Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες - iefimerida.gr

Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκατέσσερις ταινίες (!) κάνουν την εμφάνιση τους στην πασχαλιάτικη Αθήνα της Κρίσης και αναρωτιέται κανείς τι έχουν στο μυαλό τους οι ιδιοκτήτες των αιθουσών.

Η ποικιλία είναι μεγάλη και για όλα τα γούστα. Από το αθώο «Βιβλίο της Ζούγκλας» μέχρι το ελληνικό action thriller «Short Fuse» με ενδιάμεσους σταθμούς τη χιτλερική γερμανία, (Race), το σοβιετικό έπος (Ψεύτης Ήλιος) αλλά και τους χίπις του 60. Διαλέξτε!

Το Βιβλίο της Ζούγκλας Παιδική Περιπέτεια, ΗΠΑ / 2016

Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες | iefimerida.gr 0


The Jungle Book
Σκηνοθεσία : Γιον Φαβρώ
Παίζουν: Νιλ Σέθι

Τι Συμβαίνει:
Φιλμ βασισμένο στο διάσημο βιβλίο του Ραϊγιάρντ Κίπλινγκ «Το Βιβλίο της Ζούγκλας» που διηγείται την ιστορία του Μόγλη, ενός μικρού αγοριού που μεγάλωσε στη ζούγκλα από μια οικογένεια λύκων.
Όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον απειλητικό τίγρη Σιρ Χαν καταλαβαίνει πως δεν είναι πλέον καλοδεχούμενος στη ζούγκλα.
Ο Μόγλης φεύγει και δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει προσπαθώντας να φτάσει στο χωριό των ανθρώπων μακριά από την αγαπημένη του ζούγκλα. Στην περιπετειώδη πορεία του θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις μέσα από τις οποίες θα μάθει πολλά για τη ζωή. Θα τον καθοδηγήσουν ο βλοσυρός πάνθηρας Μπαγκίρα, κι ο πανέξυπνος Μπαλού, ένας πολύ συμπαθητικός καλοκάγαθος αρκούδος.
Πρόκειται για μια συμπαθητική κινηματογραφική βερσιόν της δημοφιλούς ιστορίας του Μόγλη, (με αρκετό χιούμορ) που απευθύνεται σε παιδιά κατά προτίμηση προσχολικής ηλικίας. Η ταινία δεν υπερηφανεύεται για τα εφφέ της που ευτυχώς δεν πρωταγωνιστούν. Αντίθετα ο μικρός πρωταγωνιστής Νιλ Σέθι εκπέμπει μια γνήσια παιδική αφέλεια που βοηθά την ταινία να κυλήσει ήρεμα μέχρι το συναρπαστικό φινάλε και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με τον αιμοβόρο Σιρ Χαν.

Ο Άνθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ Βιογραφία ΗΠΑ / 2016

Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες | iefimerida.gr 1


Race
Σκηνοθεσία: Στίβεν Χόπκινς
Παίζουν:Στέφαν Τζέιμς, Τζέισον Σουντέικις, Τζέρεμι Αιρονς,Ουίλιαμ Χερτ, Καρίς Βαν Άουτεν, Σανίς Μπάντον

Τι Συμβαίνει:

Μία από τις πιο θρυλικές στιγμές στην ιστορία του αθλητισμού, ο θρίαμβος του Αμερικανού Τζέσε Όουενς που ταπείνωσε το χιτλερικό καθεστώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, μεταφέρεται επιτέλους στο σινεμά σε μια συγκλονιστική ταινία για τη δύναμη της θέλησης.

Το 1936 οι Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν στο Βερολίνο. Στόχος της ναζιστικής κυβέρνησης της Γερμανίας ήταν να χρησιμοποιηθούν οι Αγώνες ως ευκαιρία ανάδειξης των απόψεων του Χίτλερ σχετικά με την ανωτερότητα της Άριας φυλής. Αυτό το όνειρο γκρεμίστηκε από έναν μαύρο Αμερικανό αθλητή – τον σπουδαίο Τζέσε Όουενς.

Έχοντας και ο ίδιος βιώσει τον ρατσισμό στην πορεία του προς την κορυφή, ο Όουενς έγινε διάσημος καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ που έβρισκε στον δρόμο του, χάρη και στη βοήθεια του προπονητή του, Λάρι Σνάιντερ. Παρά το δίλημμα της συμμετοχής ή όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Όουενς τελικά αποφασίζει να πάρει μέρος, θεωρώντας ότι η καλύτερη εκδίκηση ενάντια στην ναζιστική προπαγάνδα θα ήταν ένας δικός του θρίαμβος – ο οποίος και έρχεται.

