Ετοιμοι να μπουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνουν ο Φώτης Κουβέλης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στο πλαίσιο της διεύρυνσης προς το Κέντρο και τη Σοσιαλδημοκρατία.
Για να τονώσει τον «αρραβώνα» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης διοργάνωσε εκδήλωση με τον φορέα που διαθέτει (Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς), με θέμα «Μνημόνια-Αριστερά-Προοδευτική Διακυβέρνηση».
Ομιλητές, πέραν του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Στο ακροατήριο, μεταξύ άλλων, ήταν οι Αντώνης Ρουπακιώτης (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης), Κώστας Παπαϊωάννου (γ.γ. υπ. Δικαιοσύνης), Ανδρέας Νεφελούδης (γ.γ. υπ. Εργασίας), Κώστας Ζαχαριάδης (διευθυντής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ), οι πρώην βουλευτές Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ) και Θανάσης Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα στέλεχος της ΔΗΜΑΡ), η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια με τη ΔΗΜΑΡ Μαριλένα Κοππά, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο Τ. Παυλόπουλος, συνεργάτης του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα, το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Διαμαντοπούλου, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλλής, τα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ Β. Ζορκάδης, Χρ. Μαυροκεφαλίδης, Β. Μαστρογιάννης και Χρ. Πετράκος, ο πανεπιστημιακός Θοδ. Γεωργίου, ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ Κ. Μελαχροινός και οι δημοσιογράφοι Χρήστος Μαχαίρας (πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ), Παναγιώτης Παναγιώτου και Βασίλης Λυριτζής.
Δραγασάκης, Κουβέλης και Ξενογιαννακοπούλου στο ίδιο μήκος κύματος
Το διακύβευμα περιέγραψε στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης:
«Στην εποχή μας η κύρια διάζευξη είναι μεταξύ της δημοκρατικής συρρίκνωσης που προωθούν οι δυνάμεις της αγοράς και οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις και της υπεράσπισης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της, που προωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις. Χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα ευρύ ευρωπαϊκό μέτωπο αλλαγής πολιτικών, με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Με συμμαχίες και με ώθηση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων σε επαναπροσδιορισμό της πολιτικής τους για τη μετατόπιση και την απομάκρυνσή τους από την κυρίαρχη σήμερα νεοφιλελεύθερη πολιτική στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στους έτερους συνομιλητές του, τους αποκάλεσε «φίλους και συντρόφους».
Δραγασάκης για κοινωνική συμμαχία
Στη γραμμή του νέου διπολισμού ανάμεσα στον προοδευτικό πόλο και τη νεοφιλελεύθερη δεξιά «που διείδε έγκαιρα ο Φώτης Κουβέλης», αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας λόγο για ένα δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί από όλους. Εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις για το μοντέλο αυτού του είδους της διακυβέρνησης και σημείωσε ότι σήμερα αναζητείται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Άρα όπως συμπλήρωσε «έχει νόημα να αγωνιζόμαστε για την προοδευτική πολιτική».
Μαριλίζα: Πρωτάκουστο να έχει η Κεντροαριστερά μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι χρειάζεται ένα νέο αφήγημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με όρους προοδευτικούς και αριστερούς «και έχει αξία μια προοδευτική κίνηση που αλλάζει τους συσχετισμούς για ένα καλύτερο αύριο».
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου άσκησε έντονη κριτική στην Κεντροαριστερά, επισημαίνοντας ότι επιλέγει κάτι "πρωτάκουστο", να έχει μέτωπο με την Αριστερά, ενώ αισθάνεται άνετα με τη συντήρηση και τον νεοφιλελευθερισμό.
Στην δική της παρέμβαση η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επεσήμανε ότι η έλευση του ΔΝΤ στην Ευρώπη έγινε για δύο λόγους: Η Γερμανία αφενός ήθελε να απομονώσει το ελληνικό πρόβλημα και να το ΔΝΤ να είναι επιτηρητής του, αλλά όπως είπε, «όταν συγκροτήθηκαν ο ΕFSF και ο ESM, το ΔΝΤ δεν χρειαζόταν» και αφετέρου παρέμεινε για να διαμορφώνει τους συσχετισμούς εντός των ευρωπαϊκών οργάνων, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις που ευνοούν τη Γερμανία.
Η πρώην υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ του να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, ζητώντας όμως επιτακτικά αμέσως μετά να υπάρξει νέο αφήγημα οικονομικής πολιτικής της χώρας. «Η Αριστερά μπορεί να το κάνει αυτό», είπε, σημειώνοντας μάλιστα πως είναι η τελευταία μας ίσως ευκαιρία…
Οπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, στη διάρκεια της εκδήλωσης δημιουργήθηκε πρόσκαιρη ένταση όταν ένα άτομο πέταξε φυλλάδια (απομακρύνθηκε διακριτικά), στα οποία υπήρχαν οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου πίσω από κάγκελα φυλακής και η φράση «έχω ένα όνειρο» γραμμένη και στα αγγλικά.