Συνταγές σοκ για την ελληνική οικονομία αλλά πολύ λογικές προτάσεις περιλαμβάνει η πρώτη έκθεση του επικεφαλής της task force για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ που παρουσιάστηκε σήμερα στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Ράιχενμπαχ ουσιαστικά περιγράφει ένα σαθρό μηχανισμό και επισημαίνει την πλήρη ελλειψη υποδομών κάνοντας λόγο για προκλήσεις σε όλους τους τομείς και επισημαίνοντας ότι η Task Force της οποίας είναι επικεφαλής και η ηγεσία της ΕΕ θα επιχειρήσει να αντιστρέψει την κατάσταση, παρά το πολύ δύσκολο περιβάλλον της κρίσης, αλλά και «σεβόμενοι την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος».
O επικεφαλής της task force υποστήριξε μεταξύ άλλων πως στην Ελλάδα καταγράφονται απώλειες 60 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή. Πρόσθεσε ωστόσο ότι μπορούν άμεσα να εισπραχθούν φόροι 8 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ υποσχέθηκε βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την επίτευξη του στόχου.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι σε πρώτη φάση πρέπει να:
- Παραχωρηθούν αυτοκινητόδρομο
- Να προχωρήσει το πρόγραμμα Helios καi
- Να γίνει πλήρης και ολοκληρωτική διαχείριση απορριμμάτων
Ακόμη, επισήμανε τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν:
- Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση: αναζήτηση ικανών στελεχών, καλύτερη διάρθρωση και συντονισμό μεταξύ διαφόρων υπουργείων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καταπολέμηση διαφθοράς.
- Πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον (μνημόνευσε τις προσπάθεις του κυρίου Χρυσοχοϊδη τουλάχιστον 4 φορές) με μείωση γραφειοκρατίας, απλοποίηση διαδικασιών, αλλαγές στις χρήσεις γης, κανόνες ανταγωνισμού.
- Φορολογία: ενίσχυση μηχανισμου είσπραξης φόρων, ταχύτερη επίλυση φορολογικών διαφορών, καλύτερος έλεγχος μεγάλων και πλούσιων φορολογούμενων, διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για συμφωνία φορολόγησης καταθέσεων.
- Ελεγχος δαπανών: θα ενισχυθεί το ΓΛΚ και η διεύθυνση προϋπολογισμού, έλεγχος στα κονδύλια της Κοινωνικής Πρόνοιας, έλεγχοι δαπανών στα υπουργεία.
- Μέτρα ελέγχου δαπανών στη δημοσια υγεια: μείωση στις τιμές των φαρμάκων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.λπ.
- Αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητος στην Αγορά: χρηματοδότηση από την ΕΕ που από 78% φτάνει στο 85% και προοπτικά στο 95%, δεσμεύσεις του επιτρόπου Χάαν για να διατεθούν 500 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διεύρυνση των δικαιούχων των προγραμμάτων με περισσότερες επιχειρήσεις κλπ (μέχρι τον Δεκέμβριο θα έλθει πάλι στην Ελλάδα ο κ. Χάαν)
- Αποκρατικοποιήσεις: ενίσχυση ταμείου Αξιοποίησης με «καλούς πραγματογνώμονες» και συμβούλους, κυρίως σε θέματα real estate.
- Αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, ταχύτερη επίλυση διαφορών κ.λπ.
- Αντιμετώπιση των προβλημάτων Μετανάστευσης με δύο σχέδια, για τη φύλαξη συνόρων και με προγράμματα και κονδύλια από το πρόγραμμα SOLID για την διαχείρηση ανθρώπινων ροών (πάνω από 120 εκατ. ευρώ).