Ο Μάριο Ντράγκι προέβη σήμερα μέσω συνέντευξης τύπου σε μια ένθερμη υπεράσπιση των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της «αντισυμβατικής» νομισματικής πολιτικής της, ως απάντηση στις επικρίσεις που έχει δεχθεί κυρίως από την Γερμανία.
Μιλώντας την ημέρα που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ο Πρόεδρος της υποστήριξε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα ήταν σημαντικά μικρότερη αν δεν είχε ακολουθήσει την συγκεκριμένη «χαλαρή» νομισματική πολιτική. Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση του συμβουλίου ήταν ομόφωνη ως προς την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ.
«Έχουμε εντολή να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών για το σύνολο της ευρωζώνης, όχι μόνο για τη Γερμανία», δήλωσε ο κ Ντράγκι και πρόσθεσε, «εμείς υπακούμε τους νόμους, όχι τους πολιτικούς, επειδή είμαστε ανεξάρτητοι, όπως ορίζει ο νόμος».
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι, «με σπάνιες εξαιρέσεις, η νομισματική πολιτική ήταν η μόνη πολιτική των τελευταίων τεσσάρων ετών που στήριξε την ανάπτυξη».
Το Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από έξι κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ καθώς και τους διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, κράτησε το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 0%. Το επιτόκιο καταθέσεων για τα αποθεματικά των δανειστών που βρίσκονται στην κεντρική τράπεζα παρέμεινε στο μείον 0,4%.
Οι δηλώσεις του Ντράγκι έρχονται έπειτα από μια έντονη κριτική που του ασκήθηκε στην Γερμανία, όπου οι πολιτικές των χαμηλών επιτόκων έχουν πλήξει σημαντικά τις αποταμιεύσεις, τις μικρές τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες ζωής. Κορυφαίοι πολιτικοί όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έχουν κατηγορήσει την ΕΚΤ εν μέρει και για την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Γερμανία.
Ο επικεφαλής όμως της ΕΚΤ υπήρξε σαφής, δηλώνοντας ότι σύμφωνα με μια εσωτερική μελέτη της ΕΚΤ, εάν οι πολιτικές αυτές δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του 2014, η σωρευτική αύξηση της οικονομίας (ανάπτυξη) θα ήταν 1,6% λιγότερη, με τον πληθωρισμό να κινείται σε αρνητικά επίπεδα.
"Οι πολιτικές μας δεν είναι πολύ διαφορετικές από τις πολιτικές που ακολουθούνται σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου», είπε ο Ντράγκι και πρόσθεσε «οι πολιτικές μας λειτουργούν, είναι αποτελεσματικές, απλά χρειάζεται να τους δώσουμε χρόνο για να εμφανιστούν πλήρως τα αποτελέσματά τους. . . ο στόχος μας είναι η διατήρηση του πληθωρισμού κάτω από το όριο του 2%».
«Αυτές είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή μας στην ανάπτυξη με υψηλότερους ρυθμούς και για την επιστροφή των επιτοκίων σε υψηλότερο επίπεδο από ό, τι είναι σήμερα, κάποια στιγμή στο μέλλον».
Παρ όλη την υπεράσπιση του για τις πολιτικές της ΕΚΤ, ο Ντράγκι παρέμεινε επιφυλακτικός για το θέμα των «χρημάτων-ελικόπτερο» (helicopter money) - επιχορηγήσεις της Κεντρικής Τράπεζας με μετρητά στο ευρύ κοινό για την τόνωση της ζήτησης - μια ιδέα για την οποία πολλοί Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει κάθετα αντίθετοι.
Το πακέτο του Μαρτίου περιελάμβανε και μια υπόσχεση από την κεντρική τράπεζα για αύξηση στο ποσό για την αγορά κρατικών ομόλογων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κατά €20 δις, σε €80 δις.