Οι ταινίες της εβδομάδας: Από Λόρκα μέχρι CIA-Απογοητεύει ο Ντε Νίρο - iefimerida.gr

Οι ταινίες της εβδομάδας: Από Λόρκα μέχρι CIA-Απογοητεύει ο Ντε Νίρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια κινηματογραφική εβδομάδα στην οποία ξεχωρίζουν δυο σημαντικές ταινίες ο «Ματωμένος Γάμος» και το «Φωτιά στη Θάλασσα».

Σημαντικά κακόγουστη είναι και η παρουσία του Ρόμπερτ ντε Νίρο στον «Άτακτο Παππού», ενώ η «Δεύτερη Μάνα» και το «Criminal» με τον μέτριο Κόστνερ απλώς συμπληρώνουν αυτήν την ανοιξιάτικη εβδομάδα.

Ματωμένος Γάμος Δράμα, Ισπανία / 2015

Οι ταινίες της εβδομάδας: Από Λόρκα μέχρι CIA-Απογοητεύει ο Ντε Νίρο  | iefimerida.gr 0


La Novia
Σκηνοθεσία : Πάουλα Ορτίθ
Παίζουν : Ίνμα Κουέστα, Άλεξ Γκαρθία, Ασιέρ Ετσεαντία, Λετίθια Ντολέρα, Λουίσα Γκαβάσα και Κάρλος Άλβαρεθ.

Τι Συμβαίνει:
Αριστουργηματική κινηματογραφική απόδοση του θεατρικού έργου του Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Η σκηνοθέτις εισχωρεί στη ψυχή των γυναικείων χαρακτήρων και τους αποδίδει μαεστρικά. Το δίλημμα, η αμφιβολία, το πάθος για τον παράνομο έρωτα, η εκδίκηση, το μίσος, ο σπαραγμός, όλα δοσμένα με μια ανυπέρβλητη κινηματογραφική απλότητα που σε αφήνει άφωνο. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Από το τοπίο, τα σκηνικά και τα κοστούμια μέχρι την μουσική του Ουμπεμπαγιάσι όλα χρησιμεύουν για να μεταδώσουν την τρικυμία των αντίθετων συναισθημάτων στο θεατή. Σκηνοθέτις με σίγμα κεφαλαίο!!! Ταινία που αξίζει τον κόπο να δει κανείς.
Ο Λεονάρντο, Η Νύφη και Ο Γαμπρός είναι αχώριστη παρέα από μικρά παιδιά, αλλά ανάμεσα στον Λεονάρντο και Τη Νύφη υπάρχει ένας αόρατος, άγριος, άρρηκτος δεσμός... Τα χρόνια περνούν, κιεκείνη, ανήσυχη και δυστυχισμένη, ετοιμάζεται για το γάμο της με Τον Γαμπρό, στη μέση της Λευκής Ερήμου, όπου ζει με τον πατέρα της. Την ημέρα πριν την τελετή, στην πόρτα της εμφανίζεται μια γριά Ζητιάνα , που της προσφέρει ένα δώρο και μια συμβουλή: «Μην τον παντρευτείς, αν δεν τον αγαπάς», ενώ παράλληλα της δίνει δυο γυάλινα στιλέτα. Ένα ρίγος διαπερνά την
ψυχή και το σώμα της Νύφης (Ίνμα Κουέστα) .
Η σκηνοθέτις εικονογραφεί τέλεια την εσωτερική πάλη που προξενούν στη νεαρή νύφη τα φοβερά διλήμματα που την περικυκλώνουν, πριν διαβεί την πόρτα του γάμου της. Το χρέος στην παράδοση, η υποταγή στον πατέρα σύζυγο, η καυτή παράνομη επιθυμία, η εκδίκηση και το μίσος, που θα οδηγήσουν στο μοιραίο αιματηρό τέλος.
Ο «Ματωμένος Γάμος», μια από τις πιο όμορφες και δυνατές τραγωδίες της ισπανικής μυθοπλασίας, βρίσκει μια αντάξια της κινηματογραφική διασκευή που έχει προταθεί για 11 βραβεία Γκόγια.