Βασισμένο στην απίστευτη πραγματική ιστορία ενός θρύλου των Ολυμπιακών Αγώνων, το «Race» είναι μία συγκλονιστική ταινία για το κουράγιο, την αποφασιστικότητα και τη φιλία, και ένα συγκινητικό δράμα για το πώς ένας άνδρας πολέμησε ενάντια στην Ιστορία και κέρδισε, αλλάζοντας για πάντα την εικόνα του κόσμου για το τι μπορεί να καταφέρει ένας αθλητής.


Short Fuse Περιπέτεια Θρίλερ / 2016

Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες | iefimerida.gr 2


Σκηνοθεσία : Aνδρέας Λαμπρόπουλος, Κώστας Σκύφτας
Παίζουν: Αποστόλης Τότσικας, Ευγενία Δημητροπούλου, Τάσος Νούσιας, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Θοδωρής Αθερίδης, Γιώργος Καραμίχος

Τι Συμβαίνει:
Αν αφήσουμε κατά μέρος την μάταιη και αέναη προσπάθεια νέων Ελλήνων σκηνοθετών να μαϊμουδίσουν αμερικάνικες ταινίες δράσης, αυτή η προσπάθεια φαίνεται να είναι η πιο συμπαθητική! Αν και τα σεναριακά ατοπήματα είναι αρκετά, με καλή κίνηση της κάμερας και εποικοδομητική ματιά, οι σκηνοθέτες τουλάχιστον δεν εκτίθενται και τόσο πολύ. Ας ευχηθούμε όλοι μας, να καταλάβουν οι ντόπιοι σκηνοθέτες της κρίσης γιατί Γάλλοι, Ιταλοί, Γερμανοί και Άγγλοι συνάδελφοί τους αποφεύγουν να αναμετρηθούν με το είδος στα ίσια…
Ο Άρης είναι ένας νέος κοντά στα τριάντα, πρώην ασκούμενος δικηγόρος, ο οποίος προσπαθεί να επανέλθει στο χώρο της νομικής ύστερα από μια μεγάλη αποτυχία που τον σημάδεψε. Αναγκάζεται να εργαστεί ως κούριερ για τα προς το ζην και μια μέρα, κατά τη μεταφορά ενός δέματος σε ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό, δέχεται επίθεση από έναν άγνωστο. Όταν συνέρχεται, βρίσκεται ζωσμένος με εκρηκτικά, έναν μηχανισμό που μετράει αντίστροφα και ένα ακουστικό από το οποίο του μιλάει ένας μυστηριώδης άντρας. Αναγκασμένος να ακολουθήσει τις οδηγίες του, ο Άρης προσπαθεί να σώσει τη ζωή του ψάχνοντας το κατάλληλο κλειδί που θα απενεργοποιήσει τον μηχανισμό. Μέσα όμως από αυτές τις δοκιμασίες θα αναθεωρήσει όσα γνωρίζει για το παρελθόν και τις επιλογές του και θα βρεθεί σε ένα μαραθώνιο επιβίωσης, μεταξύ της αστυνομίας, εγκληματιών και του χρόνου ο οποίος ολοένα λιγοστεύει.
Με σωστές επιλογές στους χώρους τα σκηνικά και τα κοστούμια η ταινία κυλά χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα και χωρίς να σου προσβάλλει τη νοημοσύνη. Αν οι πρωταγωνιστές μιλούσαν με λιγότερο στόμφο και πιο χαλαρά, ίσως να ήταν ακόμα καλύτερα τα πράγματα.
Το Short Fuse περνάει τις εξετάσεις, είναι η καλύτερη προσπάθεια που έχω δει μέχρι τώρα από Έλληνες σκηνοθέτες στο είδος action thriller. Χωρίς αυτό να σημαίνει και πολλά πράγματα…

Έρωτας Χωρίς Αύριο

Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες | iefimerida.gr 3


Itsi Bitsi
Σκηνοθεσία : Όλε Κρίστιαν Μάντσεν
Παίζουν: Χοακίμ Φιελστράπ, Μαρί Τουρέλ Σόντερμπεργκ, Κρίστιαν Γκάρντε, Μπιέρουμ, Γιοχάνες Νίμαρκ, Γιάκομπ Ράντραπ.

