Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο: Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα - iefimerida.gr

Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο: Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα

(EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως και άλλους παράγοντες των συζητήσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, στην Ουάσιγκτον.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών «συμφώνησαν ότι η ομάδα του ΔΝΤ θα επιστρέψει την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα, για να συνεχίσει τις συζητήσεις», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η οποία σημειώνει ακόμη ότι συζητήθηκε η πρόοδος στην αξιολόγηση του προγράμματος και η ανάγκη να ολοκληρωθεί αυτή γρήγορα.

Το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, και να συνοδεύεται από την αναγκαία απομείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Παρέμβαση Λιου

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ζήτησε από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να βρουν μία λογική λύση. Μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο- ο οποίος είχε επίσης συζητήσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μάρτιο Ντράγκι- ο Λιου τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, αλλά σημείωσε ότι εδώ και καιρό «έχουμε καλέσει όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες».

Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. «Εχουν ήδη κάνει πολλά (οι Ελληνες), πρέπει να κάνουν περισσότερα, σημαίνει ότι οι Θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με την Ελλάδα με πνεύμα επίλυσης διαφορών και εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός».

Ο Λιου ανέφερε ότι όλες οι πλευρές τον διαβεβαιώνουν ότι αυτός είναι ο στόχος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο», συμπλήρωσε όμως, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν βοηθητικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση, ώστε να ξεκαθαρίσουν μερικά ζητήματα και να «βοηθήσουμε να γίνει η επικοινωνία πιο εύκολη σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά στην τελική, ουσιαστικά είναι ένα θέμα που το ΔΝΤ, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, αποκάλυψε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα «έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί ότι είναι να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο όσο γίνεται πιο σύντομα». Ο Αμερικανός υπουργός ήταν ξεκάθαρος και τόνισε απευθυνόμενος σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι «είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί και χρειάζεται να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν». Προειδοποίησε ότι «δεν θα ήταν καλό να υπάρξει μια κατάσταση κρίσης όπως αυτή που έχουμε δει στο παρελθόν, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν. Η λύση δεν είναι να πει οποιοδήποτε από τα μέρη ότι θα φύγει αλλά για όλα τα μέρη να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις για το πώς θα λύσουν τα θέματα. Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδος, έχουν κάνει πρόοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι από πέρυσι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές δύσκολες πολιτικές αλλά υπάρχει τώρα ένα κενό και αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί με έναν τρόπο που όλοι οι θεσμοί να μπορούν να αποδεχθούν. Μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου ήταν πως όταν η Ελλάδα κάνει τα πράγματα που συμφωνήθηκαν το θέμα της αναδιάρθρωσης επίσης θα (πρέπει να επιλυθεί)».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