Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Greenpeace, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την υπό διαμόρφωση συμφωνία της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.
Αυτό τονίζει η υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της οργάνωσης, Ναταλία Τσιγαρίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ. Για αυτό το λόγο, δύο μέρες μετά τη διαρροή μεγάλου μέρους του κειμένου της TTIP, η Greenpeace με ανοιχτής επιστολής καλεί τους Ελληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές να πάρουν θέση απέναντι στις συμφωνίες TTIP και την αντίστοιχη Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά CETA.
Οι δύο συμφωνίες απειλούν την υγεία, την τροφή μας, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα και τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας, αναφέρει χαρακτηριστικά η Greenpeace.
«Η Ελλάδα θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της TTIP, ειδικά στον αγροτικό τομέα. Παρά τις περί του αντιθέτου βεβαιώσεις από την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από την αμερικανική πλευρά για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και του δικαιώματος κάθε χώρας να αρνηθεί την καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Η έμπρακτη εναντίωση των Ελλήνων βουλευτών στην TTIP και τη CETA είναι όχι μόνο ζήτημα εθνικού συμφέροντος αλλά και ηθικού χρέους», τονίζει η κ. Τσιγαρίδου.
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της οργάνωσης, «όλες οι ενδείξεις και τα έως τώρα κείμενα, καταδεικνύουν ότι αυτό που θα επικρατήσει θα είναι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών, καθώς οι μικρές και οι μικρομεσαίες εταιρείες δεν εκπροσωπούνται και δεν μπορούν να θέσουν τους όρους του παιχνιδιού». Ενώ, επισημαίνει ότι ζημιωμένοι πρόκειται να βγουν τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Ειδικότερα, η Greenpeace καλεί τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές:
• Για την TTIP να απαιτήσουν τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, την απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.
• Για τη CETA να απαιτήσουν τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
• Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή 13 Μαΐου να πιέσουν τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην TTIP και CETA.