Τι Συμβαίνει:

Αν δεν βαριέστε να βλέπετε χίππυς του 60 να καπνίζουν μαριχουάνα και LSD, και να συνευρίσκονται κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν, είστε στην κατάλληλη ταινία. Μια νοσταλγική ταινία Sex, Drugs and Rock n Roll για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι σε τι ψευδαισθήσεις ζούσαν κάποτε αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα και να βγάζουν μερικά συναρπαστικά συμπεράσματα για την καταγωγή των ειδών.
Βρισκόμαστε στο 1962 στη Δανία. Ο ιδεαλιστής Έικ καψουρεύεται κατά το κοινώς λεγόμενο, την ξανθιά ερωτική Ίμπεν και αποφασίζουν μια και δεν έχουν και σοβαρά οικονομικά προβλήματα να ταξιδέψουν στην νότια Ευρώπη μέχρι την οδό Μνησικλέους στη Πλάκα για να γνωρίσουν τι θα πει έρωτας, ναρκωτικά και άλλες γραφικότητες.
Η ταινία παρακολουθεί με μια χαριτωμένη ψυχεδελική βαριεστημάρα τα ερωτικά καβγαδάκια τις ζήλειες και τις απερισκεψίες του ζευγαριού καθώς περνούν το κατώφλι της τοξικομανίας. Το μεγάλο πρόβλημα για τη ζήλεια του Έικ είναι πως η Ίμπεν δεν αρκείται σε ένα άντρα. Κυνηγά τις εμπειρίες. Και φυσικά στο τέλος τις βρίσκει. Αλλά βρίσκει το μπελά του και ο δυστυχής Έικ ο οποίος είναι μονίμως καψούρης, και ζηλιάρης και κάνει τα πάντα για να έχει αποκλειστικά την Ίμπεν.
Το φιλμ κάποιες φορές φαίνεται ατελείωτο καθώς τα άνοστα τοξικοερωτικά επεισόδια των δύο νέων, διαδέχονται το ένα το άλλο με τη συναρπαστική ταχύτητα της χελώνας. Στο τέλος για να εντυπωσιάσει την αχαλίνωτη Ίμπεν, ο νεαρός Έικ γίνεται και επιτυχημένος ροκάς μόνο που η καταστροφική μανία των ναρκωτικών τον πολιορκεί συνεχώς… Έτσι ο ερωτευμένος Δανός καθώς δεν έχει πρόχειρο κάποιο δίσκο του Βασίλη Καρρά, τραβάει την ανηφόρα για το Νεπάλ όπου όλα μπορούν να διορθωθούν κάτω την απλή δικαιολογία της ενδοσκόπησης.
Η ταινία βλέπεται άνετα με μερικά παραισθησιογόνα…

Ζήσε με ρυθμό Μουσική Αισθηματική, ΗΠΑ / 2016

Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες | iefimerida.gr 4


High Strung
Σκηνοθεσία: Μάικλ Ντέμιαν
Παίζουν: Κίναν Κάμπα, Νίκολας Γκαλιτζάιν, Τζέιν Σέιμουρ, Σονόγια Μιζούνο, Ρίτσαρντ Σαουθγκέιτ, Πολ Φρίμαν

Τι Συμβαίνει:
Ξέφρενη νεανική χορευτική ταινία στα χνάρια του Fame πνιγμένη στα κλισέ που δεν κομίζει στην οθόνη μας τίποτα καινούργιο. Το δυνατό της σημείο είναι οι στακάτες φαντασμαγορικές χορογραφίες καλά κινηματογραφημένες, που ίσως είναι και το μοναδικό φρέσκο πράγμα που θα απολαύσει κανείς εδώ.
Η Ρούμπι είναι μια κλασσική μπαλαρίνα και ο Τζόνι είναι ένας Βρετανός μουσικός, που παίζει βιολί σε διαδρόμους του μετρό για να βγάλει εξτρά χρήματα. Ο κόσμος της Ρούμπι είναι πειθαρχημένος, ο κόσμος του Τζόνι είναι αυτοσχεδιαστικός και αυθόρμητος.
Με την βοήθεια μιας δυναμικής χορευτικής ομάδας, οι δυο ταλαντούχοι νέοι πρέπει να βρουν έναν τρόπο να αποτρέψουν την απέλαση του Τζόνι και να σώσουν την υποτροφία της Ρούμπι.
Ένας συνδυασμός χιπ χοπ με τον σύγχρονο και τον κλασικό χορό πλημμυρίζει τη ταινία που είναι μια παραλλαγή των κλασικών μουσικοχορευτικών ταινιών παλαιοτέρων χρόνων…
Μετά το Step Up, μαθαίνουμε να ζούμε στον ρυθμό του «High Strung»! Καλό κουράγιο.

