Είκοσι χρόνια κράτησαν περίπου οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στη Μητρόπολη Αθηνών. Αυτές τις μέρες, τα συνεργεία της εταιρείας που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών, εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να αποσυναρμολογήσει και να κατεβάσει τις σκαλωσιές.
Στόχος είναι να καταφέρει να λειτουργήσει η Μητρόπολη για τα μυστήρια της περιόδου του Πάσχα.
Υπενθυμίζουμε ότι το κόστος της αναστήλωσης του Καθεδρικού ναού των Αθηνών ήταν αρκετά υψηλό, ενώ σημειώθηκε και μεγάλη καθυστέρηση λόγω έλλειψης πόρων.
Οι πληγές από τους σεισμούς
Το κτίριο που χτίστηκε το 1863, είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό του 1981, ενώ «τραυματίστηκε» και από την σεισμική δόνηση του 1999. Μετά τον πρώτο σεισμό, ξεκίνησαν οι μελέτες για να αποκατασταθούν οι ζημιές, καμία εργασία όμως δεν ξεκίνησε μέχρι το 1999 που σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός. Αυτός αποτέλεσε και την αφορμή για να ξεκινήσουν συζητήσεις για τη μελέτη αποκατάστασης.
Η πιο κρίσιμη χρονιά για τη Μητρόπολη ήταν το 2010, όταν υπεγράφη με την τεχνική εταιρεία η σχετική σύμβαση και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης. Η δημοσιονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα όμως στα μέσα της ίδιας χρονιάς διέκοψε για ένα χρόνο τη χρηματοδότηση των εργασιών που είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).