Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ. Και ακόμη, κάποιες πτυχές αυτής της καταστροφής δεν είναι γνωστές.
Οι αριθμοί δεν είναι πάντα ο ασφαλέστερος τρόπος για να ειπωθεί μία αλήθεια, αλλά στην περίπτωση αυτή, τα στοιχεία από την έκρηξη που έγινε στις 26 Απριλίου του 1986 προκαλούν ακόμη φρίκη.
Η καταστροφή του Τσέρνομπιλ, με αριθμούς, όπως τους δημοσίευσε το Associated Press:
Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ
Το ποσό των χρημάτων για το πρότζεκτ με διεθνή χρηματοδότηση, για να χτιστεί μακροπρόθεσμο στέγαστρο πάνω από το κτίριο στο οποίο βρίσκεται ο αντιδραστήρας που εξερράγη. Μόλις τοποθετηθεί αυτή η κατασκευή, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την απομάκρυνση του αντιδραστήρα και των ραδιενεργών αποβλήτων.
4.762 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Η έκταση γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο η οποία έπρεπε να εκκενωθεί εξαιτίας της ισχυρής ακτινοβολίας και του νέφους. Η μισή έκταση βρίσκεται στην Ουκρανία, στο έδαφος της οποίας βρίσκεται το εργοστάσιο και η υπόλοιπη στη Λευκορωσία.
Περίπου 600.000 άνθρωποι
Οι λεγόμενοι εκκαθαριστές του Τσέρνομπιλ, οι οποίοι εστάλησαν για να σβήσουν τη φωτιά και να καθαρίσουν τη χειρότερη από τη μόλυνση του πυρηνικού εργοστασίου. Ολοι τους ήταν εκτεθειμένοι σε αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας.
Περίπου 350.000 άνθρωποι
Εκείνοι που εγκατέλειψαν την περιοχή της έκρηξης τις πρώτες ημέρες μετά από το ατύχημα. Ανάμεσά τους και οι 45.000 κάτοικοι της πόλης των εργαζομένων στο εργοστάσιο, του Πρίπιατ.
30 εργάτες
Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο που πέθαναν από την έκρηξη ή από οξεία ασθένεια ακτινοβολίας, μέσα σε μερικούς μήνες.
Από 9.000 έως αμέτρητοι θάνατοι
Ο απολογισμός των θανάτων που προκλήθηκαν εξαιτίας του Τσέρνομπιλ αποτελεί αντικείμενο διαφωνιών. Ακόμη και μετά από τον θάνατο του τελευταίου ανθρώπου που ήταν εκεί την ημέρα της έκρηξης, θα συνεχίσουν οι θάνατοι που θα αποδίδονται στο Τσέρνομπιλ εξαιτίας του νέφους ακτινοβολίας, το οποίο μπήκε στην τροφική αλυσίδα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι συνολικά 9.000 άνθρωποι θα έχουν πεθάνει από καρκίνο και λευχαιμία που συνδέεται με το Τσέρνομπιλ, αν οι θάνατοι ακολουθήσουν το μοτίβο που υπήρχε μετά από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η Greenpeace από την άλλη υποστηρίζει ότι ο τελικός τραγικός απολογισμός του Τσέρνομπιλ θα είναι 90.000.
2 ημέρες
Τόσο χρειάστηκε για να μάθει ο κόσμος τα πάντα για την έκρηξη. Μόνο όταν οι εργαζόμενοι σε σουηδικό πυρηνικό εργοστάσιο ανίχνευσαν την ακτινοβολία και ανέλυσαν από πού μπορεί να προήλθε άρχισε να σκιαγραφείται η πραγματική εικόνα του ατυχήματος. Τα κρατικά ελεγχόμενα σοβιετικά ΜΜΕ περίμεναν σχεδόν τρεις ημέρες για να μεταδώσουν ότι κάτι πήγε στραβά, υποβαθμίζοντας τελικά τη σοβαρότητα του γεγονότος.