Ο Εκλεκτός της Νύχτας Θρίλερ, ΗΠΑ / 2016

Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες | iefimerida.gr 5


Midnight Special
Σκηνοθεσία : Τζεφ Νίκολς
Παίζουν: Μάικλ Σάνον, Τζόελ Έτζερτον, Κρίστεν Ντανστ, Άνταμ Ντράιβερ, Σαμ Σέπαρντ.

Τι Συμβαίνει:
Ένας πατέρας (Μάικλ Σάνον), αναγκάζεται να ζήσει σαν φυγάς, προκειμένου να προστατέψει τον γιο του, Άλτον (Τζέιντεν Λίμπερερ) και να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τις ειδικές δυνάμεις του μικρού.
Αυτό που θα ξεκινήσει σαν δίωξη, με τους θρησκόληπτους από την μια πλευρά και την τοπική αστυνομία από την άλλη, θα κλιμακωθεί σε ανθρωποκυνηγητό με την εμπλοκή των ανώτατων κυβερνητικών κλιμάκιων. Τελικά όμως, ο πατέρας ρισκάροντας τα πάντα, θα προστατέψει τον Άλτον και θα τον βοηθήσει να εκπληρώσει το πεπρωμένο του. Ένα πεπρωμένο που θα αλλάξει τον κόσμο για πάντα.
Στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, “Ο Εκλεκτός της Νύχτας” ο σεναριογράφος/σκηνοθέτης Τζεφ Νίκολς αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι είναι ένας από τους δεινότερους αφηγητές της εποχής μας. To “Midnight Special” έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, συμμετέχωντας στο διαγωνιστικό τμήμα.


Ροβινσώνας Κρούσος Αnimation, HΠΑ / 2015

Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες | iefimerida.gr 6

Σκηνοθεσία : Βενσάν Κέστελουτ, Μπεν Στάσεν

Τι Συμβαίνει:
Το πολυαγαπημένο μυθιστόρημα, ένα από τα κλασικότερα όλων των εποχών, μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη σε μια, ξεκαρδιστική 3D ταινία κινουμένων σχεδίων!
Σε ένα μικρούλι εξωτικό νησί, ένας εξωστρεφής, περιπετειώδης παπαγάλος με το όνομα Μακ ζει με άλλα ζώα φίλους του σε έναν επίγειο παράδεισο. Όμως ο Μακ διαρκώς ονειρεύεται ότι θα ανακαλύψει τον κόσμο, μακριά από το νησί τους. Μετά από μια μεγάλη καταιγίδα, ο Μακ και οι φίλοι του ξυπνούν για να βρουν ένα περίεργο πλάσμα στην παραλία: έναν άνθρωπο, τον Ροβινσώνα Κρούσο.
Ο Μακ -που κερδίζει το παρατσούκλι Παρασκευάς από τον Ροβινσώνα- αμέσως καταλαβαίνει ότι ο Ροβινσώνας θα τους βοηθήσει να φύγουν από το νησί για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Παρομοίως, ο Ροβινσώνας συνειδητοποιεί ότι θα χρειαστεί την βοήθειά τους για να φύγει από το νησί. Δεν είναι πάντα εύκολο –τα ζώα δεν μιλούν «ανθρώπινα»- αλλά σιγά-σιγά όλοι μαθαίνουν να ζουν αρμονικά μαζί.
Ώσπου, η άνετη ζωή τους ανατρέπεται από δυο αγριόγατες που θέλουν να πάρουν τον έλεγχο του νησιού. Μέσα από την μάχη που ακολουθεί, ο Ροβινσώνας Κρούσος και οι φίλοι του ανακαλύπτουν την πραγματική δύναμη της φιλίας ενάντια σε όλα τα εμπόδια.

