Ο φιλοδυτικός πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πήρε μια ηχηρή έγκριση στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα την Κυριακή για την πολιτική του επιδίωξη να ενταχθεί η χώρα στην Ε.Ε., εξασφαλίζοντας ακόμα 4 χρόνια στην εξουσία.
Παρόλα αυτά θα πρέπει να αναμετρηθεί με την αναδυόμενη υπερ-εθνικιστική αντιπολίτευση που απορρίπτει την ένταξη στην Ε.Ε. και απαιτεί ισχυρότερους δεσμούς με την Ρωσία.
Ο Βούτσις πήγε στις κάλπες δύο χρόνια νωρίτερα υποστηρίζοντας ότι ήθελε μία ξεκάθαρη εντολή από τους 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους της χώρας για τις μεταρρυθμίσεις που θα διατηρήσουν τις συζητήσεις για την ένταξη στην Ε.Ε οι οποίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019.
Αν και ο Βούτσιτς βρέθηκε να ηγείται της χώρας κατά τη διάρκεια μία περιόδου λιτότητας, εν μέρει αναγκαστική σ 'αυτόν από τους όρους της συμφωνίας ενός δανείου 1,2 δισ ευρώ από το ΔΝΤ, οι ψηφοφόροι τον προτίμησαν έναντι ενός σκληροπυρηνικού εθνικιστή ηγέτη.
Το συντηρητικό προοδευτικό του κόμμα φαίνεται πως έχει κερδίσει κάτι λιγότερο από το 50% των ψήφων, τη στιγμή που δύο χρόνια πριν είχε λάβει το 48%.
«Αυτό είναι ένα ιστορικό αποτέλεσμα, να παίρνεις περισσότερες ψήφους σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστό σε σχέση με 2 χρόνια πριν όταν ξεκινήσαμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις» είπε ο Βούτσιτς και συνέχισε: «Το σημερινό αποτέλεσμα υποστηρίζει σθεναρά τη δημοκρατία μας, τις διπλωματικές προσπάθειες και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Πλέον όμως ο Βούτσιτς πρέπει να αποφασίσει αν θα κυβερνήσει μόνος ή θα επιδιώξει να διευρύνει την υποστήριξη συνεχίζοντας τη συνεργασία με τους Σοσιαλιστές που ήρθαν δεύτεροι με 11.6% ή κάποιο άλλο κόμμα.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί όμως είναι ότι σε αυτές τις εκλογές αναβίωσε το υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος αθωώθηκε από το δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη τον περασμένο μήνα για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας την δεκαετία του 1990. Το κόμμα του κέρδισε το 7,8% των ψήφων κερδίζοντας την τρίτη θέση στο κοινοβούλιο έπειτα από απουσία 4 ετών. Θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα τεράστιο αγκάθι για τον Βούτσιτς που μάχεται για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.
Οι θέσεις που θα πάρουν οι Προοδευτικοί στη Βουλή (250 στο σύνολο) εξαρτώνται από το πόσα ακόμα κόμματα έχουν λάβει το απαραίτητο 5% για να ενταχθούν στο κοινοβούλιο. Αναλυτές όμως υποστηρίζουν ότι τελικά οι προοδευτικοί θα πετύχουν την απόλυτη πλειοψηφία κερδίζοντας μεταξύ 137 και 156 εδρών, σε σχέση με τις 158 που κατείχε.