Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida - iefimerida.gr

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τo iefimerida γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και προσφέρει στους αναγνώστες τις λογοτεχνικές επιλογές του iBOOKS από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή. Δεκαπέντε από τα πιο δυνατά ελληνικά και ξένα μυθιστορήματα που κυκλοφορούν σας περιμένουν!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα συμμετοχής για να λάβετε μέρος στην κλήρωση. Τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση.

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 0


ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ
Ένα μυθιστόρημα βγαλμένο από το δύσκολο σήμερα που μιλάει για αυτό το αδιέξοδο που βιώνουμε όλοι καθημερινά. Ο κύριος Βασίλης, ο μικρός Καμάλ, η κυρία Μαίρη, ο Άκης που αποφασίζει να φύγει με την οικογένειά του για τον Καναδά, όλοι οι πρωταγωνιστές είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που ζουν στο κέντρο της πόλης και βλέπουν την κρίση ρημάζει τις ζωές τους. Εγκλωβισμένοι, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ζουν μια απλή λιτή στερημένη καθημερινότητα, δεν έχουν στόχους, δεν έχουν όνειρα, δεν κάνουν σχέδια για το μέλλον. Δεν ζουν, απλώς επιβιώνουν. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο κύριος Βασίλης που συνεχίζει να παλεύει στο μικρό κατάστημα που διατηρεί στο κέντρο και να διατηρεί την αξιοπρέπεια, την καλοσύνη και το χαμόγελό του. Ένας θετικός ήρωας, πηγή αισιοδοξίας και θετική ενέργειας που θέλει μόνο να βοηθάει και να στηρίζει τους γύρω του. Στο μυθιστόρημα διαφαίνεται η πίστη στον άνθρωπο και στην καλοσύνη του. Η λύση θα έρθει μόνο μέσα από την κατανόηση και τη συνεργασία. Ωραία ιστορία, ωραίοι χαρακτήρες, ωραίος τρόπος γραφής.
INFO
Συγγραφέας: Δημήτρης Οικονόμου
Εκδόσεις Ίκαρος

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 1


ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΝΕΦΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΪΦΕΛ
Στο νέο του μυθιστόρημα ο γάλλος συγγραφέας επιβεβαιώνει ότι είναι ένας σύγχρονος παραμυθάς με μεγάλη φαντασία και ανεξάντλητο χιούμορ. «Το κοριτσάκι» είναι γεμάτο συναισθήματα, αστείο και τρυφερό, χαρούμενο και λυπητερό. Ένα βιβλίο για τη φυγή, το όνειρο, την αγάπη και τη μαγεία της ζωής. Η Προβιντανς είναι μια θετική ηρωίδα που συγκινεί τον αναγνώστη με την απλότητά της, την καθαρότητα του πνεύματος και την αστείρευτη αγάπη που κρύβει στην καρδιά της. Ο Πουερτολάς δημιουργεί έναν μαγικό κόσμο, γεμάτο χρώμα, ποίηση, φαντασία και παρασύρει τον αναγνώστη στον κόσμο του παραμυθιού, εκεί όπου όλα είναι δυνατά. Η ονειρική ιστορία της Προβιντάνς δεν θα αφήσει ασυγκίνητο κανέναν αναγνώστη –εκτός ίσως από εκείνους που αγαπούν τον ρεαλισμό στη λογοτεχνία.
INFO
Συγγραφέας: Romain Puértolas
Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ
Εκδόσεις Πατάκη

