Ασφαλές καταφύγιο στην «αγκαλιά» του βουνού των θεών, στο κέντρο φιλοξενίας της Πέτρας Ολύμπου, βρήκαν Κούρδοι Γεζίντι από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, μετά το κλείσιμο των συνόρων.
Εκατοντάδες Γεζίντι, που δραπέτευσαν από το Ιράκ και τον ISIS (τον Daesh, όπως τον αποκαλούν οι ίδιοι), συμφώνησαν στη μεταφορά τους στο κέντρο υποδοχής (στο Παλιό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου) και περιμένουν πλέον το επόμενο «βήμα» στο ταξίδι τους, την αίτηση μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης, που θα τους φέρει σε κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης.
Πρόκειται για έναν χώρο στους πρόποδες του Ολύμπου, που στο παρελθόν λειτούργησε ως σανατόριο και κατόπιν ως ψυχιατρείο, το οποίο έκλεισε πριν από χρόνια, λόγω του φαινομένου της ιδρυματοποίησης των ασθενών και με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.
«Ήρθαμε εδώ για να ξεφύγουμε από τα προβλήματα στην Ειδομένη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός Τάρεκ, από το βόρειο Ιράκ, εξηγώντας πως λίγο πριν φύγουν από εκεί, οι εντάσεις ήταν μεγάλες. Δηλώνει «ασφαλής και χαρούμενος» που είναι στην Πέτρα Ολύμπου, αλλά ζητά «καλύτερες υπηρεσίες» και μεγαλύτερη παρουσία εθελοντών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προκειμένου να παρέχεται περισσότερη βοήθεια στους πρόσφυγες.
«Στην Ειδομένη υπήρχαν πολλοί τσακωμοί και προβλήματα» λέει από την πλευρά του ο Χαουάς Χάλαφ, ο οποίος δηλώνει και ο ίδιος χαρούμενος που ξέφυγε από τον λασπότοπο του άτυπου καταυλισμού στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ζητά, ωστόσο, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και στο κέντρο της Πέτρας Ολύμπου, κυρίως σε ό,τι αφορά την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.
Στο κέντρο υποδοχής της Πέτρας υπάρχουν στρατιωτικός γιατρός και μία νοσοκόμα από το τοπικό κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού, ενώ από την αρχή της λειτουργίας του κέντρου δραστηριοποιείται εκεί και η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση CYCI (The Liberation of Christian and Yazidi Children of Iraq), τα μέλη της οποίας στηρίζουν τους χριστιανούς και τους Κούρδους Γεζίντι, που δέχθηκαν το σκληρό χτύπημα του ISIS στο βόρειο Ιράκ, στα αιματηρά γεγονότα του 2014.
Επιπλέον, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης, εντεταλμένος για το Προσφυγικό, Νίκος Παπαζιώγας, έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται στο ιατρικό «κομμμάτι» και η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Adra (Adventist Development and Relief Agency), που σύντομα αναμένεται να φέρει στον χώρο και κινητή μονάδα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως το νοσοκομείο της Κατερίνης είναι περίπου 45 λεπτά μακριά και η μεταφορά τους προς και κυρίως από αυτό είναι ένα ζήτημα» σημειώνει.
Συνολικά 965 Γεζίντι έχουν βρει καταφύγιο στις σκηνές που έχουν στηθεί επιμελώς στο καταπράσινο περιβάλλον της ορεινής Πέτρας Ολύμπου, που λειτουργεί από τις 11 Απριλίου. Πολλοί από αυτούς έχουν νιώσει τη βιαιότητα του ISIS στο πετσί τους, όταν τον Αύγουστο του 2014 οι τζιχαντιστές προέλασαν από το όρος Σινγκάλ, δολοφονώντας τον ανδρικό πληθυσμό που έβρισκαν στο διάβα τους και παίρνοντας ως ομήρους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.
Μία ηλικιωμένη Γεζίντι, η Σαμιχαρσό Αλί θέλει, όπως λέει, να στείλει το δικό της μήνυμα στην Ευρώπη. Την καλεί «να πάρει γρήγορα αποφάσεις για τους πρόσφυγες», ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Η ίδια, πάντως, που είδε τον έναν της γιο να μένει πίσω στο Ιράκ, καθώς τα χρήματα δεν επαρκούσαν για να ταξιδέψει όλη η οικογένεια, θέλει να πάει στη Γερμανία, όπως η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων.
Τα παιδιά αποτελούν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού στο κέντρο υποδοχής της Πέτρας Ολύμπου. Με την ανεμελιά που ταιριάζει στην ηλικία τους, τρέχουν και παίζουν διαρκώς και με τις φωνές τους «σπάνε» την απόλυτη ηρεμία του Ολύμπιου τοπίου. «Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για τα παιδιά μας. Για να έχουν δικαίωμα να μεγαλώσουν και να μην κοπεί το νήμα της ζωής τους πριν καλά καλά αρχίσουν να συνειδητοποιούν τον κόσμο γύρω τους» λέει μια νεαρή γυναίκα, καθώς μαγειρεύει σε μία από τις πολλές, αυτοσχέδιες, υπαίθριες κουζίνες της Πέτρας.
Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