Criminal Περιπέτεια, ΗΠΑ / 2015

Οι ταινίες της εβδομάδας: Από Λόρκα μέχρι CIA-Απογοητεύει ο Ντε Νίρο  | iefimerida.gr 1


Σκηνοθεσία : Άριελ Βρόμεν
Παίζουν : Κέβιν Κόστνερ, Γκάρι Όλντμαν, Γκαλ Γκαντότ, Τόμι Λι Τζόουνς, Άλις Ιβ, Μάικλ Πιτ, Ράιαν Ρέινολντς

Τι Συμβαίνει:
Ο πράκτορας της CIA Μπιλ Πόουπ σκοτώνεται κατά τη διάρκεια μιας πολύ σημαντικής, άκρως μυστικής αποστολής, προσπαθώντας να ξεσκεπάσει τα ίχνη του περίφημου «Ολλανδού» (Μάικλ Πιτ) - του εγκεφάλου που κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο του οπλισμού των Η.Π.Α. μέσω του περίφημου Σκοτεινού Διαδικτύου (Dark Web). Με τον θάνατο του Πόουπ, κάθε πληροφορία γύρω από τη δράση του «Ολλανδού» εξαφανίζεται για πάντα, καθώς οι νεκροί, ως γνωστόν, δε μπορούν να αποκαλύψουν πληροφορίες…
Ο αμείλικτος επικεφαλής της CIA στο Λονδίνο Κουόκερ Ουέλς (Γκάρι Όλντμαν) επιστρατεύει τον εκκεντρικό νευροχειρούργο Δόκτορα Φρανκς και μαζί επιχειρούν μια ανατρεπτική ιατρική επέμβαση χωρίς προηγούμενο. Εμφυτεύουν το DNA του Πόουπ στις εγκεφαλικές συνάψεις του Τζέρικο Στιούαρτ (Κέβιν Κόστνερ), ενός παντελώς απρόβλεπτου και επικίνδυνου κακοποιού με βαρύ ποινικό μητρώο, ο οποίος ωστόσο φαντάζει ως μοναδική περίπτωση συμβατότητας για μια πρακτικά αδύνατη επέμβαση. Φαινομενικά απαλλαγμένος από ενσυναίσθηση και με μηδενική κοινωνική νοημοσύνη, ο Τζέρικο παρέχει στους επιστήμονες το σώμα του ως έναν καθρέφτη πάνω στον οποίο ίσως καταφέρουν
να αντικρύσουν την αντανάκλαση των συναισθημάτων του άτυχου Πόουπ, προκειμένου να ξετυλίξουν τον μυστηριώδη μίτο της ανεξέλεγκτης ζωή και της άνομης δράσης του «Ολλανδού».
Όμως, όπως όλα δείχνουν ο Τζέρικο έχει τα δικά του σχέδια, ενώ η τελευταία ελπίδα της CIA πριν όλα τιναχτούν στον αέρα, βρίσκεται πλέον στο μυαλό ενός επικίνδυνου εγκληματία...
Ένα απίθανο σενάριο και μια συνηθισμένη εκτέλεση.

Άτακτος Παππούς Κωμωδία, ΗΠΑ / 2016

Οι ταινίες της εβδομάδας: Από Λόρκα μέχρι CIA-Απογοητεύει ο Ντε Νίρο  | iefimerida.gr 2


Dirty Grandpa
Σκηνοθεσία : Νταν Μέιζερ
Παίζουν : Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζακ Έφρον, Τζούλιαν Χιου, Τζέισον Μαντζουκας, Όμπρει Πλάζα.

