάψουμε να τη χρησιμοποιούμε αλλά να γίνουμε πιο προσεκτικοί...
Φωτογραφίες: Pixabay.com