Στην ελληνική μυθολογία υπήρξε σύμβολο δύναμης, αλλά στον κόσμο των ανθρώπων ο Ηρακλής- ή τουλάχιστον ένα γλυπτό του- είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στους βανδάλους.
Με το ανδρικό μόριο του γλυπτού που υπάρχει στην πόλη της Γαλλίας Αρκασόν να μπαίνει πολλές φορές στο στόχαστρο εκείνων που προκαλούσαν φθορές, η αντιδήμαρχος βρήκε τη λύση. Παρήγγειλε ένα αποσπώμενο μόριο, για να περισώσει την... αξιοπρέπεια του Ηρακλή.
Το ύψους τριών μέτρων άγαλμα βρίσκεται σε πάρκο στη συγκεκριμένη πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Οι βάνδαλοι κατέστρεψαν τόσες φορές το... ευαίσθητο σημείο κάθε άνδρα, που τελικά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αφήσει τον Ηρακλή δίχως αυτό. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις δημόσιων εκδηλώσεων ή επίσημων τελετών.
«Δεν θα ευχόμουν ούτε στους εχθρούς μου να περάσουν ότι και αυτό το άγαλμα», δήλωσε ο δήμαρχος, Ιβ Φουλόν, στην εφημερίδα Sud-Ouest. Την λύση έδωσε η αντιδήμαρχος, η οποία εμπνευσμένη από το γεγονός ότι είναι γιατρός, πρότεινε- και εισακούστηκε- τη δημιουργία ενός αφαιρουμένου προσθετικού μορίου, το οποίο θα τοποθετείται στο άγαλμα πριν από κάθε τελετή. «Είναι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσουμε να ασχολούμαστε διαρκώς με την ανατομία του», εξήγησε η Μαρτίν Φελιπό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ανδρικό μόριο του εν λόγω γλυπτού προκαλεί συζητήσεις. Οταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια στο Parc Mauresque το 1948, για να συμβολίσει τη γενναία μάχη της Γαλλικής Αντίστασης απέναντι στη ναζιστική κατοχή, αρκετές επιφανείς κυρίες της Αρκασόν παραπονέθηκαν ότι ο Ηρακλής ήταν... υπερβολικά προικισμένος.
Ο γλύπτης Κλοντ Μπουσκό αναγκάστηκε δύο φορές να μικρύνει το μόριο του γλυπτού, προκειμένου να μην προκαλεί τις συγκεκριμένες κυρίες.