Τι Συμβαίνει:
Τώρα στα τελειώματα ο Ντε Νίρο γυρίζει “ό,τι κάτσει”. Ο “Άτακτος Παππούς” είναι μια τρανή απόδειξη γι αυτό. Η ταινία απευθύνεται στην καρδιά του εκλογικού σώματος του Ντόναλντ Τραμπ. Είναι τέτοια η ρηχότητα, η ανοησία και το κιτσαριό που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν μεγάλος αμερικανός ηθοποιός έχει ανάγκη από κάποια ένσημα, ή έχει πέσει θύμα εκβιασμού. Δεν εξηγείται αλλιώς η παρουσία του εδώ.
Στο φιλμ υποδύεται (τέλεια) τον Ντικ, έναν παππού ο οποίος μόλις πεθαίνει η γυναίκα του μετά από 40 χρόνια συγκρατημένου έγγαμου βίου, αποφασίζει να ξεσαλώσει και να γευθεί ό,τι στερήθηκε τόσα χρόνια παριστάνοντας το καλό σύζυγο.
Αμέσως λοιπόν μετά την κηδεία της γυναίκας του, ο Ντικ ζητάει από τον καθωσπρέπει φλώρο Τζέισον και φίλο της οικογένειας να τον πάει με το αυτοκίνητο στη Φλόριντα, για να θρηνήσει με αξιοπρέπεια στην εξοχική κατοικία που ήταν και το καταφύγιό του με τη απελθούσα. Ο νεαρός Τζέισον συμφωνεί απρόθυμα, αν και του διαβεβαιώνεται ότι την επόμενη μέρα θα φύγει, ώστε να είναι εγκαίρως πίσω για τις προετοιμασίες του γάμου του. Φυσικά το πράγμα στραβώνει γιατί ο παππούς Ντικ έχει άλλα στο νου του!
Σύντομα ο νεαρός Τζέισον θα ανακαλύψει ότι ο Ντικ δεν είναι αυτός που ήξερε. Το ταξίδι εκτυλίσσεται σε μια κιτς περιπέτεια μεγατόνων όπου η προστυχιά και η βλακεία παίζουν τον πρώτο ρόλο. Σχολικά κρυόμπλαστα αστεία και ψευτοτσαμπουκάδες ενλλάσσονται με ξεφρενα πάρτι και σέξυ σκηνές ξεσαλωμένων δήθεν κοριτσιών. Μέχρι να ενηλικιωθεί ο Τζέισον και να καταλάβει καλύτερα που πάει να μπλέξει με τη καθαρή και καθωσπρέπει ζωή που διάλεξε θα περάσει η ώρα λίγο βασανιστικά.
Η ταινία βλέπεται μόνο δωρεάν σε ελληνικό κανάλι μια Κυριακή απόγευμα που έξω βρέχει μονότονα.

Η Δεύτερη Μάνα Δράμα, Βραζιλία / 2015

Οι ταινίες της εβδομάδας: Από Λόρκα μέχρι CIA-Απογοητεύει ο Ντε Νίρο  | iefimerida.gr 3


Σκηνοθεσία : Άννα Μουλαέρτ
Παίζουν : Ρεγγίνα Κέις, Καμίλα Μαρντίλα, Καρίνε Τέλες.

Τι Συμβαίνει:
Η ταινία μάλλον θα μπορούσε να θεωρηθεί τηλεταινία αφού η μεταχείριση που επιφυλάσσει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η προβληματική σχέση μητέρας και κόρης είναι αυτής της κινηματογραφικής εμβέλειας. Το φιλμ δυστυχώς αγγίζει αυτές τις προβληματικές σχέσεις, με όρους τηλεοπτικής σαπουνόπερας κι αυτό είναι κάτι που σε απογοητεύει. Κρίμα γιατί τα στοιχεία για μια καλή ταινία είναι όλα εκεί.
Η Βαλ (Ρεγγίνα Κέις) αφήνει την κόρη της Τζέσσικα στα χέρα της γιαγιάς και πηγαίνει στο Σάο Πάολο για να εργαστεί ως οικονόμος σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι και να αναλάβει τη φροντίδα του μικρού γιου της οικογένειας, Φαμπίνιο. Δεκατρία χρόνια μετά, η κόρη της Τζέσσικα, της ανακοινώνει ότι πρόκειται να έρθει στο Σάο Πάολο για να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις σε κάποια σχολή. Η πλούσια οικογένεια που υπηρετεί η Βαλ, την υποδέχεται συγκαταβατικά και της προτείνει αβίαστα να μείνει μαζί τους. Εξάλλου, η Βαλ είναι «μέλος της οικογένειας», αφού ήταν εκείνη που ουσιαστικά μεγάλωσε τον γιο τους.
Αυτή η τρυφερή και γεμάτη εμπόδια συμβίωση μάνας και κόρης, μετά από 13 χρόνια απουσίας, μέσα σε αυτό το περιβάλλον αν και δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, θα βοηθήσει τόσο τη μάνα όσο και τη κόρη να συνειδητοποιήσουν πολλά για τη ζωή. Η κόρη τελικά θα αντιμετωπίσει πιο αισιόδοξα την βίαιη ενηλικίωσή της.
Η σκηνοθέτις στήνει την ιστορία της σε ένα σύγχρονο βραζιλιάνικο περιβάλλον με απλοϊκές σκηνές ήσσονος σημασίας. Επιμένει βαρετά στην καθημερινότητα με μια αρκετά αφελή και μελοδραματική αφήγηση και εντελώς προβλέψιμη διαδρομή. Οι down to earth ηθοποιίες δεν καταφέρνουν να κρατήσουν ψηλά το όποιο ενδιαφέρον.

