Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης σε συντάξεις και άλλα μέτωπα, η απόσταση που τη χωρίζει με τους δανειστές παραμένει μεγάλη και λύση στο Eurogroup της Παρασκευής δεν αναμένεται να υπάρξει.
Η χθεσινή διαπραγμάτευση ήταν πολύωρη και ολοκληρώθηκε μετά τις 3 τα ξημερώματα, χωρίς όμως αποτέλσμα, αφού κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπήρξε μεν πρόοδος, όπως τονίζει η ελληνική πλευρά, όχι όμως και συμφωνία.
Ετσι, παρότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, στα καυτά μέτωπα των «κόκκινων» δανείων και του ασφαλιστικού διαπιστώθηκε απλά ότι υπάρχει απόσταση.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά το τέλος της συνάντησης, αναφέρθηκε σε σύγκλιση «αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο», κατά τη διάρκεια του βραδινού γύρου επισκόπησης των βασικών εκκρεμοτήτων. Ερωτηθείς εάν περιμένει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στον νέο γύρο συζητήσεων, απάντησε «θα δούμε».
Επίσης, έκανε λόγο για «ένα διάλειμμα ωρών» και επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων σήμερα στις 10.00 το πρωί. Επί τάπητος θα πέσουν ξανά τα «κόκκινα» δάνεια και τα δημοσιονομικά. Ο Γιώργος Σταθάκης, αποχωρώντας τη νύχτα από το Χίλτον, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση σήμερα το πρωί. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι, οπότε και αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών, με στόχο να βρεθούν οι γραμμές συμφωνίας για τα όρια στην προστασία της πρώτης κατοικίας και για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Ο υπουργός δεν έκανε κάποια δήλωση, καθώς, όπως είπε, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται «και για τα όρια της προστασίας και για το σύνολο του θέματος».
Πού διαφωνούν οι δανειστές στα δημοσιονομικά
Ενστάσεις φαίνεται ότι προβάλλουν οι δανειστές για ορισμένους εκ των άμεσων φόρων με τους οποίους θέλει η κυβέρνηση να κλείσει τον «λογαριασμό» των 1,8 δισ. από νέους φόρους. Συγκεκριμένα, δεν αρέσουν στους θεσμούς οι νέοι φόροι στα τσιγάρα, γιατί εκτιμούν ότι θα προκαλέσει νέα έξαρση του λαθρεμπορίου, ενώ δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος ο φόρος λίπους, που δεν φαίνεται να αποδίδει πάνω από 5-10 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, κερδίζουν έδαφος οι αυξήσεις φόρων στην αμόλυβδη βενζίνη, αλλά και η επιβολή φόρων στο διαδίκτυο, την κινητή τηλεφωνία και τη συνδρομητική τηλεόραση. Προβληματισμός εκφράζεται, όμως, για την απόδοση των φόρων στα τυχερά παιχνίδια.
«Προχωράμε με την κατάθεση του νομοσχεδίου»
Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν δέχονται το ύψος της αύξησης εισφορών που προβλέπει το νομοσχέδιο (+1% για 3 χρόνια και +0,50% για άλλα 3 χρόνια) και θα αναζητηθεί πολιτική λύση στο Eurogroup, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος είπε οι θεσμοί εμφανίζονται να δέχονται την αύξηση των εισφορών σε μικρότερο, όμως, επίπεδο από αυτό που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως, πηγές μέσα από τη διαπραγμάτευση έλεγαν τα ξημερώματα ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις μέχρι να δούμε συμφωνία», δείχνοντας πως υπάρχουν και άλλα περιθώρια υποχώρησης από την ελληνική πλευρά. Επιπλέον, όπως έλεγε ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση με τους δανειστές, «αλλαγές μπορεί να γίνουν» στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που, για τον λόγο αυτό, μπορεί να μην κατατεθεί τελικά σήμερα στη Βουλή, αλλά την Παρασκευή.
«Προχωρούμε με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή κανονικά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει η πιθανότητα να δεχθούν από τους θεσμούς τις προτάσεις τους για κάποιες αλλαγές.«Ανάλογα με την έκταση αυτών των προτάσεων για αλλαγές, μπορεί να καταθέσουμε το νομοσχέδιο είτε αύριο το βράδυ είτε μεθαύριο το πρωί», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η επιλογή των μέσων είναι «δικό μας θέμα».
Πιέζουν για χαμηλότερο αφορολόγητο οι δανειστές
Να σημειωθεί ότι οι δανειστές (ΔΝΤ και Ευρωπαίοι) επιμένουν επίσης σε μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς-συνταξιούχους. Το νομοσχέδιο Τσακαλώτου προβλέπει μείωση από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητά «εδώ και τώρα» μείωση στα 8.182 ευρώ και οι Ευρωπαίοι προτείνουν συμβιβαστική λύση για σταδιακή μείωση ως το 2018, από 9.090 ευρώ το 2016 σε 8.590 ευρώ το 2017 και σε περίπου 8.190 ευρώ το 2018.
Aύριο το Eurogroup - Πρώτα τα μέτρα, μετά η εκταμίευση, λένε οι δανειστές
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα για το Αμστερνταμ, όπου θα συνεδριάσει αύριο το πρωί το άτυπο Eurogroup υπό την ολλανδική προεδρία και με την παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Όπως αποκάλυψε χθες από τις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος, χωρίς πρόσθετο πακέτο 3,6 δισ. ευρώ και τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, αξιολόγηση και δόσεις δεν έρχονται.
Τι θα πει αύριο ο Τσακαλώτος στο Eurogroup
Η ελληνική πλευρά, με «όπλο» την ανακοίνωση σήμερα από τη Eurostat που θα δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, θα προσπαθήσει να δείξει πως το ΔΝΤ έπεσε έξω στις προβλέψεις του κατά 1,1% του ΑΕΠ (δηλαδή κατά 2 δισ. ευρώ) και έτσι να πείσει πως δεν χρειάζεται να βάλει από τώρα την υπογραφή της σε «προληπτικά» μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ως το 2018, ενώ θα οχυρωθεί πίσω από τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πως δεν απαιτείται νέο πακέτο επιπρόσθετων μέτρων για να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα.