Το νέο μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Βαγγέλη Ραπτόπουλου είναι μια δυνατή ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δυο κορίτσια που σπουδάζουν στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Ένα τολμηρό και συνάμα αποκαλυπτικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες, τις σχέσεις, την ίδια τη ζωή.
«Η Βιβή είναι. Η Μελίνα όχι, τουλάχιστον ακόμη. Θα μπορούσες να πεις, όχι τόσο, και πάλι μέσα θα ήσουν. Ίσως και ακόμη πιο μέσα. Η Μελίνα νιώθει έτσι μόνο όταν είναι με τη Βιβή, ενώ η τελευταία νιώθει έτσι πάντα, ή πολύ πιο συχνά εν πάση περιπτώσει».
Δυο νέα κορίτσια ζουν, σπουδάζουν, κυκλοφορούν και ερωτεύονται στην Αθήνα της δεκαετίας του ’90. Η Μελίνα δεν είναι συνειδητοποιημένη λεσβία. Ζει έναν έρωτα μοναδικό και πολύ παθιασμένο με τη Βιβή, αλλά δεν σταματάει στιγμή αναρωτιέται κατά πόσο είναι ή δεν είναι λεσβία. Βλέπει το πόσο διαφορετικές είναι με τη Βιβή, εκείνη μισεί τους άντρες. Η Μελίνα δεν είναι το στερεότυπο, είναι μια νεαρή κοπέλα που έλκεται κι από γυναίκες και από άντρες, πειραματίζεται, αναζητάει τον έρωτα και τη σεξουαλική της ταυτότητα.
Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος της πολυσυζητημένης «Λούλας» γράφει ένα ακόμη έντονα ερωτικό μυθιστόρημα όπου ανιχνεύει τις όχι μόνο τις ερωτικές, αλλά πρωτίστως τις ανθρώπινες σχέσεις. Όπως έγραψε και ο ίδιος με αφορμή την έκδοση του βιβλίου: «Η γυναικεία ομοφυλοφιλία είναι περισσότερο υπό διωγμό στην κοινωνία μας, πιο κρυμμένη κάτω από το χαλί, πιο αόρατη. Στο τσίρκο των μίντια θα βρεις πολλούς άντρες που παραδέχονται ανοιχτά την ομοφυλοφιλία τους, και σχεδόν καμία γυναίκα.Μια κοινότητα απ’ αυτές που βάζουν στο στόχαστρο οι νεοναζί, μια μειοψηφία υπό ερωτικό διωγμό είναι το τέλειο περιβάλλον για να ανθίσει ένας φλογερός έρωτας. Αντιθέτως, ο κυρίαρχος ετεροφυλόφιλος έρωτας πάσχει σήμερα από έναν μαρασμό του συναισθήματος και μου φαίνεται όλο και πιο ατροφικός».
Θα ήταν άδικο ωστόσο να περιορίσουμε το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου σε μια τολμηρή ερωτική ιστορία. Ο συγγραφέας μιλάει για πολύ περισσότερα πράγματα. Δίπλα στις δυο ερωτευμένες κοπέλες παρελαύνουν η προβληματική σύγχρονη οικογένεια, οι σχεδόν ανύπαρκτες σχέσεις μεταξύ γονιών-παιδιών, η αδιαφορία των μεγάλων, η μοναξιά και η οργή των μικρών, αλλά και οι κοινωνικές προκαταλήψεις, η ασφυκτική ζωή της πόλης, η ανάγκη του να είσαι με κάποιον και το αδιέξοδο των σχέσεων.
Ένα σημαντικό κομμάτι του βιβλίου αφιερώνεται στον Παπαϊωάννου, πρόσωπο-κλειδί της ιστορίας, μια διαταραγμένη προσωπικότητα, ένας τοξικομανής χούλιγκαν των γηπέδων. Και πίσω από όλα αυτά, το μεγάλο φόντο της ιστορίας, η ανέφελη δεκαετία του ’90, η εποχή της αθωότητας, της αφθονίας και της ανεμελιάς, η εποχή του «όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις». Η δεκαετία του ’90 είναι, σύμφωνα με τον συγγραφέα, η μεγάλη πύλη, η είσοδος που οδηγεί στον σημερινό κόσμο.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Απριλίου, στις 20:00.
Στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος θα συνομιλήσει με τον Σταμάτη Κραουνάκη.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
INFO
Τρίτη 19 Απριλίου 2016, ώρα 20:00
Βιβλιοπωλείο Επί Λέξει, Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού
Είσοδος ελεύθερη