ESM: Εξετάζουμε τρόπους ελάφρυνσης του χρέους, αλλά θέλουμε ομόφωνη απόφαση ευρωζώνης - iefimerida.gr

ESM: Εξετάζουμε τρόπους ελάφρυνσης του χρέους, αλλά θέλουμε ομόφωνη απόφαση ευρωζώνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους πιθανούς τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ανακοίνωσε ότι εξετάζει, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν έχει γίνει συζήτηση επ' αυτού σε πολιτικό επίπεδο και πως απαιτείται ομόφωνη απόφαση της ευρωζώνης.

Σε ανακοίνωσή του ο ESM επιβεβαίωσε πως εξετάζει τρόπους ώστε να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιλογές που εξετάζει. Πιθανότατα αυτό θα γίνει – αν συμφωνηθεί τελικώς - μέσω διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ή μέσω περαιτέρω παράτασης των λήξεων.

Τον Αύγουστο του 2015 ο ESM είχε πει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εξετάσουν, αν χρειαστεί, πιθανά επιπλέον μέτρα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, ο Μηχανισμός είχε δηλώσει πως αυτό θα συμβεί μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ενώ είχε αποκλείσει «κούρεμα» επί του ονομαστικού χρέους.

«Βάσει της δέσμευσης αυτής, ο ESM έχει αρχίσει να εξετάζει πιθανές επιλογές σε καθαρά τεχνική βάση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μηχανισμός.

«Οι επιλογές αυτές δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο. Η όποια πιθανή απόφαση για περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να ληφθεί μόνο με ομόφωνη ψήφο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ESM ελάφρυνση χρέους
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