Η οικονομική κρίση αλλά και οι καλές κλιματολογικές συνθήκες οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) τον Μάρτιο η πραγματική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα παρουσίασε νέα πτώση άνω του 30%. Η ζήτηση μειώθηκε κατά 31,27% σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου 2015, ενώ συνολικά το πρώτο τρίμηνο εμφάνισε πτώση 13,32% σε σχέση την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου χρόνου.
Εντυπωσικό είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, αφού ληφθεί υπόψη η παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντός δικτύου.
Σε κάποιο βαθμό η πτώση οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και στις κλιματολογικές συνθήκες, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη χρήση ηλεκτρικών συστημάτων θέρμανσης. Αντανακλά όμως και την οικονομική κρίση, όπως αποτυπώνεται στη χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρισμού από τις επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση.
Ταυτόχρονα, οι τιμές στη χονδρική αγορά συνέχισαν να υποχωρούν, με την Οριακή Τιμή Συστήματος να διαμορφώνεται κατά μέσον όρο τον Μάρτιο στα 40,8 ευρώ/MWh από 43,9 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο. Οσον αφορά στις ΑΠΕ, η στασιμότητα συνεχίζεται.
Τον Μάρτιο δεν προστέθηκε ούτε ένα μεγαβάτ με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να παραμένει στα 4.577 MW, σε περίπου ίδια επίπεδα με αυτά του τέλους του περασμένου χρόνου. Αναλυτικότερα, στα φωτοβολταϊκά η συνολική ισχύς είναι σταθερή στα 2.093 MW από τον περασμένο Δεκέμβριο και στα φωτοβολταϊκά στις στέγες στα 351 MW, από τον Απρίλιο του 2015. Στα αιολικά πάρκα, που τον περασμένο χρόνο παρουσίασαν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, η συνολική ισχύς από τον Ιανουάριο έχει «κολλήσει» στα 1.857 MW, στα μικρά υδροηλεκτρικά στα 224 MW από τον Ιούνιο του 2015 και στο «Βιοαέριο- Βιομάζα» στα 52 MW, από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου.