Έξι κράτη-μέλη της ΕΕ φέρονται σύμφωνα με δημοσιεύματα να επιθυμούν την διατήρηση των ελέγχων των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ και πέραν της περιόδου που η συμφωνία του Σένγκεν επιτρέπει.
Το μέτρο της επανενεργοποίησης των συνοριακών ελέγχων υιοθετήθηκε ως «απάντηση» στην τεράστια εισροή αιτούντων άσυλο από τη Μέση Ανατολή το 2015.
Οι προσωρινοί έλεγχοι στα σύνορα, μεταξύ των μελών της Συνθήκης Σένγκεν, δεν μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από οκτώ μήνες.
Η Σουηδία, η οποία υποχρεούται να αναστείλει το μέτρο έκτακτης ανάγκης τον Ιούνιο, τάσσεται υπέρ της παράτασης της περιόδου χάριτος. Η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία, η Γαλλία και το Βέλγιο φέρονται επίσης να υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση.
Οι έξι χώρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Local», έχουν στείλει μια επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να δώσει εξάμηνη παράταση στα μέτρα που ισχύουν σήμερα. Θέλουν, επίσης, αυτή η περίοδος να μετατραπεί σε διετή στο μέλλον, αντί για 8 μήνες που ισχύει σήμερα.
Η προθεσμία για την Γερμανία πιο συγκεκριμένα, για να καταργήσει τους συνοριακούς ελέγχους, λήγει τον Μάιο.
Τη Δευτέρα, η Δανία ανακοίνωσε οτι τα μέτρα ελέγχου των συνόρων της θα πρέπει να παραταθούν τουλάχιστον εως τις 2 Ιουνίου.
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα και με το ζήτημα της χώρας μας καθώς, νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα να αντιμετωπίσει «κάποιες ελλείψεις» στα εξωτερικά της σύνορα έτσι ώστε να είναι «δυνατή η προοδευτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Νοέμβριο».
Όπως ανακοίνωσε η Μίνα Αντρέεβα, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει στις 12 Μαΐου το τελικό της πόρισμα για τη διατήρηση των ελέγχων που έχουν επιβάλει κάποιες χώρες στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα.
Ερωτηθείσα κατά πόσον η Ελλάδα διαχειρίζεται πλέον σωστά τα εξωτερικά της σύνορα ανέφερε πως «εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και χρειάζεται να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις». Συμπλήρωσε δε πως «αυτή ακριβώς είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο, ώστε να καταστεί δυνατή η προοδευτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Νοέμβριο».
Εξάλλου, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Τετάρτη την πρότασή της για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή είχε παρουσιάσει εναλλακτικές επιλογές για ένα πιο «δίκαιο» και «βιώσιμο» σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ από τις οποίες πηγάζει η τελική της πρόταση. «Η Επιτροπή θα συζητήσει τις προτάσεις της αναθεώρησης και θα καταλήξει σε μια απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Αντρέεβα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ημέρα, αναμένεται να δημοσιεύσει η Επιτροπή και την έκθεση προόδου για την Τουρκία αναφορικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με τη Μ. Αντρέεβα η Τουρκία καταβάλλει «προσπάθειες» για την εκπλήρωση των εν λόγω προϋποθέσεων, ενώ «περαιτέρω πρόοδος» σημειώθηκε τον τελευταίο καιρό.