Ο Βασιλιάς μου Ερωτικό Δράμα, Γαλλία / 2016

Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες | iefimerida.gr 7


Mon Roi
Σκηνοθεσία : Μαϊουέν Λε Μπεσκό
Παίζουν: Βενσάν Κασέλ, Εμμάνουελ Μπερκό, Λουϊ Γκαρέλ.

Τι Συμβαίνει:

Η Τόνι βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης, μετά από ένα σοβαρό ατύχημα που είχε ενώ έκανε σκι.
Πλήρως εξαρτημένη από το νοσηλευτικό προσωπικό και τα παυσίπονα, έχει άπλετο χρόνο στα χέρια της για να θυμηθεί τη θυελλώδη σχέση της με το Τζόρτζιο. Γιατί αγαπήθηκαν; Ποιος ήταν αυτός ο άντρας; Πως επέτρεψε στον εαυτό της να παρασυρθεί σ’ αυτό το καταστροφικό πάθος; Η Τόνι πρέπει να βρει τη δύναμη να αντιμετωπίσει την επίπονη διαδικασία της επούλωσης... Η Μπερκό κέρδισε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο 68ο Φεστιβαλ Καννών.

«Ο Βασιλιάς μου είναι η ιστορία μιας καταστροφικής σχέσης, που εξελίσσεται μέσα σε μία δεκαετία» δηλώνει η σκηνοθέτης Μαϊουέν Λε Μπεσκό. «Είναι μια ιστορία που σκεφτόμουν συνεχώς, χωρίς ποτέ να την κάνω ταινία. Με τρόμαζε: δεν ένιωθα αρκετά ώριμη για να το κάνω. Είχα γράψει αναρίθμητες εκδοχές του σεναρίου, χωρίς να με ικανοποιεί καμία. Οι χαρούμενες στιγμές ενός ζευγαριού πριν αρχίσουν όλα να καταρρέουν- συνειδητοποιήσα πόσο δύσκολο μου ήταν να έχω χαρούμενους ανθρώπους στις ταινίες μου. Ό,τι έγραφα ήταν παιδιάστικο. Πρέπει όμως να είναι αληθοφανές: πώς αλλιώς θα καταλάβει κανείς γιατί γυρίζουν συνεχώς ο ένας πίσω στον άλλο; Πώς περιγράφεις την ψύχωση αν δεν έχεις πειστεί για την αγάπη τους;
Ξαφνικά αποφάσισα ότι δε μπορώ να χρονοτριβώ για πάντα! Ήξερα ότι ήθελα να κάνω μια ταινία στην οποία δε θα ήμουν μέσα, για να δω τι θα μου απέφερε ως σκηνοθέτιδα, κι επειδή ήθελα να δουλέψω με την Εμανουέλ Μπερκό. Ο χαρακτήρας του Τζόρτζιο επίσης θα ήταν περίπλοκος και μυστηριώδης. Οι χαρακτήρες δεν πρέπει να είναι μονολιθικοί, ειδάλλως γίνονται γρήγορα βαρετοί. Η ζωή δεν αποτελείται από ένα κομμάτι μόνο, πρέπει να μπορεί κανείς να την κοιτάζει από διαφορετικές οπτικές».
Σύμφωνα με την Μαϊουέν Λε Μπεσκό νιώθεις αμέσως τη διαφορά ανάμεσα σ’ αυτό τον άνδρα κι αυτή τη γυναίκα. «Η Τόνι δεν είναι το είδος της γυναίκας που έχει συνηθίσει ο Τζόρτζιο- μοιράζονται κάτι πολύ οικείο το πρώτο τους βράδυ, η άμεση οικειότητα είναι κάτι για το οποίο πολύ συχνά έρχονται κοντά οι άνθρωποι.
Ο τίτλος της ταινίας είναι εμπνευσμένος από το τραγούδι της Έλι Μεντέιρος και τους στίχους “Toi, toi, mon toit… Toi mon tout, mon roi…” Είναι ο βασιλιάς της με όλη την έννοια της λέξης».

13 Λεπτά που δεν Άλλαξαν την Ιστορία. Δράμα, Γερμανία 2015

Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες | iefimerida.gr 8

Elser

Σκηνοθεσία : Όλιβερ Χιρσμπίγκελ
Παίζουν: Κρίστιαν Φρίντελ, Καταρίνα Σούτλερ, Μίκαελ Κράνζ, πούργκαρτ Κλάουσνερ, Φέλιξ Είτνερ, Γιόχαν Φον Μπούλοβ.

Τι Συμβαίνει:
Συνηθισμένο δράμα με μια χωρίς εκπλήξεις σκηνοθεσία που προσπαθεί να διηγηθεί την απλή ιστορία ενός ανθρώπου που προσπάθησε να αλλάξει την Παγκόσμια Ιστορία. Βρισκόμαστε στη Γερμανία του 30’ όταν Χίτλερ έχει αναρριχηθεί στην εξουσία και οι πάντες εκτελούν πειθήνια τις διαταγές του.
Ο νεαρός Έλσερ διαβλέπει νωρίτερα από όλους πως η Γερμανία οδηγείται στην καταστροφή με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Χίτλερ κι αποφασίζει να κάνει κάτι γι αυτό. Πιστεύει πως αν τον σκοτώσει θα σώσει την πατρίδα του και θα απαλλάξει τον κόσμο από έναν παρανοϊκό δικτάτορα.
Έτσι αναλαμβάνει δράση και σαν άλλος τρομοκράτης ετοιμάζει ένα σχέδιο δολοφονίας του Χίτλερ κατασκευάζοντας έναν βομβιστικό μηχανισμό. Όμως τα πράγματα δεν θα πάνε όπως τα έχει υπολογίσει και η βόμβα θα σκάσει 13 λεπτά νωρίτερα. Γρήγορα συλλαμβάνεται από την Γκεστάπο για τα περαιτέρω.
Ο σκηνοθέτης Όλιβερ Χιρσμπίγκελ προσπαθεί να ανασυνθέσει το προφίλ του αντιστασιακού Έλσερ μέσα από τρεις δράσεις: Την παράνομη ερωτική σχέση του με μια παντρεμένη Γερμανίδα, την ανάγκη του να αντισταθεί στο ναζιστικό καθεστώς καθώς ετοιμάζει τη βόμβα και την ανάκριση του μετά την σύλληψη. Καθώς όμως η ιστορία σπάει στα τρία και διαθλάται, χάνει το κεντρικό της στόχο. Έτσι το ενδιαφέρον διατηρείται και δεν εξατμίζεται, μόνον χάρις τις υπέροχες ερμηνείες τόσο του Φρίντελ όσο και των ανακριτών του που παίζουν λιτά και πειστικά χωρίς τις συνηθισμένες υπερβολές που παρατηρεί κανείς σε τέτοιες “ανακριτικές” ταινίες.
Η νέα ταινία του Όλιβερ Χιρσμπίγκελ (Η Πτώση), έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ψεύτης Ήλιος 2 : Η Μεγάλη Έξοδος Δράμα, Ρωσία / 2010

Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες | iefimerida.gr 9

Burnt by the Sun 2: Exodus
Σκηνοθεσία : Νικίτα Μιχάλκωφ
Παίζουν: ΝΙκίτα Μιχάλκοφ, Όλεγκ Μένσικοφ, Εβγκένι Μιρόνοφ, Ναντέζντα Μιχάλκοβα

Τι Συμβαίνει:
1941. Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που το πεπρωμένο του στρατηγού Κότοφ και της οικογένειάς του άλλαξε αμετάκλητα.
Στο ξεκίνημα του πολέμου, ο Κότοφ κατορθώνει ως εκ θαύματος να διαφύγει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου έχει καταδικαστεί. Καθώς ο Στάλιν επιστρατεύει πρώην κατάδικους προκειμένου να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα της γερμανικής εισβολής, ο Κότοφ βρίσκεται να πολεμά στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό, κερδίζει το δικαίωμα να μεταφερθεί σε μια κανονική στρατιωτική μονάδα, αλλά πιστεύοντας ότι η γυναίκα του, Μαρούσια, και η κόρη του, Νάντια, έχουν πεθάνει σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, αποφασίζει να παραμείνει με τους συμπολεμιστές του.
Όμως στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από αυτό που πιστεύει – οι δύο γυναίκες είναι ζωντανές. Η Νάντια είναι πλέον στρατιωτική νοσοκόμα και, πεπεισμένη ότι ο πατέρας της ζει, αποφασίζει να κινήσει γη και ουρανό για να τον βρει. Ανάμεσα στους βομβαρδισμούς και το μακελειό, κι ενώ ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε τους βήμα, η επιθυμία τους να συναντηθούν ξανά τους δίνει τη δύναμη για να επιβιώσουν.
Δύο δεκαετίες μετά τον πολυβραβευμένο «Ψεύτη Ήλιο», ο Νικίτα Μιχάλκοφ ανασυνθέτει και ακολουθεί την οδύσσεια του συνταγματάρχη Κότοφ σε ένα πολεμικό έπος που κόστισε 55 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το την ακριβότερη ρωσική ταινία που γυρίστηκε ποτέ. Η πολεμική υπερπαραγωγή συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών όπου διεκδίκησε τον Χρυσό Φοίνικα, αλλά στη χώρα της προκάλεσε σχόλια και πολεμικές τόσο από άλλους σκηνοθέτες όσο και από κριτικούς, κυρίως λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού και των πολιτικών πεποιθήσεων του δημιουργού της.
Ο «Ψεύτης Ήλιος 2: Η Έξοδος» αποτυπώνει την ταραγμένη Σοβιετική Ένωση του ‘40 και τον αγώνα για την απώθηση των εχθρικών γερμανικών δυνάμεων, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τον παραλογισμό και την τρέλα του πολέμου μέσα από μια σκοτεινή κωμική και σουρεαλιστική ματιά..

