Η τουριστική σεζόν του 2016 έχει πλέον ξεκινήσει αν κρίνει κανείς από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό τουριστών που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας και στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, αλλά και στα μεγάλα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας όπως είναι τα Δωδεκάνησα.
Το 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναμένεται να είναι μία ακόμη χρονιά – ρεκόρ σε επίπεδο αφίξεων αλλά και εσόδων.
Κοινός παρονομαστής για τους ξένους αλλά και τους Έλληνες τουρίστες είναι, τα τελευταία χρόνια, ότι άπαντες κυκλοφορούν στους δρόμους και στις παραλίες έχοντας στα χέρια τους ένα smartphone, το οποίο χρησιμοποιούν κυριολεκτικά για τα πάντα: από τη λήψη φωτογραφιών και video μέχρι το πώς να μη χαθούν μέσα στα σοκάκια της Πλάκας ή της Ρόδου.
«Τους μήνες που διαρκεί η τουριστική σεζόν είναι η περίοδος όπου παρατηρούμε τον μεγαλύτερο όγκο όσον αφορά στη διακίνηση δεδομένων» τονίζει ο Γιώργος Τσαπρούνης, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND Ελλάς. «Ειδικά τα τελευταία χρόνια η αυξανόμενη δημοτικότητα των smartphones έχει ως αποτέλεσμα εκτός από ρεκόρ σε αφίξεις τουριστών να βλέπουμε να υπάρχει και ρεκόρ στη χρήση των υπηρεσιών δεδομένων. Και το 2016 δεν αναμένεται να αποτελέσει εξαίρεση» σπεύδει να προσθέσει ο κ. Τσαπρούνης.
Πρακτικά, το smartphone αποτελεί πλέον βασικό κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας, κάτι που σημαίνει, επιπλέον, ότι οι υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας αποκτούν πλέον ιδιαίτερη σημασία. «Η κάλυψη των αναγκών των τουριστών είναι ένας από τους λόγους που στη WIND Ελλάς έχουμε επιλέξει να επεκτείνουμε με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς την κάλυψη με δίκτυα 4G τα νησιά και γενικότερα τις περιοχές εκείνες που υποδέχονται τους περισσότερους τουρίστες, όπως τα Ιόνια νησιά, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα» επισημαίνει ο κ. Τσαπρούνης.
Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να εξυπηρετούν τη δίψα των smartphones για data: «Μέχρι το 2020 η WIND θα επενδύσει περισσότερο από μισό δις. ευρώ στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς τόσο στην κινητή με την επέκταση του 4G πανελλαδικά όσο και στη σταθερή με νέες υποδομές οπτικών ινών» διευκρινίζει ο κ. Τσαπρούνης.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, οι περιοχές όπου τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν πολύ καλή 4G κάλυψη - συνήθως επειδή ο αριθμός των κεραιών είναι αυξημένος- έχουν ένα επιπλέον ατού όσον αφορά στην προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό. Και μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν ότι θέλουν να περνούν ήρεμες διακοπές χωρίς να τους διακόπτει ο ήχος της κλήσης του κινητού τηλεφώνου, η πραγματικότητα είναι ότι θέλουν να είναι συνδεδεμένοι και μάλιστα απαιτούν πλέον η εμπειρία που θα έχουν να είναι αντίστοιχη με εκείνη στην πατρίδα τους ή στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.
Μόνο που αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ιδίως σε περιοχές όπου οι τοπικοί οργανισμοί αυτοδιοίκησης είναι αρκετά δυσκίνητοι όσον αφορά στην παροχή της δυνατότητας να υπάρχει μία ικανοποιητική κάλυψη όσον αφορά το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Όμως, η κακή κάλυψη είναι πολύ πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα και την απώλεια τουριστικών εσόδων σε μία περίοδο αρκετά δύσκολη για πολλές επιχειρήσεις.