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 2


ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΛΤΟ
Ο χειρότερος φόβος κάθε γονιού είναι να εξαφανιστεί το παιδί του. Τι κάνει τότε μια μητέρα; Πώς αντιδράει; Πώς χειρίζεται την κατάσταση; Και το παιδί; Τι μπορεί άραγε να συμβαίνει στο μυαλό ενός μικρού παιδιού που πέφτει θύμα απαγωγής; Στο πρώτο της βιβλίο η Κέιτ Χάμερ επιλέγει ένα αρκετά συνηθισμένο θέμα για να το παρουσιάσει με εντελώς ασυνήθιστο τρόπο. Στο βιβλίο κυριαρχούν δύο αφηγηματικές φωνές· από τη μια ο πόνος και η αγωνία της μητέρας που ψάχνει (και αφηγείται στο παρελθόν) κι από την άλλη η πανέξυπνη οχτάχρονη Κάρμελ που βρίσκεται ξαφνικά σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, σε μια διαφορετική χώρα (και αφηγείται στο παρόν). Τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα: το μυστήριο της αγάπης, ο πόνος της απώλειας, η πίστη και η δύναμη της ελπίδας.
INFO
Συγγραφέας: Kate Hamer
Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 3


ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Ένα ιδιότυπο και άκρως συναρπαστικό παιχνίδι ανάμεσα στη «γάτα και το ποντίκι», ανάμεσα σε μια χαρισματική αστυνομικό του Τμήματος Ανθρωποκτονιών κι έναν ιδιοφυή και εξαιρετικά καλλιεργημένο κατά συρροήν δολοφόνο που έχει αδυναμία στη φιλοσοφία και ιδιαίτερα στο φιλοσοφικό έργο του Βίτγκενσταϊν. Ένα παράξενα γοητευτικό μυθιστόρημα που ανακατεύει τη δράση, την αγωνία και την αστυνομική έρευνα με τη φιλοσοφία, την ηθική και τη μελλοντολογία. Ο αναγνώστης παρακολουθεί από τη μια τις αστυνομικές έρευνες και από την άλλη τη δράση του «Βίτγκενσταϊν», όπως την καταγράφει ο ίδιος σε ένα καφέ τετράδιο, μαζί με τις σκέψεις του εμπλουτισμένες με μπόλικο φιλοσοφικό στοχασμό. Στο βιβλίο υπάρχουν αμέτρητες αναφορές στο έργο αναγνωρισμένων φιλοσόφων, με το έργο του Βίτγκενσταϊν να αποτελεί το κλειδί που θα οδηγήσει στον δολοφόνο, όπως πολύ σωστά υποψιάζεται η αστυνομικός από την αρχή. Ο Φίλιπ Κερ τοποθετεί την ιστορία του στο μέλλον και δεν διστάζει να θέσει προβληματισμούς και φιλοσοφικά ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση, το έγκλημα, την τιμωρία, την ηθική.
INFO
Συγγραφέας: Philip Kerr
Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
Εκδόσεις Κέδρος

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 4


ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
Ο συγγραφέας του πολυσυζητημένου «Μίσους» Βαγγέλης Γιαννίσης επιστρέφει στο παγωμένο και σκοτεινό Έρεμπρο για να ξαναβρεί τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη του πολυσυζητημένου «Μίσους». Αυτή τη φορά ο Οικονομίδης, έχοντας μόλις γυρίσει στην υπηρεσία ύστερα από τρεις μήνες σε διαθεσιμότητα, καλείται να βρει ποιος βρίσκεται πίσω από το μακελειό στο πολυκατάστημα. Την ίδια στιγμή βλέπει την οικογένειά του να διαλύεται και νιώθει τον κίνδυνο να παραμονεύει. Έχει μια αδιόρατη ανησυχία, αλλά θα αργήσει να καταλάβει για ποιον ακριβώς λόγο πρέπει να ανησυχεί. Ένας από του πιο άξιους νέους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας που έχουμε, σε ένα βιβλίο που μάλλον θα σας κάνει να ξενυχτήσετε.
INFO
Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης
Εκδόσεις Διόπτρα