SILENT Δράμα / 2015

Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες | iefimerida.gr 10


Σκηνοθεσία : Γιώργος Γκικαπέππας
Παίζουν: Κίκα Γεωργίου, Ανέζα Παπαδοπούλου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Όμηρος Πουλάκης, Μάνος Βακούσης, ιωάννα Μαυρέα, Γιώργος Ζιόβας, Κώστας Μπερικόπουλος

BLIND SUN Δράμα / 2015 Kάυσωνας


Σκηνοθεσία : Joyce A. Nashawati
Παίζουν: Ziad Bakri, Γιάννης Στάνκογλου, Γιώργος Γάλλος, Μιμή Ντενίση, Laurene Brun

Δύο ταινίες με θέμα τη μοναξιά. Δύο απομονωμένοι χαρακτήρες μέσα σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον. Οι δυο ήρωες και στις δυο ταινίες θα διαλέξουν να αμυνθούν καταφεύγοντας σε ένα δικό τους κόσμο. Ένας κόσμος σιωπής και εγκατάλειψης. Μια απλωμένη και διάχυτη απομόνωση.
Στο Blind Sun ένας μοναχικός άνδρας περιπλανιέται κάτω από τον ήλιο μιας πυρακτωμένης πόλης.
Στο Silent τη δεύτερη ταινία του Γ. Γκικαπέππα μια νεαρή σοπράνο λίγο πριν τις τελικές εξετάσεις της στην άρια, χάνει ξαφνικά την φωνή της. Στην προσπάθειά της να την ανακτήσει επιλέγει να μείνει μόνη της. Μια σιωπηλή γυναίκα μέσα στους άδειους τοίχους του οικογενειακού της παρελθόντος. Ένα Φιλμ με πολύ καλές “κινηματογραφικές” ερμηνείες.
Αυτοί είναι οι δυο παράλληλοι κόσμοι του “Blind Sun” της Joyce A. Nashawati και του “Silent” του Γιώργου Γκικαπέππα, που αμφότερες κέρδισαν το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI) στο 56ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο ελληνικό τμήμα και σε εκείνο του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος, αντίστοιχα.
Από Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη.

Ρώσικη Κιβωτός, Ιστορικό Δράμα, Ρωσία / 2002

Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες | iefimerida.gr 12


Russian Arc
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Σουκούροφ
Παίζουν: Σεργκέι Ντράιντεν, Μαρία Κουζνέτσοβα, Μαξίμ Σεργκέγιεφ