Φωτιά στη Θάλασσα Ντοκυμαντέρ 2016

Οι ταινίες της εβδομάδας: Από Λόρκα μέχρι CIA-Απογοητεύει ο Ντε Νίρο  | iefimerida.gr 4


Fuocoammare
Σκηνοθεσία : Τζιανφράνκο Ρόσι
Παίζουν : Πιέτρο Μπάρτολο, Σαμουέλε Καρουάνα, Μαρία
Κόστα, Ματίας Κουτσίνα.

Τι Συμβαίνει:
Πολυβραβευμένο ντοκυμαντέρ για το προσφυγικό που είναι και το επείγον θέμα των ημερών. Ο σκηνοθέτης καταγράφει με το δικό του δραματικό τρόπο την κόλαση των προσφύγων που έρχονται από την Αφρική μέσα σε σαπιοκάραβα αναζητώντας τα επιδόματα τη σωματική ασφάλεια της Ευρώπης…
Ο Σαμουέλε είναι 12 χρονών και ζει σε ένα νησί στη μέση της θάλασσας. Πηγαίνει στο σχολείο, του αρέσει να ρίχνει με την σφεντόνα του και να κυνηγά. Προτιμά να παίζει στη γη παρόλο που τα πάντα γύρω του αναφέρονται στη θάλασσα και τους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που επιχειρούν να τη διασχίσουν, για να φτάσουν στο νησί του. Αλλά το τελευταίο δεν είναι ένα οποιοδήποτε νησί, το όνομα του είναι Λαμπεντούζα και αποτελεί το πιο συμβολικό σύνορο της Ευρώπης, το οποίο διασχίζουν χιλιάδες πρόσφυγες τα τελευταία είκοσι χρόνια, σε αναζήτηση της ελευθερίας τους. Στη ταινία παρακολουθούμε την περιπέτεια των προσφύγων που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον θάνατο και το φόβο, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον στην ασφαλή Ευρώπη.
Το φιλμ προσεγγίζει την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων και δίνει μία νέα οπτική του προσφυγικού θέματος. Είναι μια δυνατή, άκρως συγκινητική καταγραφή της πραγματικότητας δύο κόσμων, υπενθυμίζοντάς μας πως ότι δεν βλέπουμε γύρω
μας, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, από την πρόεδρο της κριτική επιτροπής, Μέριλ Στριπ, ο Τζιανφράνκο Ρόζι το αφιέρωσε στους κατοίκους της Λαμπεντούζα και δήλωσε πως στο βάθος της σκέψης του βρίσκονται όλοι εκείνοι που δεν έφτασαν ποτέ στο νησί.
Η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο, το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής, και το Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου.

Ουτοπία 1961

Οι ταινίες της εβδομάδας: Από Λόρκα μέχρι CIA-Απογοητεύει ο Ντε Νίρο  | iefimerida.gr 5


Σκηνοθεσία : Κώστα Φιλιούση

Τι Συμβαίνει:
Η ταινία γυρνάει το χρόνο πίσω, στην ταραγμένη περίοδο του 1961 και αφηγείται την μεγαλειώδη απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου.
Η αφήγηση αναπτύσσεται σε τρεις παράλληλους άξονες. Στον ένα άξονα καταγράφεται η εξέλιξη της απεργίας με υποκείμενο τους απεργούς μεταλλωρύχους στον εργασιακό τους χώρο. Ο δεύτερος αφηγηματικός άξονας ξεδιπλώνει τη στάση των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου και ο τρίτος την αντίδραση της Γαλλικής εταιρείας, της κυβέρνησης, του κράτους και του παρακράτους.
Οι σκηνές καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου σκιαγραφούν το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της εποχής, Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Πόγκα ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της απεργίας. Ο συγγραφέας εμφανίζεται περιοδικά στην ταινία για θυμίζει στον θεατή ότι αυτά που παρακολουθεί συνέβησαν το 1961 στην πραγματικότητα.
Η ταινία προβάλλεται στο κινηματογράφο Αλκυονίς new star art cinema, καθημερινά στις 21:15.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κινηματογραφικές πρεμιέρες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