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 5


ΟΙ ΑΡΑΧΤΟΙ
«Όταν οι άλλοι είναι ξύπνιοι, αυτοί κοιμούνται. Όταν οι άλλοι δουλεύουν, εκείνοι ζουν κι αναπνέουν μέσα από το κινητό και το τάμπλετ. Είναι οι αραχτοί, οι έφηβοι του σήμερα, αυτή η “φυλή” που αντικρίζει τον κόσμο οριζοντιωμένη. Ο Μικέλε Σέρα καταδύεται στον μυστηριώδη, άγνωστο κόσμο των νέων με αφορμή τη φαινομενικά αδρανή στάση του δεκαοχτάχρονου γιου του, και με τον διεισδυτικό, δυναμικό του λόγο σκιαγραφεί μοναδικά το πορτρέτο μιας ολόκληρης γενιάς».
Οι «αραχτοί» είναι οι σημερινοί έφηβοι που ζουν σε έναν κόσμο που οι γονείς τους δεν θα τολμούσαν ποτέ να φανταστούν. Είναι ένας κόσμος πολύ διαφορετικός, ένας άλλος κόσμος. Ο συγγραφέας μας τον συστήνει με τον καλύτερο τρόπο μέσα από την περίπλοκη σχέση ενός πατέρα με τον γιο του.
INFO
Συγγραφέας: Michele Serra
Μετάφραση: Δήμητρα Δότση
Εκδόσεις Ίκαρος

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 6


ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ
«Ήρθαν πρόσφυγες από παντού. Γύρω από το αρχαίο Λιμάνι μαζευτήκαν πρώτα Υδραίοι, Χιώτες, Μανιάτες, Κρητικοί, μετά Θρακιώτες, Μικρασιάτες, Πόντιοι, Νησιώτες, Πελοποννήσιοι, Θεσσαλοί, Ηπειρώτες και έφτιαξαν μια νέα ράτσα, λιμανίσια· τους Πειραιώτες».
Ο Πειραιάς. Πάλι ο Πειραιάς. Πάντα ο Πειραιάς. Ο Διονύσης Χαριτόπουλος αφηγείται ιστορίες από το μεγάλο Λιμάνι (πάντα με κεφαλαίο) της ζωής του. Γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης, μας συστήνει τους ανθρώπους που γνώρισε και μεγάλωσε μαζί τους. Αναδεικνύει τον τόπο, τους κατοίκους, τις ιδιαιτερότητές τους, τις συμπεριφορές, τα μίση και τα πάθη, τις αντιλήψεις, την κοσμοθεωρία τους. Ούτε μυθιστόρημα, ούτε ιστορικό δοκίμιο, ούτε βιογραφία. Ιστορίες ενός μυθικού λιμανιού ανακατεμένες με πραγματικές ειδήσεις από τις εφημερίδες της εποχής συνθέτουν το ιδιαίτερο πορτρέτο μιας ολόκληρης εποχής που μοιάζει πια πολύ μακρινή. Πειραιάς 1947-1967. Γιατί η ιστορία γράφεται στο δρόμο. Και στο Λιμάνι.
INFO
Συγγραφέας: Διονύσης Χαριτόπουλος
Εκδόσεις Τόπος

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 7


ΛΕΣΒΙΑ
Μια δυνατή ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δυο κορίτσια που σπουδάζουν στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ένα τολμηρό και συνάμα αποκαλυπτικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες, τις σχέσεις, την ίδια τη ζωή. Δίπλα στις δυο ερωτευμένες κοπέλες παρελαύνουν η προβληματική σύγχρονη οικογένεια, οι σχεδόν ανύπαρκτες σχέσεις μεταξύ γονιών-παιδιών, η αδιαφορία των μεγάλων, η μοναξιά και η οργή των μικρών, αλλά και οι κοινωνικές προκαταλήψεις, η ασφυκτική ζωή της πόλης, η ανάγκη του να είσαι με κάποιον και το αδιέξοδο των σχέσεων. Ένα σημαντικό κομμάτι του βιβλίου αφιερώνεται στον Παπαϊωάννου, πρόσωπο-κλειδί της ιστορίας, μια διαταραγμένη προσωπικότητα, ένας τοξικομανής χούλιγκαν των γηπέδων. Και πίσω από όλα αυτά, το μεγάλο φόντο της ιστορίας, η ανέφελη δεκαετία του ’90, η εποχή της αθωότητας, της αφθονίας και της ανεμελιάς, η εποχή του «όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις».
INFO
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ραπτόπουλος
Εκδόσεις Κέδρος

Μόλις κυκλοφόρησαν!

