Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας με στόχο να προσφερθεί βοήθεια στις φτωχότερες χώρες για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Η πρωτοβουλία αυτή, που ανακοινώθηκε ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει το κύμα αποκαλύψεων των λεγόμενων Εγγράφων του Παναμά, έχει στόχο να «αναπτυχθούν κατάλληλα εργαλεία για τις αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά τη φορολογία» των μεγάλων εταιρειών, αναφέρουν οι τέσσερις οργανισμοί σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι αναπτυσσόμενες χώρες καταγράφουν διαφυγόντα φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, εξαιτίας των τεχνικών που χρησιμοποιούν οι μεγάλες εταιρείες για να αποφεύγουν την καταβολή φόρων και για να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους.
Η νέα πλατφόρμα του ΔΝΤ, της ΠΤ, του ΟΗΕ και του ΟΟΣΑ θα επικεντρωθεί στη δημιουργία αποτελεσματικών φορολογικών συστημάτων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Στις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ και της ΠΤ την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον έγινε δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διάβρωσης της φορολογικής βάσης, αλλά και για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης των φορολογικών αναντιστοιχιών και για να αυξηθεί η ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη διεμήνυσαν εξάλλου την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αποκλείουν την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που δεν συνεργάζονται στις προσπάθειες να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα «μέτρα αμυντικού χαρακτήρα».
Η νέα πλατφόρμα αυτή θα πραγματοποιεί συνόδους τρεις φορές τον χρόνο στο περιθώριο διαφόρων άλλων συνόδων, περιλαμβανομένων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Την Κυριακή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε εκτιμήσει ότι είναι οι χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα αυτές «που υφίστανται περισσότερο την απίστευτη δημιουργικότητα και επινοητικότητα των μεγάλων πολυεθνικών» σε ό,τι αφορά τη φορολογία.
Το 2013, ο ΟΟΣΑ είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροαποφυγής και να αναγκαστούν οι μεγάλες εταιρείες να ανακοινώνουν τις δραστηριότητές τους και τα οικονομικά τους αποτελέσματα κατά χώρα. Αλλά αυτά τα μέτρα δεν αφορούν παρά μόνο τις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να «δώσει στις φτωχότερες χώρες φωνή στη συζήτηση» για το ζήτημα της φοροδιαφυγής και να φέρει «χειροπιαστά αποτελέσματα», εκτίμησε η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam σε ανακοίνωση που εξέδωσε.