Επιτείνεται η αναστάτωση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα καθώς νέες μετρήσεις που έκαναν οι Ευρωπαίοι επιστήμονες του πειράματος OPERA, φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τα αρχικά τους αποτελέσματα ότι τα υποατομικά σωματίδια νετρίνο ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως, ανατρέποντας ουσιαστικά την θεωρία του Αϊνστάιν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Ιταλικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής (INFN), τα νέα πειράματα του OPERA «επιβεβαιώνουν μέχρι τώρα τα προηγούμενα αποτελέσματα», που είχαν ανακοινώσει στις 23 Σεπτεμβρίου, ότι δηλαδή το εξωτικό υποατομικό σωματίδιο νετρίνο ταξιδεύει περίπου 60 νανοδευτερόλεπτα (δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου) πιο γρήγορα από τις ακτίνες του φωτός. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι νέες μετρήσεις έγιναν με νέα μέθοδο που θεωρείται πιο ακριβής από την προηγούμενη, ώστε να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα στατιστικού λάθους.
Με τη νέα μέθοδο, οι φυσικοί κατέγραψαν τον χρόνο ταξιδιού όχι μίας ολόκληρης δέσμης αλλά τις αφίξεις 20 μεμονωμένων νετρίνο, που στέλνονταν από το CERN και ανιχνεύονταν στο υπόγειο ερευνητικό κέντρο Γκραν Σάσο της Ιταλίας, σε μία απόσταση περίπου 732 χιλιομέτρων μέσω του εσωτερικού της Γης.
Τι είναι τα νετρίνο
Υπενθυμίζεται ότι τα νετρίνo είναι ηλεκτρικά ουδέτερα, με πολύ μικρή μάζα, υποατομικά σωματίδια που σπάνια αλληλεπιδρούν με την ύλη, δηλαδή περνάνε άνετα μέσα από τοίχους και πλανήτες παρότι υπάρχουν παντού καθώς παράγονται από τις πυρηνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ήλιου.
Σύμφωνα με τη θεωρία της Ειδικής Σχετικότητας του Αινστάιν (1905), κανένα σώμα ή σωματίδιο δεν μπορεί να κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός (299.792.458 μέτρα το δευτερόλεπτο). Όλες οι μέχρι σήμερα έρευνες είχαν επιβεβαιώσει ή τουλάχιστον δεν είχαν ακυρώσει το παραπάνω «αξίωμα» της ειδικής θεωρίας της Σχετικότητας. Τα αποτελέσμα όμως του πειράματος OPERA έφεραν τα πάνω-κάτω και έβαλαν φωτιά στα ίδια τα θεμέλια της Σύγχρονης Φυσικής.
Σκεπτικισμός στην επιστημονική κοινότητα
Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πειστεί ακόμα για την εγκυρότητα των παραπάνω ερευνητικών αποτελεσμάτων. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) Ζακ Μαρτινό δήλωσε ότι «η έρευνα δεν έχει τελειώσει ακόμα» και τόνισε ότι χρειάζεται καλύτερος συγχρονισμός των ρολογιών στο CERN και το Γκραν Σάσο, όχι πλέον μέσω GPS, αλλά μέσω καλωδίου οπτικής ίνας.
Εκτός από τους Ευρωπαίους επιστήμονες που αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, και οι αμερικανοί εμφανίζονται σκεπτικιστές για το αν το νετρίνο ταξιδεύει όντως πιο γρήγορα από το φως. Για παράδειγμα, το γνωστό εργαστήριο Fermilab ανακοίνωσε ότι το ευρωπαϊκό πείραμα δεν έχει δώσει οριστική απάντηση κατά πόσο το ταξίδι των νετρίνο χρονομετρήθηκε σωστά, καθώς το παραμικρό λάθος μπορεί να αλλοιώσει πλήρως το αποτέλεσμα.
Πλέον, πολλοί επιστήμονες περιμένουν τις αντίστοιχες μετρήσεις της ταχύτητας των νετρίνο, τις οποίες ήδη διεξάγει κάνει το πείραμα MINOS του Fermilab. Παράλληλα, το ευρωπαϊκό πείραμα OPERA θα συνεχίσει και το 2012 την προσπάθειά του για όλο και πιο ακριβείς μετρήσεις.
Δείτε την επιστημονική προδημοσίευση στη διεύθυνση:
http://arxiv.org/abs/1109.4897v2