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 8


ΟΛΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΜΕΤΑ
«Η Ρεβέκκα είναι νέα, χαμένη και όμορφη. Μια χαρισματική ζωγράφος που αναζητά παρηγοριά και έμπνευση στον μεσογειακό καύσωνα της Αθήνας, προσπαθώντας να καταλάβει ποια είναι και πώς να αγαπήσει χωρίς φόβο. Ο Τζορτζ έχει έρθει στην Αθήνα για να μάθει αρχαίες γλώσσες έχοντας μεγαλώσει σε οικοτροφεία της Νέας Αγγλίας. Χωρίς να διατηρεί στενές σχέσεις με κανέναν, περνά τις μέρες του σκυμμένος πάνω από βιβλία ή περιπλανιέται στην πόλη μες στον λήθαργο της μέθης. Ο Χένρυ βρίσκεται στην Αθήνα για ανασκαφές. Ένας προικισμένος νεαρός αρχαιολόγος, ο οποίος αποκαλύπτει με αφοσίωση το παρελθόν της πόλης ως έναν τρόπο για να ξεφύγει από το δικό του, που φέρει ένα μυστικό για το οποίο ούτε καν οι στοργικοί γονείς του δε μιλούν... Και τότε, με μια σειρά τυχαίων συναντήσεων, η Ρεβέκκα, ο Τζορτζ και ο Χένρυ βρίσκονται ξαφνικά στην ίδια τροχιά, οι ζωές τους γίνονται πιο χαρούμενες και φωτεινές, καθώς βουτούν ορμητικά σε ένα καλοκαίρι που θα τους καθορίσει για πάντα στα χρόνια που θα έρθουν...». Ένα μυθιστόρημα που ενθουσίασε αναγνωστικό κοινό και κριτικούς. Οι New York Times έγραψαν ότι ο Μπόυ είναι ο γιος του Φιτζέραλντ και της Ντυράς.
INFO
Συγγραφέας: Simon Van Booy
Μετάφραση: Μαρία Φακίνου
Εκδόσεις Πατάκη

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 9


Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΤΑΡΙΧΕΥΤΗ
«H νεαρή Κόνι Γκίφορντ ζει μοναχικά με τον πατέρα της, σε ένα σπίτι γεμάτο γούνες, πούπουλα και μαύρα χάντρινα μάτια, ό,τι έχει απομείνει δηλαδή από το κάποτε διάσημο μουσείο ταρίχευσης Γκίφορντ. Δεν θυμάται τα γεγονότα που οδήγησαν στην επαγγελματική και προσωπική κατάρρευση του πατέρα της, που είναι πλέον κατεστραμμένος από το ποτό. Άλλωστε ποτέ δεν μιλούν γι’ αυτά. Η δολοφονία μιας γυναίκας την παραμονή της γιορτής του Αγίου Μάρκου τής ξυπνά μνήμες. Θα καταφέρει να βρει τον δράστη και την άκρη στο πυκνό μυστήριο που καλύπτει το παρελθόν της; Τι σημαίνουν όλα αυτά για το χωριό της που δοκιμάζεται από μια αδιάκοπη νεροποντή η οποία απειλεί να πνίξει τα πάντα;».
Η Kate Moss του περίφημου «Λαβύρινθου» γράφει μια γοτθική ιστορία μυστηρίου, με φόνους, νεκροταφεία, ταριχεύσεις. Ένα σκοτεινό βιβλίο για την εκδίκηση και τη δικαιοσύνη γεμάτο μυστικά.
INFO
Συγγραφέας: Kate Mosse
Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 10


Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ
«Η Τζο Μόντφορτ, μια νεαρή, όμορφη και πλούσια κοπέλα πρόκειται να παντρευτεί έναν από τους πιο περιζήτητους εργένηδες της Νέας Υόρκης. Η Τζο όμως αδιαφορεί για όλα αυτά. Το όνειρό της είναι να γίνει δημοσιογράφος και δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να το εγκαταλείψει για να γίνει μια ακόμη πλούσια κοσμική σύζυγος. Πέρα από τον αγώνα που πρέπει να δώσει ενάντια στα στερεότυπα και τις απαιτήσεις της κοινωνικής της τάξης, αλλά και της εποχής της, η Τζο καλείται ξαφνικά να αντιμετωπίσει ένα τραγικό γεγονός: ο πατέρας της τραυματίζεται θανάσιμα ενώ καθαρίζει το περίστροφό του. Βέβαιη πως δεν πρόκειται για ατύχημα, προσπαθεί να ανακαλύψει περισσότερα για τον θάνατο του πατέρα της. Η αναζήτηση της αλήθειας θα την οδηγήσει στην ανακάλυψη ενός νέου κόσμου, πέρα από την ασφάλεια της τάξης της, που δεν ήξερε καν ότι υπήρχε».
Η συγγραφέας της πολυδιαβασμένης τριλογίας «Τα Τριανταφυλλάκι» γράφει εδώ ένα ακόμη καθηλωτικό μυθιστόρημα με φόντο τη Νέα Υόρκη στα τέλη του 19ου αιώνα, τότε που οι δυναμικές γυναίκες δύσκολα έβρισκαν τη θέση τους στην κοινωνία.
INFO
Συγγραφέας: Jennifer Donnelly
Μετάφραση: Μαρία Ρόζα Τραϊκόγλου
Εκδόσεις Διόπτρα

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 11


ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
«Πόσα ξώγαμα είχε τέλος πάντων ο Δίας; Τι έπινε η Πυθία κι έβγαζε τέτοιους αλλοπρόσαλλους χρησμούς; Ήταν όντως δώδεκα οι άθλοι της Ηρακλάρας ή μήπως ο Ευρυσθέας του ’παιξε μπινιά στο ενενήντα; Κι η κοπελιά η Ειλείθυια ήταν στ’ αλήθεια τόσο στόκος όσο αφήνει να εννοηθεί τ’ όνομά της ή πρόκειται για παρεξήγηση και την κακολογούνε τζάμπα; Σ’ αυτά και άλλα φλέγοντα ερωτήματα έρχεται ν’ απαντήσει η Νεοελληνική Μυθολογία. Παρωδώντας τους μύθους του Ησίοδου με τρόπο παραληρηματικό και σ’ έναν διαρκή διάλογο με την αξεπέραστη Ελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου ο Αύγουστος Κορτώ αναπλάθει όλες τις αγαπημένες ιστορίες των παιδικών μας χρόνων, φωτίζοντας την ιλαρή πλευρά της συναρπαστικής περιπέτειας που οι αρχαίοι Έλληνες σκαρφίστηκαν για να ερμηνεύσουν τον κόσμο».
Ο Αύγουστος Κορτώ είναι ένας συγγραφέας που δεν χρειάζεται συστάσεις. Πηγαίο ταλέντο, πληθωρική γραφή, ανεξάντλητο χιούμορ και μια κοφτερή ματιά που δεν αφήνει τίποτε να περάσει απαρατήρητο.
INFO
Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 12


ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ
«Μια χειμωνιάτικη νύχτα, σ’ ένα μικρό νησί του νοτίου Αιγαίου με 120 μόνιμους κατοίκους, ναυαγεί ένα καράβι με περισσότερους από τριακόσιους πρόσφυγες. Ο κακός καιρός, η γραφειοκρατία, η αδιαφορία αλλά κι η πρακτική αδυναμία των Αρχών πρώτα της πρωτεύουσας και κατόπιν του γειτονικού Μεγάλου νησιού, καθυστερούν τις διαδικασίες περίθαλψης, καταγραφής, ελέγχου και μεταφοράς των νεοφερμένων, αναγκάζοντας τις δύο κοινότητες να συνυπάρξουν για τέσσερις μέρες. Οι αριθμητικοί συσχετισμοί σε συνδυασμό με τις πιεστικές συνθήκες θέτουν τους δικούς τους κανόνες, ανατρέπουν δεδομένα και ρόλους, δοκιμάζουν μέχρι εσχάτων τις δύο πλευρές, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις μεταξύ τους σχέσεις».
Ο Τζαμιώτης γράφει ένα μυθιστόρημα για την μεγάλη πρόκληση της εποχής μας. Η ολοένα και μεγαλύτερη μετακίνηση των πληθυσμών, η συνάντηση και η συνύπαρξη δυο κόσμων ολότελα διαφορετικών δοκιμάζει τα όρια του ανθρωπισμού και της κοινωνίας. Θα τα καταφέρουμε;
INFO
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 13


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ
«Ένας μοναχικός τυχοδιώκτης-χαρτοπαίκτης αναρριχάται σε μια κοινωνία διαλυμένων θεσμών, προσωπείων, συμβατικότητας, κλισέ αντιλήψεων και ψεύδους. Γίνεται καταρχήν καθωσπρέπει επαγγελματίας, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, και με αυτή τη βιτρίνα μπλέκει στον βαθύ υπόκοσμο. Αναλαμβάνει αρχηγός συμμορίας που ελέγχει όλες σχεδόν τις νυχτερινές, σκοτεινές συναλλαγές –τράφικινγκ, ναρκωτικά, τοκογλυφία, πορνεία, αρχαιοκαπηλία– και παίρνει τον τίτλο “υπουργός νύχτας”. Κάθε σκυλί έχει τη μέρα του. Και κάθε παίχτης που ρισκάρει τολμηρά ξέρει πως τα πάντα είναι δυνατά σε μια κοινωνία αυθαίρετη, χωρίς ιεραρχίες, χωρίς δομές, χωρίς αντιστάσεις. Οπότε είναι λογικό να εναλλάσσεται το τραγικό με το κωμικό, να κυριαρχούν τα προσωπεία και το τυχαίο, να δοξάζεται ο υπόκοσμος, ο θάνατος να γίνεται γλέντι, ο έρωτας δίκοπη υπόσχεση και η εξουσία έρμαιο. Ο σκοτεινός τραγέλαφος ενός κόσμου που θα μπορούσε να είναι και ο δικός μας».
INFO
Συγγραφέας: Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Εκδόσεις Πατάκη

Διαγωνισμός: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία για τους αναγνώστες του iefimerida  | iefimerida.gr 14


ΤΟ ΧΝΑΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΒΗΣΕ
«Στην Πόλη που Κύλησε στη Θάλασσα, στο παλιό αρχοντικό µε το μεγάλο πεύκο που έκρυψε αναστεναγμούς, μυστικά, προδοσίες και λάθος έρωτες, µια γυναίκα φορώντας παλιά νυφικά στριφογυρίζει σαν τους δερβίσηδες σε έναν χορό που ενώνει τους χρόνους. Το μαργαριτάρι που θα κυλήσει ανάμεσα στο στήθος δύο γυναικών από διαφορετικές γενιές, μαρτυρά πως τα ανθρώπινα λάθη, όπως και τα πάθη, δυστυχώς επαναλαμβάνονται. Μια γυναίκα περιφέρεται με τη βαλίτσα της γεμάτη αγιογραφίες της Παναγίας, κι ένας αριστερός νέος μπαίνει σώγαµπρος στο σπίτι χουντικών, παλιών βασιλοφρόνων».
Η αγαπημένη των γυναικών Νοέλ Μπάξερ με τη χαρακτηριστική γεμάτη συναίσθημα και εικόνες γραφή της, σε ένα ακόμη πληθωρικό και πολυπρόσωπο μυθιστόρημα όπου η ελληνική ιστορία συναντά το πεπρωμένο των ηρώων. Η συγγραφέας ανιχνεύει τις πιο σκοτεινές αλλά και τις πιο φωτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής.

INFO
Συγγραφέας: Νοέλ Μπάξερ
Εκδόσεις Διόπτρα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βιβλίο διαγωνισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