Στην κόψη του ξυραφιού ο νέος Προϋπολογισμός - iefimerida.gr

Στην κόψη του ξυραφιού ο νέος Προϋπολογισμός

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Φορτωμένος με τις αβεβαιότητες που δημιουργεί η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, είναι ο Προϋπολογισμός του 2012, δικαιώνοντας όσους είχαν επισημάνει εξαρχής ότι είναι Προϋπολογισμός υψηλού ρίσκου.

Η πρώτη αβεβαιότητα έχει να κάνει με τον αρνητικό περίγυρο που απειλεί με βαθύτερη ύφεση από αυτή που έχει υπολογίσει η Κυβέρνηση μαζί με τη Τρόικα, θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω και τους στόχους των φορολογικών εσόδων.

Η δεύτερη αβεβαιότητα έχει να κάνει με τον φετινό Προϋπολογισμό, ο οποίος σύμφωνα με τη νεώτερη εκτίμηση θα «κλείσει» με Έλλειμμα 9%, αλλά η έως τώρα εικόνα των εσόδων κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι ενισχύοντας την άποψη ότι το Έλλειμμα μπορεί να κινηθεί στα όρια του 9,5%, θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω τον σχεδιασμό του 2012, που σύμφωνα με τον Ευάγγελος Βενιζέλο έχει γίνει με στόχο να απορροφήσει και τις αποκλίσεις του 2011, άρα και να θέσει ενδεχομένως ζήτημα πρόσθετων μέτρων ακόμα κι αν εφαρμοστούν κατά γράμμα όσα έχουν ήδη ψηφιστεί.

Η τρίτη αβεβαιότητα έχει να κάνει με την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, καθώς εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχής των ιδιωτών στο 100% τότε αυτομάτως γεννάται θέμα συνολικό για τη βιωσιμότητα του Χρέους αλλά και την ετήσια επιβάρυνση από τις δαπάνες για τους τόκους.

Κεντρικός στόχος του Προϋπολογισμού είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% με την εφαρμογή του PSI. Το Έλλειμμα εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί στο 5,4% εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ή στο 6,7% χωρίς το PSI, ενώ το Χρέος υπολογίζεται ότι θα μειωθεί στα 309,3 δισ ευρώ ή στο 145,5% από τα 352 δισ ευρώ ή το 161,7%.

Ειδικά όσον αφορά στις δαπάνες για τόκους υπολογίζεται ότι λόγω του «κουρέματος» θα μειωθούν στα 12,7 δισ ευρώ από 16,4 δισ ευρώ το 2011. Η προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του Ελλείμματος θα γίνει, πάντως, σε συνθήκες ύφεσης 2,8% αντί 2,5% που προέβλεπε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, με τη μείωση της απασχόλησης να υπολογίζεται, πλέον, στο 2% αντί 1,1% και το πήχη της ανεργίας να ανεβαίνει στο 17,1% αντί 16,4%.

Σε κάθε περίπτωση, το βάρος των φόρων θα είναι μεγάλο, καθώς το οικονομικό επιτελείο προσδοκά 53,3 δισ ευρώ δηλαδή 3,6 δισ ευρώ παραπάνω από το 2011. Τα φυσικά πρόσωπα θα επιβαρυνθούν με 10,7 δισ ευρώ δηλαδή 29,1% περισσότερο από το 2011, ενώ αντιθέτως τα νομικά πρόσωπα θα συμβάλουν με 2,2 δισ ευρώ δηλαδή 22% λιγότερο από φέτος. Οι φόροι στη περιουσία υπολογίζονται στα 3,6% όντας αυξημένοι κατά 217,6% σε σχέση με το 2011, οι φόροι στη κατανάλωση παρά τη μείωση της ζήτησης υπολογίζονται στα 10,6 δισ ευρώ όντας αυξημένοι κατά 2,3%, ενώ οι επιστροφές φόρων υπολογίζονται στα 3,8 δισ ευρώ δηλαδή 24% μικρότερες από φέτος.

Το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις ορίζεται στα 19,4 δισ ευρώ όντας μειωμένο κατά 3,3%, ενώ για πρόσθετες και παρεπόμενες αποδοχές έχουν υπολογιστεί 882 εκατ. ευρώ δηλαδή 37,9% λιγότερα από το 2011. Πιο χαμηλά τίθεται και ο πήχης των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά Ταμεία και συγκεκριμένα στα 13 δισ ευρώ δηλαδή 9,5% λιγότερα από φέτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