Τι Συμβαίνει:
Πρόκειται για την επανέκδοση της καλύτερης ίσως ταινίας του Σουκούροφ που αποτελείται από ένα μονοπλάνο διαρκείας 96 λεπτών!
Μια χειμωνιάτικη μέρα, μια μικρή ομάδα ανδρών και γυναικών φτάνουν με άμαξα και μπαίνουν στα Χειμερινά Ανακτόρα. Ένας αόρατος αφηγητής, (του οποίου ο λόγος είναι πάντα σε πρώτο πρόσωπο) ταξιδεύει μυστηριωδώς στον χρόνο και βρίσκεται στο μυθικό Ερμιτάζ του 1700. Εκεί συναντά έναν κυνικό Γάλλο μαρκήσιο, μαζί θα περιπλανηθούν στο αχανές λαμπερό παλάτι αλλά και στην Ιστορία του Ανακτόρου από τα χρόνια της Αικατερίνης της Μεγάλης μέχρι τις μέρες μας. Κάθε δωμάτιο υποδηλώνει και μια διαφορετική περίοδο της ρωσικής ιστορίας, αλλά οι περίοδοι δεν είναι σε χρονολογική σειρά. Στο φιλμ φαίνονται 33 αίθουσες όπου βρίσκονται περίπου 2000 κομπάρσοι και τρεις ορχήστρες.
Οι δυο πρωταγωνιστές, θα γίνουν μάρτυρες πλήθους μεγάλων γεγονότων που συντάραξαν το Ερμιτάζ αλλά και την ανθρωπότητα. Το μοναδικό αυτό μουσείο, παραμένει μια κιβωτός Ιστορίας, Μνήμης, Πολιτισμού.
Το έργο του Αλεξάντερ Σοκούροφ, προσφέρει μια ανεπανάληπτη όσο και απολαυστική κατάθεση στην Ιστορία του κινηματογράφου και αποτέλεσε το αδιαμφισβήτητο καλλιτεχνικό γεγονός των αρχών του 21 αιώνος.
Όσο αφορά την τεχνική του μονοπλάνου πρέπει να σημειώσουμε πως στο παρελθόν, μόνο ο Χίτσκοκ και ο Μαξ Οφυλς προσπάθησαν κάτι παρόμοιο.
Η «ΡΩΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ» είναι μια ταινία φορτωμένη με ρεκόρ και πρωτιές: Το πρώτο φιλμ χωρίς μοντάζ, ένα μονοπλάνο, η μεγαλύτερη σκηνή steadicam της ιστορίας, η πρώτη ασυμπίεστη High Definition ταινία, αποθηκευμένη απ’ευθείας από το γύρισμα σε ένα φορητό σύστημα σκληρών δίσκων και όχι σε φιλμ ή σε tape.
Ο Αλεξάντερ Σοκούροφ επικεντρώνεται στα αρχετυπικά συστατικά μιας κινηματογραφικής δημιουργίας. Τον ήχο, την εικόνα, τον χρόνο κάνοντας αληθινό κινηματογράφο. Η ταινία παρουσιάστηκε σαν επίσημη συμμετοχή της Ρωσίας στο Φεστιβάλ Κανών το 2002.

Το Ντοκιμαντέρ των Νεόπτωχων Ντοκυμαντέρ 2015

Οι 14 ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει ο «Βασιλιάς μου» Βενσάν Κασέλ που εντυπωσίασε στις Κάννες | iefimerida.gr 13


Athens From Beneath
Σκηνοθεσία: Τάκης Μπαρδάκος

Τι Συμβαίνει:
Η Ελλάδα των «νεόπτωχων» – των ανέργων που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Η ταινία ακολουθεί τις ιστορίες αρκετών πολιτών, προβάλλοντας την κοινωνική ανισότητα και την αδικία. Το φαινόμενο των αστέγων, τα συσσίτια, τα συγκλονιστικά ποσοστά ανεργίας και η κατάπτωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων στην κατηγορία των νεόπτωχων, έχουν μετατρέψει το όνειρο της ευημερίας σε έναν κοινωνικό-οικονομικό εφιάλτη. Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι σκληρό και αποδομημένο - όσο σκληρή και αδιέξοδη είναι πολλές φορές η ίδια ζωή – επίκαιρο όμως και αναγκαίο για την κοινωνική αλληλεγγύη, την πολιτισμική συνείδηση και την ανάγκη για διάλογο.
Η ταινία δημιουργήθηκε χωρίς καμία χρηματοδότηση αλλά από τη συνεισφορά απλών πολιτών.
Ο Τάκης Μπαρδάκος πήρε τη μηχανή του και έφτιαξε «Το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων» στα σκοτεινά και άγρια χρόνια των Μνημονίων, που ακόμα διαπερνούν και διαλύουν τον χωροχρόνο μας. Ένας διευθυντής φωτογραφίας που άφησε το αποτύπωμά του στην ελληνική τηλεόραση -στη λεγόμενη χρυσή εποχή της- με εξαιρετικά δείγματα γραφής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ταινίες εβδομαδας Ο Βασιλιάς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