Από τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής ότι «αν η αξιολόγηση πάει για τον Μάιο ή τον Ιούνιο, καήκαμε», ωστόσο ο Ιούλιος θεωρείται κομβικός μήνας, καθώς η χώρα έχει να αποπληρώσει σε λήξεις ομολόγων και τόκους περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν, η αξιολόγηση βρίσκεται στον αέρα και η ρευστότητα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μέχρι και τις αρχές Ιουνίου.
Αυτό καταδεικνύει και το νέο «σκούπισμα» στα αποθεματικά των φορέων σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πάρει ανάσα ρευστότητας. Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters πως «η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να μη χρεοκοπήσει έως το τέλος Μαϊου ή τις αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές αν χρειαστεί», δείχνει τη σκληρή πραγματικότητα.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών, έχει τη δυνατότητα να αντλήσει από διάφορους φορείς ταμειακά διαθέσιμα τα οποία μπορεί και να υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ο λογαριασμός εξυπηρέτησης του χρέους στο διάστημα Μαϊου-Ιουνίου προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις
- Ο Μάιος θεωρείται ότι είναι ένας σχετικά «εύκολος» μήνας, καθώς οι υποχρεώσεις της χώρας δεν ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 250 εκατ. είναι το κεφάλαιο και τα 210 εκατ. ευρώ τόκοι.
- Τον Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πληρώσει 706 εκατ., από τα οποία τα 306 εκατ. είναι λήξεις ομολόγων.
- Ο Ιούλιος είναι ο «καυτός» μήνας του καλοκαιριού. Για λήξεις ομολόγων το ΥΠΟΙΚ πρέπει να πληρώσει 2,766 δισ. ευρώ και επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για τόκους.