Η εικόνα της τείνει να γίνει ένα σύμβολο αντίστασης στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Σκανδιναβία.
Αυτή η γυναίκα στάθηκε μόνη της μπροστά σε 300 νεοναζί, που έκαναν πορεία, στη Σουηδία. Η 42χρονη Τες Ασπλουντ, με τη γροθιά της υψωμένη μπήκε μπροστά στην «κεφαλή» της πορείας του NRM στην πόλη Μπορλάνγκε, την Κυριακή και το βίντεο έχει γίνει πλέον viral.
«Ηταν μία παρόρμηση. Ημουν τόσο θυμωμένη, απλά βγήκα στη μέση του δρόμου», είπε η Ασπλουντ στον Guardian. «Σκεφτόμουν ''διάολε όχι, δεν μπορούν να κάνουν πορεία εδώ!''. Με είχε κατακλύσει η αδρεναλίνη. Κανένας Ναζί δεν πρόκειται να κάνει πορεία εδώ», πρόσθεσε.
Μετά από το περιστατικό, μπήκε στο τρένο και επέστρεψε στη Στοκχόλμη και δεν σκέφτηκε τι είχε συμβεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, όταν η φωτογραφία της είχε κυκλοφορήσει παντού στα social media.
«Τώρα είναι ένα τσίρκο. Είμαι σοκαρισμένη», είπε η γυναίκα. «Οι Ναζί είναι πολύ θυμωμένοι και εγώ είμαι τόσο μικροκαμωμένη. ''Σκ@@α. Ισως δεν έπρεπε να το είχα κάνει. Ηθελα ηρεμία'', σκέφτηκε. Αυτοί οι τύποι είναι τεράστιοι και τρελοί. Είναι ένα μπερδεμένο συναίσθημα, αλλά προσπαθώ να μείνω ήρεμη», παραδέχθηκε η γυναίκα.
Αυτή η μοναχική κίνηση της Ασπλουντ ήρθε τη στιγμή που η ακροδεξιά στη Σουηδία εντείνει τις δραστηριότητές της, σύμφωνα με το Expo, το αντιρατσιστικό ίδρυμα της Στοκχόλμης, ο φωτογράφος του οποίου, Ντέιβιντ Λάγκερλοφ, απαθανάτισε τη στιγμή.
Το αντιμεταναστευτικό κόμμα συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις από 15% έως 20% και κρατά την ισορροπία των δυνάμεων στο κοινοβούλιο, ενώ το ρατσιστικό αίσθημα ενισχύεται από ιστοσελίδες μίσους. Το αντισημιτικό NRM είναι η ακραία πτέρυγα αυτού του φάσματος.
Πολλά σουηδικά μέσα έχουν συγκρίνει τη φωτογραφία της Ασπλουντ με μία διάσημη εικόνα από το 1985, στην οποία μία γυναίκα χτυπούσε έναν skinhead με την τσάντα της.
Εκείνη όμως δεν κρύβει ότι φοβάται. Είναι γνωστό πως το NRM βάζει στο στόχαστρο τους αντι-ρατσιστές, λέει. «Εχω φίλους που τους έχουν επιτεθεί και αναγκάστηκαν να μετακομίσουν. Εχω δεχθεί τηλεφωνήματα μέσα στη νύχτα, που μου ουρλιάζουν. Είναι δύσκολο να μιλάς για το μίσος», δηλώνει στον Guardian.
«Ντρέπομαι που έχουμε αυτό το πρόβλημα. Η αστυνομία λέει ότι είμαστε σε μία δημοκρατική χώρα, οπότε μπορούν να διαδηλώσουν. Ομως αυτοί είναι Ναζί! Είναι τρομερό», προσθέτει η 42χρονη. «Ελπίζω να βγει κάτι θετικό από αυτή τη φωτογραφία. Ισως αυτό που έκανα να γίνει σύμβολο ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αν ένα πρόσωπο μπορεί, τότε ο καθένας μας μπορεί», καταλήγει.