Ντομπρόβσκις: Στόχος το πλεόνασμα στο 3,5% το 2018- Μπορεί να επιτευχθεί η συμφωνία - iefimerida.gr

Ντομπρόβσκις: Στόχος το πλεόνασμα στο 3,5% το 2018- Μπορεί να επιτευχθεί η συμφωνία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει νέα δάνεια και θα ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους είναι εφικτή, είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο Reuters.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του, σημειώνεται πρόοδος με την Ελλάδα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι σαφώς εφικτή», τόνισε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο στο περιθώριο των συναντήσεων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στον υπολογισμό του δημοσιονομικού αντίκτυπου από τις διάφορες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να φτάσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2018, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές πέρυσι.

Οι μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνουν μέτρα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, τη δημιουργία ενός ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων, εξήγησε ο Dombrovskis, σημειώνοντας ότι η Αθήνα έχει σημειώσει πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς.

«Έχει γίνει πολλή δουλειά τους τελευταίους μήνες. Τώρα, αν υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές, μπορούμε να καταλήξουμε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.

Οι συνομιλίες σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καθυστερούν εν μέρει επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για ορισμένες οικονομικές υποθέσεις και σενάρια για το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με το ΔΝΤ, υπάρχουν όμως διαφορές στις εκτιμήσεις για το ύψος της δημοσιονομικής προσπάθειας που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων, αλλά αυτές οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις είναι το «κλειδί», διότι χωρίς αυτή, η Ελλάδα δεν θα πάρει τα νέα δάνεια που χρειάζεται για να πληρώσει το χρέος της τον Ιούλιο. Μια συμφωνία αποτελεί επίσης προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ντομπροβσκις πλεόνασμα αξιολόγηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